Дидактичний посібник геоборд своїми руками

Про матеріал
Математичний планшет також називають геометричним і геометриком. Це розвиваюча іграшка стане в нагоді дитині будь-якого віку, починаючи з 1,5 років. Геометрик — дошка, на якій на однаковій відстані розташовані невеликі штирі з капелюшками. У магазині можна придбати готовий комплект для занять, але простіше і дешевше зробити його своїми руками.
Перегляд файлу

ДИДАКТИЧНИЙ ПОСІБНИК «ГЕОБОРД» СВОЇМИ РУКАМИ.

Геоборд – це чудова розвиваюча іграшка для нашої малечі.

Геоборд (математичний планшет) – це багатофункціональна геометрична дошка для конструювання плоских зображень.

Математичний планшет також називають геометричним і геометриком. Це розвиваюча іграшка стане в нагоді дитині будь-якого віку, починаючи з 1,5 років. Геометрик — дошка, на якій на однаковій відстані розташовані невеликі штирі з капелюшками. У магазині можна придбати готовий комплект для занять, але простіше і дешевше зробити його своїми руками.

Для виготовлення гри для дошкільнят своїми руками знадобиться:

  • -квадратний шматок фанери або будь-яка дощечка розміром не менше 40х40 см;
  • -силіконові кнопки;
  • -молоток;
  • -лінійка;
  • -резиночки (канцелярські або для плетіння);
  • -лист паперу;
  • -олівець;
  • -невеликі шматочки фанери.

Інструкція

1. Щоб зробити його своїми руками, не знадобляться дорогі матеріали і багато часу. Важливо пам’ятати, що для дитини до 2 років краще зробити поле 3х3, для дітей від 2 до 3 років — геометрик 5х5, а для дитини старше 3 років планшет може бути будь-якого розміру. Відстань між усіма стовпчиками має бути однаковим, зазвичай від 2 см .

 2. Перед виготовленням планшета важливо переконатися, що дитина під час гри з ним не може  поранитись. Тому дошку спочатку краще зашкурити і при бажанні завдати акрилову фарбу чорного кольору. Фарбувати не обов’язково, але в цьому випадку геометрик буде більше схожий на магазинний.

3. Щоб кнопки були розташовані на однаковій відстані, краще спочатку зробити розмітку на папері, потім покласти її на дошку і акуратно увіткнути кнопки, але не до кінця. Потім прибрати папір і забити кнопки молотком. До речі, стовпчики можна зробити як одного, так і різних кольорів. А щоб на планшеті можна було робити малюнки з круглими, квадратними і трикутними елементами, їх потрібно вирізати з тонких дощечок або фанери, зашкурити і пофарбувати.

C:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_151710.jpgC:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_150804.jpg

4.Для роботи з геобордом також потрібні гумки – це можуть бути звичайні латексні канцелярські або тонкі кольорові для волосся.Одягаючи гумку на два штирі, можна отримати пряму лінію, на три – трикутник, на чотири – квадрат. З ліній і фігур можна створювати різні зображення, що просто неможливо не використовувати в іграх і навчанні дітей.

У чому користь геоборду?

По-перше, він розвиває когнітивні здібності дитини: просторове і асоціативне мислення, увагу, пам’ять. А якщо додати до малюнків  загадки, скоромовки, лічилки або казки, то це пристосування допоможе в мовному розвитку. З допомогою геометрика легше запам’ятати геометричні фігури, зрозуміти, що таке периметр, площу і т. д.

 По-друге, сприяє психосенсомоторному розвитку та розвиває дрібну моторику (розтягування, надягання гумок на штирі – корисна сенсорна «зарядка» для маленьких пальчиків!).

 По-третє, математичний планшет дозволяє самостійного вигадувати зображення, а значить, розвиває фантазію і творчий потенціал дітей. По-четверте, це відмінний метод розслаблення і зняття фізичного та психологічного напруження у дітей.

До того ж, в процесі гри з геобордом дитина засвоює такі непрості геометричні поняття, як форма, розмір,симетрія.

Ігри з математичним планшетом:

1. Довільне фантазування. На великому полі можна придумувати власні творіння, робити лабіринти для чоловічків або, наприклад, «писати» гумками своє ім’я.

2. Вибудовування різноманітних геометричних фігур – різних за типом, кольором і розміром.

3. Малювання малюнків за схемою. Для цього потрібні  дидактичні картки з нанесеними на них крапочками так, як це зроблено на полі геоборда.

Геоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюсе заняття для малечіГеоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюсе заняття для малечі

 

Можна намалювати на картках зображення і попросити  дитину повторити їх за допомогою гумок. Можна використовувати кольорові лінії і, відповідно, кольорові гумки.

4. На геобордах можна використовувати не лише гумки, а і нитки. З них можна зробити лабіринти і котити кульку. Або можна давати завдання – провести ниточку по геоборду так, щоб обхопити гвіздочки одного кольору і т.п.

 

Геоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюсе заняття для малечі
5. За допомогою математичного плашнету можна відпрацьовувати навички рахування, наприклад, побудувати фігуру, у якої 3 кути,4 кути, не обов’язково квадрат або прямокутник, побудувати фігуру з п’ятьма кутами і

C:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_151844.jpgC:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_151516.jpg

 

6. Гра  «Навпаки». Придумати  на дошці малюнок і перемалювати  його на папір. Треба слідкувати, щоб малюнок був згідний можливостям малювання. Дати  можливість дітям давати завдання дорослим. Їм це дуже подобається).

7. «Початок програмування». Зробити дитині завдання на папері з точками, поруч з яким стоять цифри. Завдання полягає в тому, щоб створити малюнок поєднуючи лінії по цифрам.

Геоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюсе заняття для малечі

8. «Будиночки для тварин». На планшеті за допомогою резинок створити огорожі, куди можна поскладати тварин. Таким чином можна організувати справжню рольову гру.

Геоборд (математичний планшет) - цікаве розвиваюсе заняття для малечі

За допомогою геометрика можна створюватицифри, транспорт, комах,

будинки та багато іншого. Фантазуйте з дітками просто!C:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_152515.jpg https://www.maam.ru/upload/blogs/27525d618c6cd9f4d8fe4f75cd5d6470.jpg.jpgC:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_152936.jpgC:\Users\User\Desktop\МАЛЮНКИ ДО ГЕОБОРДА\20200604_153710.jpg

 

 

 

docx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
2480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку