Дидактичний матеріал "Весна іде - красу несе"

Про матеріал
Матеріал готовий для використання учнями початкової школи, як на уроках так і в позаурочній діяльності.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (30).jpgА

Б

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (31).jpgВ

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Ї

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ь

Ю

Я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (89).jpgC:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\726784.jpgC:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (100).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (87).jpg 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (90).jpgC:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (10).png 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (36).jpg 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (93).jpg 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (3).pngC:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images (89).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Впиши цифри у кружечки. Обґрунтуй свою відповідь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аж гнеться калина від співу дзвінкого!

Це хто там співає? Не видно нікого.

Погляньте пильніш у калину рясну:

Ото соловейко стрічає весну.

Щебече, витьохкує, срібно сміється.

І де стільки сили у нього береться!

Такий же маленький, а як він співа,

Немовби до нас вимовляє слова.

Співа соловейко про сонце й хмаринку,

Про любу Вкраїну , що квітне в барвінку .

А нам не наслухатись гарних пісень,

В садок під калину приходим щодень.

І дуже ми вдячні маленькій пташині.

Хоча вона взимку жила на чужині,

Та пісню принесла у рідний свій край …

Співай, соловейку, ще дужче співай!

 

 

 

(Працюємо в групі)

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (51).jpg

Кульбаба росте майже скрізь. З давніх часів до сьогоднішнього дня кульбаба – чудовий метеоролог. Якщо в сонячну погоду квіти кульбаби закриваються – буде дощ. А буває і навпаки: небо хмуриться, по ньому пливуть хмари, а квіти кульбаби відкриті, - дощу не буде. Відцвіла кульбаба, а замість суцвіття з’являється біла пухнаста кулька. Кожний знає, як легенькі білі парашутики кульбаби розлітаються від легкого пориву вітру, і вся пухнаста корзинка облітає, залишаючи оголене квітколоже. Але це в суху погоду, а перед дощем вітер ніяк не може зірвати, ніби приклеєне, насіння. А це тому, що, відчуваючи зміну погоди, рослина складає свою пухнасту кульку, немов парасольку.

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images - 2020-01-28T115811.072.jpgЦікаво спостерігати за луговою конюшиною, бо вона чутливо реагує на тепло, вологу і на зміну атмосферного тиску. Перед негодою конюшина складає свої листочки і схиляє головки суцвіть, а перед хорошою погодою стебло і листки розправлені, а суцвіття підняті вгору.

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images - 2020-01-28T120335.099.jpgПриємно знайти в весняному лісі скромну квіточку фіалки. Вона – символ природи, яка проснулася, символ її весняних сил і молодості. Фіалка – хороший барометр. Якщо розкрита квіточка фіалки, дивиться на світ веселими фіолетовими очками – буде хороша погода. Перед негодою рослина закриває свою квіточку, ніби показує своїм виглядом, що їй сумно прощатися з сонечком.

 

 

 

(Працюємо в групі)

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (53).jpg

В лісі, в густому травостої, між кущами, поблизу житла, під тинами росте висока трава з жовтими квіточками. Це – чистотіл. Він цвіте ціле літо. Перед дощовою погодою квіти чистотілу помітно нахиляються.

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\Без названия (54).jpg Всі добре знають біле латаття, що живе в ставках, тихих річкових затоках та озерах. В давнину ця квіточка вважалася чудодійною. Називають її ще русалчиною квіткою, так як вона випливала зранку, а під вечір таємничо зникала під водою. Біологічне значення цієї рослинки велике – вона очищає воду. Квітка білого латаття – своєрідна метеостанція. Буває, що латаття запізнюється з підняттям на поверхню. Вже початок 9-ої години, а вона ледь-ледь піднімається над водою. Значить, в другій половині дня буде дощ. А якщо зовсім не піднялася з води – буде затяжний дощ, або похолодання. По листочках рослини можна складати прогноз: якщо весною вони густо вкрили поверхню води, - заморозків вже не буде.

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images - 2020-01-28T121838.911.jpg

 

Дуже чутлива до змін погоди мальва. Росте вона в садах, квітниках. Її високу, з яскравими квітами, видно здалеку. Перед дощем її квіти закриваються.

 

 

 

(Працюємо в групі)

 

 

 

 

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images - 2020-01-28T124853.641.jpgДобрим синоптиком є і горобина звичайна. Білі шапки її медоносних квіток – точний провісник перелому погоди до стійкого тепла. Існує прикмета: початок цвітіння горобини: пора сіяти огірки. Пізно цвіте горобина – до довгої грибної осені. Якщо на горобині багато плодів – осінь буде дощова, мало плодів – буде суха осінь.

C:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\images - 2020-01-28T125638.119.jpgC:\Users\2_ипк_класс\Desktop\додоток\55cd91e30b0fa.pngНаприклад, відома нам  береза – ціла фабрика фітонцидів. Її ніжні листочки виділяють їх стільки, що на всьому просторі навколо дерева вбиті всі збудники хвороб. Береза – показник сторін горизонту. Кора її завжди біліша і чистіша з південної сторони. Щоб знати, яким буде літо, треба придивитися до берези. Якщо вона розпуститься раніше клена, вільхи – літо буде сухе, пізніше – дощове. Дощове літо буває, якщо весною з берези тече багато соку. А якою буде весна, берези скажуть осінню. Листя починає жовтіти зверху – чекай холодної зими і ранньої весни, а знизу – буде сира зима і пізня весна. Окрім того, якщо у жовтні з неї листя не опало - сніг ляже пізно. Не випадково народна агрономія вивчає багатовіковий досвід поведінки живих організмів щоб не пропустити строків: „ коли сіяти, коли чекати, а коли скирту складати”.

Якщо спостерігати за акацією можна помітити, що перед сухою і ясною погодою в квітках акації дуже мало солодкого нектару, тому прилітає небагато комах. Але з наближенням негоди, перед дощем в квітках акації виділяється так багато нектару, що запах його чути за сотні метрів. От тоді і біля акації, яка так вміло приваблює до себе багато бджіл і інших комах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 лютого 2021
Переглядів
683
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку