Диктанти з орфограмами "Велика буква"

Про матеріал
У файлі містяться тексти із орфограмою "Правопис великої букви у власних назвах". Ці тексти можна використати під час проведення диктанту на закріплення правописної норми написання великої літери у власних назвах.
Перегляд файлу

Тексти з орфограмами «Велика буква у власних назвах»

 

«Найсмачніше джерело Хмельниччини»

 

Десь за 30—35 км від Шарівки лежить село Нове Поріччя (Городоцький район) з джерелом з найсмачнішою водою не лише на Поділлі, але й, можливо, в Україні.

Якість місцевої води помітили дуже давно. У 1876 році власник села Генрик Скибневський звів тут велику броварню. Відомо, що якість пива головним чином залежить від якості води. Щоправда, власним пивом пан Генрик насолоджувався недовго. Вже наступного року він продав свої новопорічанські володіння російській графині Катерині Ігнатьєвій — правнучці фельдмаршала Кутузова, того самого, який спалив Москву (яка хороша людина).

 

Графиня господарством не переймалася й одразу ж здала броварню в оренду, а по тому взагалі продала Леону Кляве. Леон Генріхович був відомим на все Поділля пивоваром. Згодом, продавши виробництво в Новому Поріччі, він збудував пивоварню в Проскурові (тепер Хмельницький). Нині пивні гурмани знають її під назвою «Хмельпиво». Продукцію порічанської броварні знали не лише на Поділлі, але й у Києві, Петербурзі, Відні та Москві.

 

Пореволюційних часів броварня не пережила. Одночасно розібрали на цеглу та камінь величний палац Мнішхів-Скибневських — один із найкрасивіших палацових комплексів Поділля. Від колись величного палацу на сьогодні зберігся лише невеличкий фрагмент фундаменту та старезний парк. Про красу споруди можна скласти уявлення з будинку управителя, зведеного наприкінці XVIII століття в неоготичному стилі. (200 слів)

 

«Цікавинки Поділля»

 

Біля Сатанова лежить село, що притулилося до товтрини «Гусикова гора». Тут можна побачити найсправжнісіньке та дуже оригінальне «прало» — спеціально облаштоване місце для прання білизни у доводогонну епоху.

 

Прала згадуються чи не в усіх дореволюційних звітах про села чи містечка — вони були важливим елементом інфраструктури. Вищим шиком були плоскі каменюки — їх можна було використовувати ще й як пральні дошки.

 

Від прала, якщо ви вже сюди прийшли, варто прогулятися якусь сотню метрів до місця впадіння «прального» струмка у річечку Шондрова (вона ж Шмаївка), а по тому — стежкою проти течії вздовж потічка. Метрів за триста буде ще одне джерело. Не помітити його неможливо — поруч з ним встановлено фігуру Божої Матері.

 

Це джерело здавна славиться дуже цілющою водою. Ніна Нестерова, фармацевт-провізор Сатанівської аптеки, яка у 1972 р. відкрила світові знамениту «збручанську» мінеральну воду, завдяки чому сьогодні маємо знаменитий курорт «Сатанів», якось провела дослідження води з цієї кринички. Результат настільки її вразив, що вона дала цій воді назву «Панацея». За один раз не зцілишся навіть «панацеєю», але вода — смачна.

 

Джерело розміщене біля підніжжя Гусикової гори, названої на честь колись знаменитого розбійника Гусика, який десь тут мав набиту скарбами таємну печеру (досі не знайдена). З родзинок гори — каменюка, що називається «Трон Цариці Небесної». (199 слів)

 

«Національний пар «Північне Поділля»

 

Територія Національного природного парку «Північне Поділля» знаходиться в межах надзвичайно цікавої області України – Галичини, яка багата на історичні, культурні, археологічні, архітектурні та природні пам’ятки. Туристи можуть поєднувати відвідування замків, монастирів, церков, музеїв з природними окрасами території парку і місцями відпочинку.

Цікавою є гора Біла, на якій збереглася степова рослинність в поєднанні з буково-грабовим лісом. Тут можна побачити місце зростання Волино-Подільського ендеміка відкасника татарниколистого, інші червонокнижні рослини. З висоти гори відкриваються види на рівнини Малого Полісся, середньовічний Олеський замок, горбогір’я Гологори.

 

В селі Підгірці можна оглянути пам’ятку державного значення Підгорецький замок, до комплексу якого входять триповерховий палац XVII ст., заїжджий двір, костел і парк. На хуторі Пліснесько на території одного з найбільших археологічних комплексів збереглися оборонні вали давньоруського городища VIII-XIII ст. На мальовничому пагорбі городища можна відвідати Василіанський монастир XVII-XVIII ст., відчути прохолоду джерельної води, побачити сонячний годинник. На горі Менич знаходяться відслонення тортонських пісковиків – геологічна пам’ятка природи місцевого значення.

 

Туристичною окрасою парку є добре збережений Золочівський замок, збудований в XVII ст. за голландською системою. В ансамбль замку входять в’їздова вежа, Китайський палац, Великий королівський житловий палац. (180 слів).

 

 

«Як тебе не любити, Києве мій!»

 

Київ – столиця України та одне з найстаріших міст Європи, засноване щонайменше 1500 років тому. Вважається, що місто завдячує своєю появою трьом братам із племені полян – Києву, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либідь.

В одинадцятому столітті Київ був найбільшою столицею в Європі. Місто було у десять разів більшим за Париж та у п'ятдесят разів більшим за Лондон.

 

Сталевий монумент «Батьківщина-Мати» входить до списку найвищих пам'ятників світу, випереджаючи американську статую Свободи, і вже 40 років височіє над столицею України.

 

Найдавніший пам’ятник столиці - колона Магдебурзькому праву. Він розташований на Дніпровських схилах, біля Набережного шосе на київському Подолі, в урочищі Хрещатик. Пам'ятник був поставлений на честь повернення місту в 1802 році Магдебурзького права, яке воно вперше дістало ще у XV столітті. Друга назва монументу — нижній пам'ятник святому Володимиру.

 

У Києві розташовані три із семи Об’єктів спадщини ЮНЕСКО в Україні - Києво-Печерська Лавра, Церква Спаса на Берестові та Київський Софійський собор.

 

Київ має неофіційне звання «Каштанова» столиця. За останнє десятиліття кількість каштанів у центрі Києва зменшилася, втім, це дерево все ще залишається символом міста. Уперше каштани в Києві з'явилися на територіях монастирів, зокрема Києво-Печерської лаври, у XVIII столітті. (190 слів)

 

«Географія Подільського краю»

 

Подільська платформа піднята на 300—400 м над рівнем моря. Вона має два узгір'я: Гологірсько-Кременецьке, що починається від Гологорів в місті Бібрка Перемишлянського району Львівської області і тягнеться через Кременеччину до Шумська (окремими відрогами заходить у Білогірський район); і невисокі гори Медобори (Подільські товтри), що починаються від смт Підкамінь Бродівського району Львівської області, проходять через Тернопільську та Хмельницьку області по діагоналі стосовно річок Серет, Збруч, Смотрич та закінчуються вздовж річки Мурафа на заході Вінницької області. Подільська платформа лежить між басейнами річок, які впадають в Чорне та Балтійське моря. Цей вододіл проходить приблизно через село Плугів Золочівського району Львівської області. Поділля розчленоване багатьма ярами та каньйонами приток Дністра: Золотої Липи, Коропця, Серета, Стрипи, Збруча, Ушиці, Лядави, Немиї, Калюса, Мурафи.

 

Поділля займає басейн межиріччя Південного Бугу і лівих приток Дністра на Подільській височині на Українському кристалічному щиті в природній зоні лісостепу.

 

Виділяють окремі частини — Західне Поділля (Подільське воєводство), Східне Поділля (Брацлавщина), Опілля і Побережжя (пол. Pobereże) — історична область в південній частині колишньої Брацлавщини.

 

Побережжя розташоване між річками Ягорлик і Мурафа у межиріччі Дністра і Південного Бугу, досягало кордонів Кримського ханства. (181 слів)

 

 

 

«Луцьк – найкраще місто»

 

Перша літописна згадка про Луцьк датується 1085 роком. Але слід зазначити, що тоді це вже було повноцінне, укріплене від зовнішнього ворога місто. Тож, його народження і становлення відбулися значно раніше. Відомо, що місто неодноразово переживало піднесення і занепад, стрімкий розвиток – і не менш стрімкі, раптові втрати. Особливої величі стародавній Луцьк досяг за часів правління князя Любарта (14 ст.)

 

Проте, після розпаду Речі Посполитої та захоплення міста Російською імперією у 16 ст., місто втратило свою правікову міць, населення скоротилося і почався занепад.

 

Це тут проходив відомий з’їзд монархів у 1429р., в ході якого володарі країн Європи за участі Папи Римського обговорювали стратегію боротьби зі спільним ворогом – турками. Це тут, уже значно пізніше, був штаб російського командування у війні з Наполеоном.

 

Місто пережило великі потрясіння – у 1916-му тут споглядали відомий Луцький (Брусиловський) прорив Російської Імперії, а в період 1917-1920 рр. – нетривалі хвилі владарювання майже всіх ворогуючих між собою таборів по черзі.

 

Місто Луцьк – одне з тих міст України, які зазнали найбільшого впливу Польщі. Але суто українська здатність до самовідновлення таки змогла подарувати місту ще один шанс. І Луцьк ним скористався, щоб набути того особливого чару, який ми спостерігаємо сьогодні. (190 слів).

 

«Шацькі озера – перлина Волині»

 

Шацькі озера – унікальний природний комплекс, аналогів у Європі немає. В оточенні чудового незайманого лісу заховані найкрасивіші найчистіші водні строї, які розташовані на території понад тридцять два гектари та з 1983 року отримали статус Національного природного парку.

 

Прогулюючись стежками заповідника, ви можете побачити природу того, яким він повинен бути. А також поглянути на життя тварин в їх природному середовищі і, можливо, навіть натрапити на рідкісні види, занесені до Червоної книги.

 

У селі Світязь у храмі Петра і Павла (Петропавлівська церква). Побудований графом Браницьким та його нащадками 1846 року на місці згорілої старої церкви.

Казанська церква в селі Піща. Вона була зведена 1801 року, а потім була проведена реконструкція фундаменту і збудована нова дзвіниця. Усередині храму збереглися ікони XVIII – ХІХ століть.

 

Недалеко від Шацького озера розташоване місто Володимир-Волинський, назване так на честь великого князя Володимира. Воно є одним з найдавніших міст Волині, а в одинадцятому – дванадцятому століттях стає одним з найбільших міст Київської Русі. Жителі міста були активними учасниками повстанського руху, починаючи з повстання Наливайка, до формування перших загонів Української повстанської армії в 1942 році.Також канікули на Шацькому озері неможливо уявити без відвідування романтичного місця – острова на озері Світязь. (191 слів).

 

«Секрети Кам’янець-Подільської фортеці»

 

Кам’янець Подільський – місто, що зберегло дух середньовіччя. Своєрідність та унікальність його полягають у гармонійному поєднанні ландшафту і містобудівної структури середньовічного міста, в якому військові інженери, використовуючи чудові природні властивості, створили фортифікаційну систему, що не має аналогів у Європі.

 

До творення неповторного архітектурного вигляду Кам’янець-Подільського у різні періоди його історії доклали майстерності архітектори й скульптори з Італії, Нідерландів, Вірменії, Польщі, Франції, Туреччини та ін.

 

Сьогодні чимало туристів захоплюються вдалим поєднанням міцних оборонних мурів міста, Старого замку (XII–XVIII ст.) та високих стрімких скель каньйону річки Смотрич.

 

Надзвичайно привабливий для любителів фортифікації і комплекс укріплень Нового замку, збудований у XVII ст., що є єдиним збереженим зразком такого типу споруд нідерландської школи. Неабиякий інтерес викликає й унікальний Замковий міст, що сполучає Старе місто із Замковим комплексом.

 

У підземеллях Замкового комплексу відкрито експозиції, що відтворюють сторінки його історії. У західному бастіоні реконструйовано панораму оборони замку 1672 р. під частурецької навали. У східному бастіоні розміщено експозицію, присвячену історії легкої метальної зброї на Поділлі, де відвідувач може вистрілити з арбалета, відчувши себе середньовічним воїном. До нашого часу збереглася система ходів і казематів. (179 слів).

 

«Київ – столиця України»

 

Історія Києва нараховує більш ніж 1500 років. Це одне з найстаріших слов’янських міст  - столиця ранньофеодальної держави Київська Русь, місто, відоме в історії як «мати міст руських». Київ оспівується в піснях, у безсмертному літописі  «Повісті минулих літ», в епосі «Слово о полку Ігоревім», у романах, операх.

 

У Києві збереглося багато історичних визначних пам’яток, стародавніх культурних місць, музеїв, театрів, садів і парків. Одним з надзвичайних місць є Собор Святої Софії, споруджений  далекого 1037 року. Багато знаменних подій у політичному і соціальному житті Київської Русі нерозривно пов’язані з Собором Святої Софії. Перша бібліотека, що зібрана Ярославом Мудрим, була розташована саме тут. Київське віче (загальні збори жителів міста) ухвалювало свої рішення на внутрішньому подвір'ї Собору Святої Софії. У Соборі відбувалася церемонія благословення на престол князів та зустрічі послів.

 

Не менш знаменитою визначною пам’яткою є Андріївська церква, побудована в 1749-1754 роках видатним  архітектором Бартоломео Растреллі в стилі бароко, характерним для архітектури ХVII-XVIII ст. Запозичений із західноєвропейської архітектури, цей стиль під  впливом місцевих традицій  набув унікальних національних ознак.

 

Серед інших пам'ятників архітектури знамениті Золоті Ворота (побудовані в 1037 році), Маріїнський палац (ХVІІІ ст.), Національний театр опери і балету ім. Тараса Шевченка (1901 р.) та багато, багато інших. (195 слів).

 

«Бакота – скарб Поділля»

 

Уперше Бакота згадується в літописі 1024 року, хоча розкопки свідчать, що на цій території були і значно старіші поселення язичників. Вже у першій половині XIII століття Бакота стає великим містом і найважливішим центром Пониззя, яке входило до Галицько-Волинського князівства. Стрімкий розквіт закінчується таким же спадом після того, як у 1255 році містом на ціле століття заволоділи монголо-татари. Cучасна панорама територія Бакоти переходить під владу Литви, зокрема братам Коріатовичам, які відбудовують зруйнований татарами Бакотський замок (вони ж доклались до розвитку замку Паланку, Кам’янця-Подільського та інших твердинь).

 

У 1431 році територія навколо Бакоти визнається нейтральною прикордонною зоною між Польщею та Литвою, що призводить до повстання жителів, які вигнали місцевих феодалів і проголосили незалежність. Але за кілька років польські війська жорстоко придушили повстання, зруйнували замок, а місто назавжди втратило своє значення як важливий адміністративний центр.

 

Паралельно з розвитком поселення неподалік виникає найдавніший печерний монастир Поділля. Знаходиться він у товщі 120-метрової Білої гори, яка складається з м’якого пісковику, що легко надається для видовбування печер. Дослідження вказують на те, що місце монастиря використовувалось як капище язичниками ще в дохристиянські часи. Монахи ж прийшли сюди в ХІ столітті, навіть є версії, що тут бував засновник Києво-Печерської Лаври святий Антоній. (196 слів).

 

docx
Додано
18 січня
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку