Дієприслівник (Урок - лабораторія мислення) 7 клас

Про матеріал
На навчальному занятті спостерігався розвиток і формування ключових компетентностей: спілкування державною мовою, спілкування іноземною мовою, математична грамотність, компетентності в галузі природничих наук, ІКТ, громадянська та культурна компетентності. Зміст навчального матеріалу спрямовано на виховання в учнів поваги до державної мови, патріотизму, культури.. На уроці реалізовано наскрізні змістові лінії, використано медіаресурси з навчальною метою, мережу Інтернет для пошуку інформації. Співпраця з учнями відбувалася на засадах партнерства, застосовано особистісно орієнтований підхід, дотримано принципів академічної доброчесності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вступне слово вчителя Дорогі діти! Ще один урок до нас прийшов за розкладом сьогодні. Отож, давайте зробимо ще крок, Щоб знов пірнуть у мовну цю безодню. Бо мову забувать не можна, Дієприслівник нам у цьому допоможе!

Номер слайду 3

Мета: корекція основних компетентностей на уроці: закріпити знання учнів про дієприслівник, його ознаки, повторити правила написання дієприслівника з часткою не, вдосконалити орфографічні й пунктуаційні навички; розвивати уяву, логічне, образне та критичне мислення, формувати компетентності, активну пізнавальну мотивацію, впевненість у власній спроможності самостійно здобувати знання; виховувати повагу до народних звичаїв, любов до рідного слова.

Номер слайду 4

Я калина, я краплина твого серця, Україно!

Номер слайду 5

Ми знаємо… поняття про дієприслівник, ознаки та синтаксичну роль; види дієприслівників і творення їх; правила написання не з дієприслівниками; дієприслівниковий зворот, розділові знаки при ньому

Номер слайду 6

- Юні мовознавці! Вітаю вас у своїй лабораторії мислення. Сьогодні ми поговоримо про калину. А ще я хочу дізнатись, як ви засвоїли тему: «Дієприслівник». Пропоную вам виконати творчо-мисленнєві вправи у моїх лабораторіях. Кожен, хто правильно буде відповідати, отримає гарні бали, а в кінці уроку ми підсумуємо ваші результати. Успіхів вам!

Номер слайду 7

Розповісти про дієприслівник за таблицею. Дієприслівник Додаткова дія Д і є с л о в о залежні слова вид час П р и с л і в н и к Не змінюється обставина Що роблячи? Що зробивши?

Номер слайду 8

Відповісти на запитання: Що таке дієприслівник? Які ознаки має від дієслова? Які ознаки має від прислівника? На які питання відповідає? А що утворює дієприслівник разом із залежними словами? Чим дієприслівник виступає в реченні?

Номер слайду 9

Робота у зошитах 31 січня Класна робота

Номер слайду 10

- ючи - вши - ши - ачи - вшись - ячи - учи - ячись У Лінгвіста розірвався листок, залишилася тільки друга половина слів. Допоможіть йому відтворити слова, розподіливши їх у дві колонки: недоконаний вид доконаний вид

Номер слайду 11

Доберіть до слова виголошуючи синоніми-дієприслівники “Хто більше і швидше”

Номер слайду 12

Вимовляючи, кажучи, подейкуючи, оповідаючи, розповідаючи, бесідуючи, балакаючи, говорячи, промовляючи, патякаючи, базікаючи…

Номер слайду 13

Мудрий Лінгвіст пропонує вам виконати цікаві завдання. “Тематичні терміни” Запишіть терміни, які ви вивчили по темі “Дієприслівник”

Номер слайду 14

Робота біля дошки

Номер слайду 15

Лінгвістична діагностика Записати речення, зробити синтаксичний розбір, пояснити розділові знаки Вітри тремтять , затихаючи між запашними кущами калини. Кущі калини повиходили до дороги, порозроставшись на вільному місці,. Соловейко прилітав непомітно і, сідаючи на гілочці калини, довго щебетав.

Номер слайду 16

Лабораторія “Деформовані вислови” Перебудувати речення 1. Глянувши на кущ калини, суцвіття білих віночків нагадують сонце. 2. Помітивши палахкотливі ягоди калини, стрепенулася моя душа. 3. Думаючи про символи України, моє серце б’ється сильніше.

Номер слайду 17

Робота у парах Лінгвіст пропонує вам знайти мовні помилки у рекламному тексті. Червона калина від ста хвороб лікує. Якщо вас огорнуло не бажання будь що робити не забувайте про калину. Скуштувавши бабусиних пиріжків з калиною ви неодмінно станете бадорішими. А може ви роздратовані? Ви одразуж заспокоїтесь випивши відвар із кори калини. Додавши червоних плодів з цукром чи медом до гарячого чаю ви позбавитеся заздрошчів злості пихатості. Не забувайте! Сік калини дуже користний як косметичний засіб. І звичайнож посадивши калину на своєму подвірї будьте певні: ніяке лихо непереступить поріх вашої хати.

Номер слайду 18

Робота у парах Лінгвіст пропонує вам знайти мовні помилки у рекламному тексті. Червона калина від ста хвороб лікує. Якщо вас огорнуло небажання будь- що робити, не забувайте про калину. Скуштувавши бабусиних пиріжків з калиною, ви неодмінно станете бадьорішими. А може, ви роздратовані? Ви одразу ж заспокоїтесь, випивши відвар із кори калини. Додавши червоних плодів з цукром чи медом до гарячого чаю, ви позбавитеся заздрощів, злості, пихатості. Не забувайте! Сік калини дуже корисний як косметичний засіб. І, звичайно ж, посадивши калину на своєму подвір’ї, будьте певні: ніяке лихо не переступить поріг вашої хати.

Номер слайду 19

Лабораторія “Хвилинка відпочинку” (пісня)

Номер слайду 20

Лабораторія “Вишивка словами” Запишіть дієприслівники у дві колонки: а) ті, що пи­шуться з не окремо; б) ті, що пишуться з не разом. (Не)навидячи, (не)навчившись, (не)хтуючи, (не)аплодуючи, (не)обминаючи, (не)дбаючи, (не)наївшись, (не)волячи, (не)ізолювавши, (не)маршируючи, (не)малюючи, (не)інтригуючи, (не)сходячи, (не)зчувшись, (не)рвуючи, (не)цінуючи, (не)іскрячись. Якщо ви правильно виконали завдання, з перших букв записаних дієприслівників, що пишуться з не окремо, складеться початок прислів'я: «... / камінь мохом обростає».

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Робота в групах Пояснити значення фразеологізмів, увести два у речення. Чухаючи потилицю — Склавши руки — Шукаючи кістки в молоці — Поклавши руку на серце — Обливаючись потом — Засукавши рукава – Братися до роботи; дуже важко працювати бути пасивним, не діяти; задуматися,не знаючи, що робити; шукати те, чого знайти не можна; щиро, чистосердечно;

Номер слайду 23

Лабораторія «Орфографічна» Записати речення, прибравши риску, пояснити правопис. 1) Не/посадивш… калину,плодів не/зб..р..ш. 2) Не/хтуючи честю, не/вб..р..ж..ш совісті. 3) Не/працююч.., не /будеш ситим. 4) Не/ро..бивш.. горіха, не/смакуватимеш з..рнятком.

Номер слайду 24

Гра «Так/ні» 1. Дієприслівник - це особлива форма дієслова, що вказує на додаткову дію. 2. Дієприслівники поєднують риси дієслова та прислівника. 3. Дієприслівники бувають тільки доконаного виду 4. Дієприслівники змінюються за родами, числами, відмінками. 5. Дієприслівники недоконаного виду утворюються за допомогою суфіксів ши -, вши - 6. Слова “опадаючи”, “працюючи”, “радіючи” - дієприслівники недоконаного виду. 7. Дієприслівники завжди пишуться з НЕ окремо 8. Дієприслівники разом із залежними словами утворюють дієприслівниковий зворот. 9. У реченні дієприслівники виступають обставиною. 10. В реченні «Хлопець сидів склавши руки» ставиться кома 11. Дієприслівники «не/хтуючи», «не/волячи», «не/навидячи» пишуться з НЕ окремо 12. Збагнувши, опустившись, знайшовши - дієприслівники доконаного виду.

Номер слайду 25

Тестовий лабіринт

Номер слайду 26

ТЕСТИ 1.Дієприслівники виражають: а)ознаку предмета за виконаною дією; б)додаткову дію або стан предмета; в) ознаку предмета за кольором. 2.Знайдіть дієприслівник : а)прикрасити; б) прикрашаючи; в) прикрашений. 3.У реченні «Жита зашелестіли, підіймаючи догори колоски» дієприслівник із залежними словами виражає: а) означення; б) присудок; в) обставину. 4.Дієприслівники мають форму : а) лише доконаного виду; б) лише недоконаного виду; в) доконаного і недоконаного виду. 5.Укажіть дієприслівник доконаного виду : а) пишучи; б) читаючи; в) переглянувши. 6.Визначити дієприслівник недоконаного виду: а) говорячи; б) вийшовши; в) отямившись. 7. Дієприслівниковий зворот, виступаючи в реченні обставиною, на письмі… а)виділяється лише тоді, коли стоїть у кінці речення; б) комами не виділяється; в)виділяється комами незалежно від місця в реченні. 8. У реченні « Степ струснувши з себе робу горить рівним жовтим кольором» не виділений комами дієприслівниковий зворот стоїть: а)на початку речення; б) у середині речення; в) у кінці речення. 9.Виділіть речення, у якому правильно розставлено розділові наки при дієприслівниковому звороті: а) Вітри північні тремтять, затихаючи між кущами лавровими. б) Солодкою стрілою пізній цвіт скрадаючись, приморозок ранить. в) Весняний вітер нетерпляче зітхає оббігаючи узлісся. 10.НЕ з дієприслівниками пишуться разом лише тоді, коли дієприслівник: а) без НЕ не вживається; б) стоїть у реченні перед дієсловом-присудком; в) виражає спосіб дії. 11.Знайдіть дієприслівник, який з НЕ пишемо разом . а)(не) хтуючи; б) (не) знаючи; в) (не) спитавши. 12.Укажіть дієприслівник , що з НЕ пишемо окремо : а) (не) підстрибнувши; б) (не) дочуваючи; в) (не) зчувшись.  

Номер слайду 27

Закінчити речення… На уроці я… дізнався... повторив... навчився... зрозумів … зробив успіхи... відчув труднощі... не вмів, а тепер умію...

Номер слайду 28

Вивчити правила ( 2б.) Творчий відпочинок. Написати твір-мініатюру на тему: «Про що розповіла мені калина за вікном?», використовуючи опорні словосполучення: затамувавши подих; опустивши додолу важкі віти; весело наспівуючи; мріючи про весну; згадуючи тепле літечко. (10б.)

Номер слайду 29

Ви сьогодні потрудились на славу. І дуже хотілося б, щоб усі шанували одвічні українські символи. Адже кущ калини біля батьківської хати - це наш духовний світ, потяг до своєї землі, свого берега, своїх традицій. А сьогоднішній урок довів нам, що Без верби і калини нема України, а без знань немає щасливого майбутнього.

Номер слайду 30

Посадіть калину коло хати, Щоб на цілий білий світ Усміхалась щиро доля- Материнський ніжний цвіт. Щоб,квітуючи,калина Не зів'яла в спориші, Посадіть коло серця, Щоб цвіла вона в душі.

Номер слайду 31

Калина – символ краси та дівочої вроди, символ України вродливої нашої. Калина це символ вогню, сонця, неперервності життя, роду українців, України, батьківщини, дівочої чистоти й краси, вічної любові, кохання, вірності, гармонії життя та природи, материнства, плодючості, символ нескореності та стійкості, українського козацтва, незрадливої світлої пам’яті, єдності нації, потягу до своїх традицій, звичаїв. “Без верби й калини – нема України” – каже народна мудрість. Раніше калину висаджували у кожній садибі. Нею прикрашали найсвятіше:   наречену, весільний коровай, оселю. Чому саме вона стала глибоким народним символом? Це зумовлено багатьма чинниками – кольором цвіту, плодів, формою, лікувальними властивостями, світоглядом, традиціями наших предків. Можливо, їх вражало те, що серед морозної зими гордо палахкотіли вогнисті, блискучі кетяги. Ніякий мороз не міг здолати калину.  Так як і віковічний потяг народу до волі, краси, гармонії, правди. Етимологія слова “калина” пов’язана із поняттям вогню, води – першоелементами земного життя. Суцвіття білих віночків нагадувало сонце, а білий колір був сакральним. Насінини калини за формою дуже схожі на червоне серце. Одним із найважливіших символічних значень калини було “чиста дівоча врода” (“А дівчина, як калина, личком рум’яна…”).Символізувала вона і вірне, довічне кохання (“Та й зацвіла калиночка дрібненько, аби в парі прожили добренько”). Ламати калину  означало виходити заміж, любити. Символізуючи відновлювану від покоління до покоління кров українського народу, калина тим самим символізує його невмирущість, непідвладність часові

ppt
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку