Диференційні рівняння

Про матеріал
Диференціальні рівняння — рівняння, що встановлюють залежність між незалежними змінними, числами (параметрами), невідомими функціями та їхніми похідними.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Диференційні рівняння. Автор: Красуля Катерина

Номер слайду 2

Диференціальні рівняння — рівняння, що встановлюють залежність між незалежними змінними, числами (параметрами), невідомими функціями та їхніми похідними. Невідома функція може бути як скалярною, так і векторною. Такі залежності віднаходяться в різних областях знань: у механіці, фізиці, хімії та ін. Означення

Номер слайду 3

Диференційні рівняння були винайдені Ньютоном у XVII столітті. Він зашифрував своє відкриття у вигляді анаграми, яку можна визначити як "закони природи виражаються диференціальними рівняннями". Він використовував ряди Тейлора для апроксимації функцій і вивчення площі фігур. У XIX столітті Ліувіль встановив нерозв'язність деяких рівнянь. У XX столітті Пуанкаре розвинув якісну теорію, що призвела до теорії динамічних систем і топології.Історія

Номер слайду 4

Застосування. Диференційні рівняння використовуються для моделювання та аналізу змін в часі чи просторі в різних галузях, таких як фізика, біологія, економіка, інженерія, екологія та медицина. Вони описують взаємозв'язки та динаміку різноманітних явищ та процесів, допомагаючи передбачити їх поведінку та розв'язати реальні проблеми.

Номер слайду 5

Класифікація. Якщо незалежна змінна одна, то рівняння називається звичайним; якщо незалежних змінних дві або більше, то рівняння називається диференціальним рівнянням з частинними похідними. З метою отримати висококваліфікованих спеціалістів у всіх ВУЗах де вивчають точні дисципліни обов'язковим є курс диференціальних рівнянь.

Номер слайду 6

Розв’язок рівняння. Загальний розв'язок диференціального рівняння - це функція, що включає стали (кількість сталих залежить від порядку рівняння). Підставивши цю функцію в рівняння, ми отримаємо істинне твердження. Загальний інтеграл - це загальний розв'язок, який не виражений щодо залежної змінної y(x), представлений у вигляді рівняння. Частинний розв'язок - це конкретний розв'язок, отриманий підставленням конкретних значень сталих у загальний розв'язок. Це дозволяє знайти конкретну функцію y(x) для заданих умов чи обмежень.

Номер слайду 7

Геометричний зміст. Геометричний зміст диференціаьного рівняння першого порядкуy'=f(x, y) полягає в наступному. Дане рівняння встановлює зв'язок (залежність) між координатами точки (x; y) і кутовим коефіцієнтом y' дотичної до інтегральної кривої, що проходить через цю точку . Таким чином, рівняння y'=f(x, y) дає сукупність напрямів (поле напрямів) на декартовій площині Oxy.

Номер слайду 8

Iнтегральною лiнiєю рівняння. Iнтегральною лiнiєю рiвняння називається графiк розв'язку цього рiвняння. Звичайнi диференцiальнi рiвняння, розв'язки яких можна задати аналітично y=g(x), називаються iнтегровними рiвняннями. Рiвняння вигляду M0(x)dx+N0(y)dy=0 називаються рiвняннями з вiдокремленними змiнними.

Номер слайду 9

Приклад. Розв’язати рівняння xdx+ydy=0 Розв'язок: в цьому рівнянні змінні відокремлені. Інтегруючи обидві частини рівняння, одержимо: абоІ загальним інтегралом данного рівняння буде сім'я кіл з центром в початку координат.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Шик Богдан
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
28 травня
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку