Ділова гра "Дім моєї мрії"

Про матеріал
Гра для вчителів та старшокласників зі збереження енергоресурсів "Дім моєї мрії", яка дає змогу зрозуміти що потреби людей зависокі для навколишнього середовища. Гра допомагає зменшити потреби людей та вирішити питання в збереженні енергоресурсів.
Перегляд файлу

ДІЛОВА    ГРА    «ДІМ   МОЄЇ   МРІЇ»

 

Мета:  формування мотивації у педагогічних працівників до впровадження в навчально-виховну діяльність важливості енергозбереження  в школі  та вдома; підвищення рівня теоретичної підготовки вчителів; усвідомлення необхідності раціонального використання ресурсів та енергії. Показати  значущість   та   можливості   кожного   в   питаннях   економії  енергоресурсів.

Учасники ділової гри: вчителі фізики

Матеріали: ручки, листи А4, фломастери, ножиці, матеріал для вправи ноутбук, проектор.

Хід гри

1. Вправа "Мої турботи".

Мета: учасники повинні усвідомити, що будь глобальна проблема не виникає спонтанно, а складається з щоденних дій окремих людей

Вам знадобиться:

- Дошка або великий аркуш паперу

- Крейда або маркери

Хід виконання вправи:

1. пропонується   учасникам згадати перші 3 думки, які вранці прийшли в голову і записати їх на листках паперу.

2.Потім кожен по колу називає себе (ім'я, школа) і називає свої записані думки.

3. Вчитель  заносить їх у вигляді точок у систему координат. По вертикалі: я, сім'я, робота, місто, країна, природні ресурси. Виходить деякий розподіл точок.

4.Обговорення:

Людині властиво думати про себе і сьогодні - це нормально. Ми в повсякденному житті рідко замислюємося про майбутнє планети Земля. І найлегше ми можемо щось змінити у своєму власному житті.

Можливо, здійснюючи екологічну освіту дітей, ми приділяємо дуже багато уваги глобальним екологічним проблемам і недостатньо способу життя окремих людей?

Знайомлячи дітей з глобальними проблеми (зміна клімату, енергетична криза, руйнування навколишнього середовища) ми можемо показати їм, як у повсякденному житті можна брати участь у вирішенні цих складних проблем.

2.Работа в групах: Що ми можемо  зробити, щоб зменшити свій "екологічний слід"?

Обчислення «екологічного сліду»

Щоб обчислити екологічний слід, необхідно вибрати відповідне вашому способу життя твердження і провести додавання / віднімання кількості балів, зазначених праворуч.

Підсумовуючи бали, ви отримаєте величину «екологічного сліду».

Вчителі отримують картки з тестами, за якими визначають «екологічний слід».

1.Житло

1.1 Площа вашого житла дозволяє тримати кішку, а собаці нормальних розмірів було б затісно +7

1.2 Велика, простора квартира + 12

1.3 Котедж на 2 сім'ї +23

Бали, отримані за відповідь на питання про житло, розділіть на кількість людей, що живуть у ньому.

2. Використання енергії

2.1. Для опалення вашого будинку використовується нафту, природний газ чи вугілля +45

2.2. Для опалення вашого будинку використовується енергія води, сонця чи вітру +2

2.3 Більшість з вас отримує електроенергію з горючих копалин, тому додайте собі +75

2.4. Опалення вашого будинку влаштовано так, що ви можете регулювати його залежно від погоди -10

2.5. У холодний період року вдома ви тепло одягнені, а вночі ховається двома ковдрами -5

2.6. Виходячи з кімнати, ви завжди гасите в ній світло -10

2.7. Ви завжди вимикаєте свої побутові прилади, не залишаючи їх в черговому режимі -10

3. Транспорт

3.1. На роботу ви їздите на громадському транспорті +25

3.2. На роботу ви йдете пішки або їдете на велосипеді +3

3.3.Ви їздите на звичайному легковому автомобілі +45

3.4.Ви використовуєте великий і потужний автомобіль з повним приводом +75

3.5.В останню відпустку ви летіли літаком +85

3.6. У відпустку ви їхали на поїзді, причому шлях зайняв до 12:00 +10

3.7.В відпустку ви їхали на поїзді, причому шлях зайняв більш 12:00 +20

4.Харчування

4.1.У продуктовому магазині чи на ринку ви купуєте в основному свіжі продукти (хліб, фрукти, овочі, рибу, м'ясо) місцевого виробництва, з яких самі готуєте обід +2

4.2. Ви віддаєте перевагу вже обробленим  продуктам, напівфабрикатам, свіжомороженим готовим  стравам, які потребують тільки  розігріву, а також консервам, причому не дивитеся, де вони зроблені +14

4.3. В основному ви купуєте готові або майже готові до вживання продукти +5

4.4. Ви їсте м'ясо 2-3 рази на тиждень +50

4.5. Ви їсте м'ясо 3 рази на день +85

4.6. Віддаєте перевагу вегетаріанській їжі +30

 

5.Використання води і паперу

5.1. Ви приймаєте ванну щодня +14

5.2. Ви приймаєте ванну 1-2 рази на тиждень +2

5.3. Замість ванни ви щодня приймаєте душ +4

5.4. Час від часу ви поливаєте присадибну ділянку або миєте свій автомобіль зі шланга +4

5.5. Якщо ви хочете прочитати книгу, то завжди купуєте її +2

5.6. Іноді ви берете книги в бібліотеці або позичаєте у знайомих -1

5.7. Прочитавши газету, ви її викидаєте +10

5.8. Виписані або куплені вами газети читає після вас ще хтось +5

6.Побутові відходи

6.1.Всі ми створюємо масу відходів і сміття, тому додайте собі +100

6.2. За останній місяць ви хоч раз здавали пляшки -15

6.3. Викидаючи сміття, ви відкладаєте в окремий контейнер макулатуру -17

6.4. Ви здаєте порожні банки з-під напоїв і консервів -10

6.5. Ви викидаєте в окремий контейнер пластикову упаковку -8

6.6. Ви намагаєтеся купувати в основному не фасовані, а вагові товари; отриману в магазині упаковку використовуєте в господарстві -15

6.7. З домашніх відходів ви робите компост для добрива своєї ділянки -5

Якщо ви живете в місті з населенням в півмільйона і більше, помножте ваш загальний результат на 2.

Підводимо підсумки:

Розділіть отриманий матеріал на 100, і ви дізнаєтеся, скільки гектарів земної поверхні потрібно, щоб задовольнити всі ваші потреби, і скільки буде потрібно планет, якби всі люди жили так само, як ви!

УЧИТЕЛЬ. Щоб усім нам вистачило однієї планети, на 1 людину має припадати не більше 1.8 га продуктивної землі. Для порівняння: середній житель США використовує 12.2 га (5.3 планети!), Середній європеєць - 5.1 га (2.8 планети), а середній житель Мозамбіку - всього 0.7 га (0.4 планети). Середній житель України використовує 4.4 га (2.5 планети).

2.Наповнення проектів.

Всі ми пристосувались до нових технологій, електроприладів. Багато кому їх не вистачає, тому для цього сьогодні ми втілюємо всі свої мрії в свої проекти. Сьогодні ми з Вами спробуємо побудувати будинок своєї мрії. Перед Вами проект та електроприлади, якими необхідно наповнити наші будинки. Втілюйте свої мрії.

3. Підрахунок електроенергії

Тільки що ми з Вами створили свої будинки мрії.

Давайте тепер з Вами порахуємо скільки електроенергії буде споживати такий «Будинок нашої мрії». Перед Вами таблички, на яких розписана кількість споживання електроприладом за годину.

Я пропоную Вам порахувати яку кількість електроенергії буде споживати Ваш будинок за годину, за добу, за місяць, за рік.

4. Поради

Енергозбереження будинку – основні напрямки

Економічне витрачання природних ресурсів – питання не тільки етики, але також і економічне питання. Не тільки турбота про навколишнє середовище і її збереження для нащадків змушує нас замислюватися про ресурсозбереження, а й проста господарська ощадливість. Навіть сьогодні, аналізуючи тенденції розвитку технологій в цьому напрямку, можна сміливо стверджувати, що незабаром нас чекають дивовижні винаходи, які дозволять створювати приватні будинки, практично повністю незалежні в плані ресурсів від зовнішнього світу. Звичайно, поки це здається далекою мрією , але вже доступні технології енергозбереження будинку можуть значною мірою скоротити вартість утримання приватного будинку.

Як зменшити рахунки за електрику?

Нові лампочки

Якщо ви досі використовуєте для освітлення свого будинку морально застарілі лампочки Ілліча – ви марнотрат власного бюджету. Існування люмінесцентних, галогенних та світлодіодних ламп мало кого здивує, але чому ж не всі поспішають вкрутити їх в свої патрони, викинувши лампи розжарювання на смітник історії ? Як правило, не робиться це з трьох причин:

  •    численні чутки про шкоду таких ламп для здоров’я і зору
  •    недовіра до даних заявлених у технічних характеристиках нових ламп
  •    висока ціна нових ламп в порівнянні зі старими

 Всі ці страхи, як показує практика, не мають під собою належних підстав. Блакитні лампи, потенційно небезпечні для здоров’я і зору, і вже заборонені, а інші безпечні. Технічні характеристики достовірні, ніяка реклама тут не замішана , ці лампи дійсно добре економлять: на кожну витрачену гривню, вкладену в покупку сучасної лампи, ви заощадите ( в середньому) близько семи. Заміна всіх ламп розжарювання на сучасні за рік дасть відчутну економію.

енергозберігаючі електроприлади

Крім лампочок, є також і енергозберігаючі побутові прилади. Виробники вже давно конкурують на цьому ринку, намагаючись випускати будь-який прилад, від блендера до пральної машинки, як можна більш економними. Якщо прилад має класифікацію + або навіть ++ ( замість простої А ), то це означає, що він буде не тільки виконувати свої функції у вас у будинку, але й охороняти, в якійсь мірі, сімейний бюджет.

Робіть самі

Все більшу популярність набирають маленькі домашні електростанції, що переробляють енергію сонця, води або вітру. Вони не можуть поки повністю забезпечити середній приватний будинок електрикою, але дозволяють купувати менше електрики у енергокомпаній. Щоправда, питання доцільності покупки такої домашньої станції повинен розраховуватися окремо в кожному конкретному випадку: часто буває, що куплений вітряк не окуповує витрачених на нього грошей протягом усього терміну своєї експлуатації. Переконайтеся, що конкретний спосіб самостійного видобутку енергії буде для вас актуальним методом економії, а не марною тратою грошей на забавну іграшку, якою можна тільки похвалитися перед гостями.

Як використовувати менше води?

Якщо ви вирішили економити воду, то в першу чергу потрібно переконатися у справності вашої сантехніки. Найбільше нецільових витрат води в приватному будинку – це, як правило, втрати через несправність бачків унітазів, капаючих кранів і підтікаючих душів. Перш ніж братися за серйозну економію, потрібно буде усунути очевидні діри, що висмоктують даром і воду, і гроші.

Змішувачі та душові насадки

Практично будь-який сучасний змішувач витрачає воду економніше, ніж простий кран з двома вентилями гарячої та холодної води. Оснащений спеціальним перлатором, змішуючи воду з повітрям, він економить гарантовано і ефективно. Ще краще – змішувач з двома режимами подачі води: економним і стандартним. В економному режимі ви можете мити руки, продукти (якщо змішувач кухонний), а коли потрібно набрати води на суп в каструлю – включаєте повний режим. Лідер серед таких змішувачів, поза всяких сумнівів, безконтактний. Він дорогий, зате подає воду лише тоді, коли ви підносите до нього руки (використовується інфрачервоний датчик), і тут же припиняє подачу води, коли вона вам не потрібна.

Зверніть увагу також на вашу душову кабінку: чи відповідно витрачає воду ваш розсіювач води? Існує безліч прекрасних насадок, які дають більш якісний напір води, прекрасно масажують шкіру і очищають тіло, при цьому ще й витрачають менше води: грішно не скористатися.

Не варто забувати і про унітаз: економічний бачок повинен вміти працювати, як і змішувач, у двох режимах: малого і повного зливу.

Посудомийні і пральні машинки

Мало хто пере сьогодні руками, а от посудомийні машинки поки ще не так впевнено увійшли в звичний побут. Між тим, вони не тільки звільняють вас від непотрібної ручної праці, а й нітрохи не гірше пральних економлять воду. Витратившись на таку машинку один раз, ви будете витрачати набагато менше води на миття посуду кожен день. Економія досягається в першу чергу за рахунок високої температури води, використовуваної в посудомийній машинці. Як бонус, така машинка економить ще й миючі засоби.

Системи поливу городу й саду

Якщо ви любитель свіжих овочів і фруктів, вирощених самостійно, або просто вирощуєте в саду квіти, то нехай їх поливає автоматична система. Робот зробить це в рази ефективніше, витративши менше води, регулярно і рівномірно зволожуючи землю в достатніх кількостях, при цьому звільняючи вас від щоденного тягання важких відер по городу.

Як ефективніше обігрівати приватний будинок?

Ще один солідний рядок витрат у бюджеті: опалення. Наші суворі зими не дають в цьому плані спуску, вимагаючи серйозних витрат на обігрів житла. Особливо актуальне це питання для одноповерхового будинку, що стоїть на самоті, і не підігрівається через стінку опаленням від сусідів. Чи можна якось скоротити витрати на опалення для приватного будинку?

Утеплення дому

Ключовим моментом у питаннях економії на опаленні приватного будинку є його утеплення. Якісне утеплення, виконане у відповідності з усіма стандартами і вимогами для конкретно вашого будинку, дозволить скоротити витрати не на один десяток відсотків, не кажучи вже про те, що попросту зробить будинок набагато теплішим і затишним місцем у зимову пору.

Утеплено має бути все: стеля і дах, стіни і фундамент. Не забувайте і про вікна, сучасні пластикові або дерев’яні склопакети прекрасно справляються із завданням збереження тепла. Поскупившись на утеплення, ви заплатите двічі: тепло і гроші будуть просочуватися в буквальному сенсі крізь стіни і дах вашого будинку, і відлітати в атмосферу.

Грамотний росхід газу

Найчастіше використовуваному для опалення будинку газу знаходяться й інші застосування. Якщо ви готуєте на ньому, то подумайте про дисципліноване витрачання блакитного вогню. Позбавтеся від звички завжди готувати на максимально викрученій конфорці, це шкодить і смаку страв, і гаманцю. Для приготування малогабаритних страв часто куди більш раціональним буде використання мікрохвильовки, а не духовки. На батареї непогано б встановити термостатичні регулятори (термоголовки), а газовий котел встановити на автоматичний режим з датчиком температури. Вже згадані змішувачі й розсіювачі для душа допоможуть заощаджувати не тільки воду, а й газ, якщо ви нагріваєте воду котлом.

В цілому, можливостей для економії достатньо, і з кожним днем їх стає тільки більше. Будьте впевнені: розумний підхід до планування майбутнього будинку безсумнівно окупиться в процесі його експлуатації.

docx
Додано
21 січня 2020
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку