Опис іміжд-проєкту " Дошкільний навчальний заклад "Теремок "- віконце у всесвіт"

Про матеріал
Імідж-проєкт "Дошкільний навчальний заклад "Теремок" - віконце у всесвіт" представлений на обласному конкурсі "Імідж закладу освіти" та виборов перемогу у номінації "Дошкільний навчальний заклад - як соціально-культурний осередок регіону"
Перегляд файлу

Управління освіти Енергодарської міської ради

Дошкільний навчальний заклад(ясла-садок) «Теремок»№7

 

     ВІКОНЦЕ У ВСЕСВІТ

 

ІМІДЖ – ПРОЕКТ

Номінація «Дошкільний навчальний заклад -  

як соціально-культурний осередок регіону»

 

Енергодар

 

Людська пам’ять коротка, але є ще інша пам’ять, вона називається культурою, яка зберігає правила, звичаї, традиції, передає інформацію про явища минулого, таємниця яких давно загублена». Дане висловлювання наводить на міркування про проблеми людства, мета якого зберегти за всяку ціну культурну спадщину свого народу. Проблема полягає в тому, як це зробити, якщо сучасна людина живе за законами сьогоднішнього дня в одвічній гонці за добробутом.

… Стоїть у полі теремок-теремок…Так починається відома усім з дитинства казочка, про те, як казковому будиночку знайшли притулок казкові герої-звірі.

Історична довідка: Енергодар - місто Запорізької області в південній частині України, розташований на лівому березі Каховського водосховища (в Нижньому Придніпров’ї). Це місце вибрали для будівництва найбільшої в країні Запорізької ГРЕС. Раніше тут була пустеля, піщані пагорби, не придатні для сільського господарства, тягнулися вздовж Дніпра на 30 кілометрів. У 1969 році було прийнято рішення про будівництво Запорізької ТЕС та міста. Історія Енергодара почала свій відлік 12 червня 1970 з закладки гранітного каменя, який встановили на перехресті доріг при в’їзді в майбутнє місто, Панорама міста, як перша мітка великотрудного шляху першопроходьців. http://www.calend.ru/travel/1841/
Через 12 років у ІІІ мікрорайоні міста гостинно зустрів малечу дитячий садок№7 «Теремок».

Дещо з нумерології:девіз числа 7: Розуміння.

Якості сімки: число 7 незалежне і любить усамітнення і медитацію. У сімки вмілі руки, воно схильне до спостереження, дослідження, аналізу та наукового мислення, має здібності до техніки і винахідливості, у сімки дуже вмілі руки. Цифра 7 чарівна, інтелектуальна і прониклива, у неї є почуття власної гідності. Також характерна якість числа 7 це перфекціонізм.

Значення числа 7 в духовній сфері.

Число 7 було народжене, щоб мати всі можливі нагороди числа 6, але крім цього шукати якісь нові внутрішні знання і відкривати нові закони світобудови. Число сім здатне побачити душу в матеріальних речах. Сімка, по суті, не релігійна, але для неї священне саме існування людства.

Очевидно, під щасливим сузір’ям, у добрий час дали ім’я садочку «Теремок» і присвоїли №7. Вже 39 років дошкільний навчальний заклад гордо носить це ім’я. У велике життя з дитячого садка вийшло близько 3 тисяч маленьких енергодарців.

З самого першого року заснування дитячого садка адміністрація розпочала роботу по створенню працездатного, творчого колективу, розуміючи що історію створюють люди. І ними стали не просто люди, а фанати своєї справи, професіонали високого ґатунку. Той факт, що його теперішній директор  змінила першого керівника, працює з дня відкриття закладу, пройшовши усі ступені: від вихователя (1982-1987рр), методиста (1987-1999рр) до посади директора свідчить про те, що у закладі є кому берегти традиції. Поряд з керівником багато років поспіль злагоджено працює команда однодумців.  Поступово визріло педагогічне кредо колективу: « Щастя дитини – єдине дійсне щастя на землі».

 У історії дошкільного закладу «Теремок» №7 є декілька етапів розвитку:

Перший етап 1982-1995рр – розбудова закладу, становлення традицій, зміцнення матеріальної бази. Головним напрямком діяльності ДНЗ було оздоровлення дітей, якісна підготовка до школи, психологізація освітнього процесу. У цей час науковий супровід діяльності ДНЗ здійснювали к.п.н. Н.В. Маковецька та к.п.н. (на той час) К.Л.Крутій викладачі Запорізького ІППО.

Другий етап 1995-2010рр - дошкільний навчальний заклад отримав статус комбінованого (у мережі груп з’явились санаторні групи). Розпочалась активна співпраця з к.п.н. М. Єфименко. Досвід роботи закладу з теми «Театр фізичного виховання у корекційно - профілактичній роботі з дошкільниками»   ІІ місце у І обласному конкурсі «Методист року-1997», створена програма «Здоров’я», яка поєднувала корекційний та оздоровчий напрямок.

 

Матеріальна база закладу поповнилась обладнанням для якісного здійснення корекцій вад у фізичному розвитку та профілактики здоров’я у решти вихованців. Відкрито оздоровчий центр «Здоров’ятко».

Третій етап 2010-2015рр – у зв’язку із демографічними змінами – збільшенням народжуваності, розпочалась нова віха у розвитку «Теремка». Заклад знову набув статусу закладу загального розвитку. Розпочато роботу по створенню освітнього проекту «Я – маленький українець» з виховання у дошкільників національної свідомості засобами синтезу мистецтв. Разом з науковим керівником старшим викладачем кафедри дошкільної освіти ЗОІППО Н.В. Погрібняк з’явилась ідея створення етнічного музею.

І знову наша діяльність знайшла відгук у серцях працівників, батьків та вихованців не тільки нашого закладу, у жителів нашого міста. Виховання любові до рідної домівки, України, української культури та мови особливо актуальним стало після революції гідності у 2012 році. Завдяки ініціативності вихователя-методиста ДНЗ високій мотивації колективу та батьків ДНЗ неймовірними загальними зусиллями у вересні 2012 року відбулось урочисте відкриття музею. Наш етнічний музей під відкритим небом «Берегиня» приваблює не тільки дошкільників з ДНЗ міста. Але і молодших школярів, педагогів та учнів з навколишніх сіл. Завдяки активній співпраці з тур агенціями нашого міста екскурсія до нашої «Берегині» входить у програму оглядової екскурсії по місту поряд з об’єктами: Запорізька АЕС, парк слави, інформаційний центр АЕС, музей ТЕС.

Музей став культурно- просвітницьким об’єктом не тільки для вихованців закладу, а й для жителів міста та області. За час роботи музею відвідало 45 груп дошкільників (близько 1000 дітей), 20 класів учнів початкової школи (понад 400 учнів), 20 груп дорослих (343 чоловік). Музей став справжнім історичним осередком не тільки дошкільного закладу, міста, а й області.

У 2018 році, завдяки участі і перемозі у міському проєкті «Громадський бюджет-2018» музей під відкритим небом пережив своє відродження та оновлення.

Ще одним значимим надбанням є створення у 2011році офіційного веб-сайту ДНЗ, а згодом і блогів. І, як завжди, адміністрація закладу була прикладом для працівників – першими створили блоги директор та вихователь-методист.

Веб-сайт надав ДНЗ «Теремок» №7 сучасності та можливість розширити своє віртуальне спілкування. Щодня користувачами та відвідувачами сайту є у середньому від 700 до 2000 гостей, а всього понад 6 млн.

Сайт закладу приймав участь у конкурсах різного рівня та був позитивно оцінений:

  • жовтень 2012 обласний конкурс «На кращий сайт ДНЗ», І місце, грамота;
  • Всеукраїнський конкурс веб-сайтів «Веб-сайт – обличчя успіху» - ІІІ загальне місце.
  • Участь у ХV виставці «Сучасні заклади освіти - 2012».

У 2019 році створено сторінку у соціальній мережі Facebook, для оперативного та змістовного спілкування з батьками вихованців. Обставини та вимоги сьогодення, пов’язані із карантинними обмеженнями спонукали педагогів упроваджувати елементи дистанційної освіти під час карантину та локдауну. Створено  проєкт «Теремок-онлайн: Разом весело крокуємо». Розроблено 72 «кроки» або програми на день, для занять батьків з дітьми з урахуванням перспективного плану освітньої роботи закладу.

Традиція - це те, що перейшло від одного покоління до іншого, що успадковано від попередніх поколінь. Кожна людина - неповторна, особлива. Як немає двох зовні однакових людей з абсолютно однаковим внутрішнім світом, однаковим досвідом, інтересами, прагненнями. Саме унікальність кожного «жителя» дитячого садка (дорослого, дитини) стала предметом розвитку. Ми говоримо про «жителях» дитячого садка, бо прагнемо зробити його Будинком для дітей, їх батьків та працівників. Тому, такі різні і несхожі люди повинні об’єднуватися навколо чого-небудь, значимого для кожного. Цим значущим, об’єднуючим навколо себе всіх, на нашу думку, має стати наш «Теремок». Виховання у дітей почуття сім’ї по відношенню до дитячого саду ми вважаємо основним своїм завданням. Для цього ми використовуємо ритуали і традиції в групі і в дитячому саду.

Ритуали і традиції сприяють розвитку почуття причетності спільноті людей, допомагають дитині освоїти цінності колективу, прогнозувати подальші дії і події Тому ми вважаємо за необхідне введення ритуалів і традицій в життєдіяльність дитячого саду. Однак кожна традиція повинна вирішувати певні освітні завдання і відповідати віковим особливостям дітей.

Як у кожній родині є свої традиції, так і наш «Теремок» багатий і щедрий на свята і розваги, зустрічі і вечори дозвілля, акції і конкурси-виставки. Зустріч гостей є відповідальною та чудовою нагодою продемонструвати сімейний побут, повагу до присутніх сімейні звичаї та таланти. У підсумку це – складові привабливого іміджу закладу. Саме тому у нашому садочку склалась ціла система традицій:

Традиції, які створюють працездатний згуртований колектив:

  •     Особливий прийом нових працівників (особиста презентація, настанови адміністрації, призначення наставника, звіт на підсумковій педраді (педагоги) чи виробничій нараді (обслуговуючий персонал);
  •     Колективне відзначення особистих ювілеїв працівників та закладу, державних свят;
  •     Трудові толоки та суботники (весняні та восени);

Щорічне звітування керівника є важливою традицією ДНЗ. Хоч започаткована вона була у 2009 році згідно наказу МОН. Однак, окрім офіційного змісту, звітування є тією нагодою продемонструвати свої досягнення на поточний рік, відзначити кращих працівників та найактивніших батьків.

Традиції щодо відзначення державних та офіційних дат:

Щороку наш дошкільний навчальний заклад 1 вересня вітає всіх вихованців зі святом «Подорослішали на рік». Адже, першого вересня старші друзі, братики й сестрички йдуть до школи, а наші діти хоч і подорослішали на рік, залишаються у рідному садочку, будуть пізнавати навколишній світ, набувати перших знань та вмінь, а допомагатимуть їм досвідчені фахівці – педагоги закладу.

Свято Осені у садочку супроводжується веселим ярмарком «Ой там на точку, на базарі!» піснею, гумором, таночками, іграми та купівлею-продажем товарів приготовленими батьками вихованців

Зима–чарівниця по землі українській мандрує і Новорічне свято нам дарує. Запитаєте, як Ви його святкуєте?

Лісова красуня в залі стоїть

Кульками і ліхтариками дзвенить.

Дід Мороз, Снігуронька до неї спішать,

Діточок зі святом, хочуть привітать.

Не обійтися й без жартів, пісень, таночків та новорічних хороводів і подарунків.

Фестиваль казок «Синій птах» поринає  у світ казковості, творчості, креативності. В залі оживають герої казок, які розмовляють різними мовами, співають, танцюють, сперечаються і радіють. Діти з великим задоволенням, як справжні актори, приймають участь у театральному святі та отримують перші театральні нагороди.

«Танець - це твій пульс, биття твого серця, твоє дихання. Це ритм життя твого життя. Це вираз в часі і русі, в щастя, радості, смутку і заздрості» -Жак де Амбуаз. Хочете відчути себе артистом, тож завітайте в «Теремок». Кружляють у таночку наші діточки гуртку «Топотушки» на щорічному святі «Фестиваль танцю» з демонстрацією своїх танцювальних навиків.

Слово «мама» для наших малюків наймиліше на землі. У мами ніжні ласкаві руки, добре і чутливе серце. Матусина любов, мов сонечко, зігріває нас усе життя.

В народі кажуть «Весна цілує всіх жінок, дарує красу і ніжність».

Промайнув навчальний рік, наче комета на небосхилі, ось він - довгоочікуваний випускний вечір «Прощавай дитячий садок». Садок дитячий вже малят до школи проводжає,

  Традиційно у закладі відзначаємо тематичні свята «День Конституції», «День незалежності», «День української мови», адже ми виховуємо майбутніх патріотів нашої держави.

Традиції щодо відзначення народних обрядів та свят:

«Якщо хочеш пізнати націю – вивчай її свята“. Це мудре повчання українського народу спробуємо простежити і ми, в нашій циклічній, буденній праці з підростаючим поколінням у нашому дошкільному навчальному закладі.

В минулому, як і зараз, народні свята чергуються із державними – це взаємопроникаючі, взаємодоповнюючі аспекти в процесі пізнання дитиною особливостей життєдіяльності свого народу, в її духовному розвитку та національному становленні, як громадянина.

Лунає сміх, лунає українське слово у стінах «Теремочка». Спішать вихованці одягнути вишиванки, та веселу пісню заспівати. Народна мудрість «Якщо твої плани розраховані на рік – сій жито, якщо на десятиліття – саджай дерево, якщо на віки – виховуй дітей». Дитина — дар божий, її слід оберігати й доглядати, дбати про її душу.

Народні свята у закладі, це свято всієї родини, батьки перші учасники та помічники на святі, адже з нами піклуються залишити у спадок дітям традиції, звичаї.

В усі часи довге, шовковисте волосся дівчини викликало зачарування і традицією у дитячому садочку дітей старшого дошкільного віку знайомимо з обрядом плетіння першої коси матусею доньці, свято «Закосичення».  Дівчатка з гордістю демонструють довжину свого волосся та його красу під проникливу українську пісню.

В садочку виховується майбутнє нашої держави. Традицією стало проводити спортивну розвагу «Посвята в козачата» хлопчиків середніх груп, де їх чекають випробування на мужність, витривалість, кмітливість, хоробрість.

Три празники у гості

Перше свято - Миколи,

друге - свято Маланки і Василя,

третє свято - Водохреще.

«Великодня казочка» головна на цій розвазі, батьки завжди беруть активну участь на святі. Тільки під час цього свята можуть сперечатися Ковбаса із Сиром та Салом. Ось, такі чудеса!

Прихід літа - це буяння зелені і квітів, це довгі і теплі дні, це щедрі та ласкаві для дитини сонце і земля.  Літо - пора розваг, веселощів і розпочинається воно традиційно всесвітнім святом – Днем захисту дітей

Традиції, які створені з благодійною метою:

Традиція творити добро тим, хто потребує допомоги проводиться кожного року з участю представників Червоного Хреста акція «Я - тебе люблю!» в рамках місячника боротьби проти туберкульозу (квітень)

«Подаруночки від Миколая» для діточок дитячого будинку (грудень).

«Щедрий вівторок» (жовтень)

  

ІМІДЖЕВА АТРИБУТИКА

      Під іміджем дитячого садка розуміється сформований у свідомості оточуючих емоційно забарвлений образ. Необхідність формування іміджу ДНЗ виникла у зв'язку з тим, що:

• сформований позитивний імідж дитячого садка більшою мірою забезпечує стабільність, задоволеність працею і професійний розвиток;

  з'являється довіра до всього що відбувається в ДНЗ, в тому числі інноваційним процесам.

ДНЗ «Теремок» має своє «обличчя», своє ім'я, для того, щоб кожна дитина в дитячому садку росла і розвивалась відповідно до власних потреб і бажань батьків, щоб кожен член колективу відчував себе особистістю.

Робота по створенню та підтриманню іміджу здійснюється за кількома напрямками:

  створення зовнішньої атрибутики і реклами діяльності;

  дизайн дитячого садка, навчальних та ігрових приміщень;

  підвищення якості освітньої діяльності;

  формування корпоративної культури, створення іміджу керівника та його команди. Зовнішня атрибутика дитячого садка необхідна для створення іміджу, саме вона дозволяє певним чином позиціонувати себе, представляти унікальність освітнього закладу.

«В мальовничій країні, в нашій славній Україні, на березі могутнього Дніпра, серед сипучих пісків, де б’ють чудодійні джерела розкинулося молоде, білокам’яне, квітуче, щасливе місто працьовитих енергетиків – Енергодар.         

Все було в цьому місті: будинок культури, бібліотека, магазини, стадіони, заводи і фабрики, атомна та теплова станції, і були будиночки-дитячі садочки для самих маленьких мешканців міста – діточок. Місто росло, розбудовувалося, мешканців міста ставало все більше і більше. Прийшов час збудувати дитячий садок №7. Збудували – гарненький, світленький, тепленький. Прийшов час його відкривати та назву йому давати. Думали всі: завідувач, вихователі, няні, завгосп, двірник так і не придумали…

 Ось і перший мешканець садочка! Зайшли до кабінету завідувача молода жінка з донечкою. - Здравствуйте! – привіталися разом.

Зажурена завідувачка підняла голову і усміхнулася. - Здравствуйте, проходьте, сідайте. Я Вас слухаю.

Молода жінка привітно кивнула головою і додала: Моя донечка хоче ходити до вашого садочка.

  •         Мені дуже приємно. І подумала завідувачка про себе, що може їм допоможе маленька дівчинка. Адже в народі кажуть «Вустами дітей говориться істина»
  • Дівчинко, а як  ти б назвала дитячий садочок?

Дівчинка примружила свої небесно чисті оченята і радісно вигукнула:

  • Теремок, бо до нього всі йдуть і діти, і дорослі. І ми з мамою прийшли. Мені він подобається, що є де погратися, відпочити!

З тих пір, з 1982 року на карті міста Енергодар з’явився дитячий садок з  назвою «Теремок».(автор В. Горбенко)

P.S. …майже казочка, майже легенда. ЇЇ герої: Завідувачка –   перший керівник; Молода жінка –теперішня директорка «Теремка»; Дівчинка -   (донька директорки), зараз приводить доньку Ганнусю та синочка до «Теремка».

Текст гімну  складено Г. Скороспєловою, журналістом місцевих ЗМІ, донька та двоє малюків є вихованцями дошкільного закладу «Теремок». Музику написала музичний керівник дошкільного закладу А. Лахманюк.

У гімні відображена головна  мета діяльності ДНЗ -  формування у дошкільників громадянськості та  національної свідомості.  «Теремок»  - це велика родина працівників, вихованців та їх батьків.

Гімн ДНЗ  «Родинне коло Теремка»

Слова. А. Скороспєлової    Муз. А. Лахманюк

Родинне коло «Теремка»

Одразу всіх нас поєднало

Як тільки ми прийшли сюди

В душі тепліше стало.

Приспів:

«Теремок», «Теремок»

Ти домівка наша друга

Під твоїм дахом завжди

Затишно мені із другом.

У «Теремку» живе любов

І до країни, й до родини.

Ми почнемо життя з основ

Прославим Україну!

            Приспів.

 

СИМВОЛІКА ПРАПОРА ТА ГЕРБА

Прапор дошкільного навчального закладу є особливо шанобливим іміджевим атрибутом. Знайомство з ним починається з першої години перебування батьків з дитиною у закладі. Бо прапор розміщується у кабінеті директора на чільному місці.

 Прапор ДНЗ «Теремок» - це полотно розміром 60х120см. Символіка його кольорів  особлива, як і їх розміщення.

У центрі прапора розміщується символічний будинок (Теремок) зеленого кольору.

Зелений - це колір любові, колір життя і достатку - листя, трава, рослини - усе це належить до продовження життя, процвітання і благополуччя. Зелений - це чиста, гуманістична любов. Якщо ви любите зелений колір, для вас суспільне благо більш важливе, ніж власне. А ми, педагоги, саме такі люди.

Угорі зліва – жовтий трикутник – символізує схід сонця, початок життєвого шляху.                                                                                                                                Жовтий колір – то сонце і зорі, місяць і урожай, приріст покоління. Він випромінює тепло і радість. Завжди жовтого кольору пшеничні колоски, зоря, коники та олені - все те що несе тепло і радість.

Праворуч у верхньому куті знаходиться трикутник синього кольору.

Синій - це колір ясності, чарівності і спілкування. Незалежно від відтінку, любитель цього кольору на підсвідомому рівні посилає сигнали оточуючим “Мені подобається, коли мене розуміють». Колір символізує воду і повітря, а також здоров’я, довіру і довголіття. 

 Крім того, на прапорі ми бачимо три трикутники. Трикутник в українські міфології (зокрема, писанкарстві) – символ вогню  та безсмертя, чоловічої і материнської сили. Три трикутники як поєднання трьох гілок виховання дитини – батьківської, суспільної (дошкільний заклад) та особистого внутрішнього розвитку дитини.

Трикутник – символізує прагнення до лідерства, вказує на здатність концентруватися на головній меті.

Прямокутник – характеризує допитливість, відкритість для сприйняття нових ідей, цінностей. 

Прапор заноситься під час проведення офіційних та урочистих заходів: ювілею закладу, святкування державних свят: Дня конституції, Дня незалежності, Дня захисника України,  1 вересня – Дня знань, випуск до школи. Разом з винесенням прапору виконується гімн дошкільного закладу

Даний імідж-проект має на меті:

  • заявити про себе реальним і потенційним однодумцям;
  • дізнатись про тих, хто може і хоче допомогти у подальшому розвитку закладу;
  • збудувати продуктивну взаємодію з зовнішніми організаціями;
  • налагодити активне співробітництво між дитячим садом і сім'єю;
  • підняти престиж закладу в очах громадськості;
  • домогтися визнання колег, батьків;
  • досягти певного вектора успішності;
  • реалізувати свій творчий потенціал.

 P.S. Імідж-проект «Дошкільний навчальний заклад «ТЕРЕМОК» як відкрите ВІКОНЦЕ у всесвіт» був представлений на обласному конкурсі у травні 2015 року і виборов перемогу у номінації «Дошкільний навчальний заклад - як соціально-культурний осередок регіону».

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Severuhina Olena
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку