Дієслово як частина мови

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 7 класі на тему : "Дієслово як частина мови"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Пригадаймо!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дієсловозагальне значення морфологічні ознакисинтаксична роль

Номер слайду 5

Мета уроку: - дати поняття про дієслово і його ознаки (називає дію, відповідає на питання що робити? що зробити?)- формувати вміння розпізнавати дієслова серед інших частин мови і пояснювати правильність думки, добирати дієслова і доводити правильність міркувань, вживати дієслова у мовленні;- виховувати самостійність у доборі дієслів, бажання вдосконалювати власне мовлення, правильно вживаючи дієслова.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вибіркова вправа(виписати дієслова, усно поставитидо них питання) Добро – це духовна категорія, її не можна торкнутися, понюхати, посмакувати. Добро можна тільки відчути: це ласкаве, добре, ніжне ставлення, це готовність допомогти в скрутну хвилину, це любов до оточуючого світу. Милосердя, доброта ще з давніх часів були в традиціях нашого народу. Цілком природним і закономірним вважалося допомагати нещасному, знедоленому, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість, врятувати хворого і каліку, захистити скривдженого. Доброта і милосердя – багатоликі. Потреба в них повсякчасна. Милосердя і доброта - це два крила, на яких тримається людство.

Номер слайду 10

Розподільна робота Побажав, захоплюється, читатиме, замерзала, їжджу, переконуюсь, розпитаєш, будеш допомагати, боролася, смієшся, побажав, переймаєшся, бадьоришся.минултепермайбут

Номер слайду 11

Творча робота(усно доберіть дієслова, які можна застосувати до фото)

Номер слайду 12

ГРА“Так – Ні”Дієслово – це самостійна частина мови, що позначає дію, стан або процес. Дієслова змінюються за родами, числами й відмінками. Дієслова відповідають на питання що робити? що зробити? Дієприкметник – це неозначена форма дієслова. Будь-яким членом речення може виступати дієслово.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити правила. З поезії Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати…» виписати усі дієслова

pptx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку