Диктант для 9-го класу який можно використовувати для контрольних та самостійних робіт. Диктанти середньої важкості. Деякі дуже легкі але треба особливу увагу приділять орфографії

Про матеріал

Диктант для 9-го класу який можно використовувати для контрольних та самостійних робіт. Диктанти середньої важкості. Деякі дуже легкі але треба особливу увагу приділять орфографії

Перегляд файлу

Кримськотатарська вишивка

Кримськотатарська вишивка, як і весь кримськотатарський народ, пройшла складний шлях. Усе було на цій дорозі: злети і падіння, повне зникнення та раптове, дещо фантастичне повернення. Ця вишивка – унікальне явище світової культури. Своєю тематикою, символікою вона пов’язана з древньою історією Криму, з усіма цивілізаціями, що пройшли через цю землю: скіфською, і античною, і візантійською, і тюркською – і всі вони залишили слід в історії цього корінного народу.

Змалечку кримськотатарська дівчинка сідала за ткацький верстат. До весілля вона мала встигнути виткати та розцяцькувати вишивкою 200 метрів тканини, що входили в її посаг. Також вишивкою були прикрашені практично всі елементи одягу: сукні, нагрудники, фартухи, головні убори тощо. Проте якщо буковинські гаптувальниці найбільше оздоблювали урочисті предмети одягу, то от кримськотатарські використовували вишивку для ужиткових речей: амулетів, і кисетів, і чохлів. Кольори тут переважно ніжні: зеленувато-рожевий, жовтувато-блакитний, блідо-фіолетовий.

Сповнена лихоліть історія негативно вплинула на цей по-справжньому унікальний вид творчості, хоча зараз мужній народ робить усе, щоб зберегти мистецтво гаптування. Кримськотатарська вишивка продовжує йти складним шляхом, мистецтву ставлять нові й нові підніжки, проте йому вистачає сил підійматися знову й знову.

З журналу (176 слів)

 

docx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку