Ділові папери. Оформлення конверта (або адреси на поштовій листівці)

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації допоможе ознайомити учнів із історією виникнення листів та основними правилами листування, структурою листа, його мовним оформленням, вимогами до написання адреси на поштовому конверті; з’ясувати значення слів «адрес», «адреса», «адресат», «адресант», формувати уміння аналізувати тексти запропонованих листів та писати власні, вибирати потрібні слова та словосполучення, відповідно до усталених традицій, уживаючи звертання, вставні слова, етикетні формули; підписувати конверт відповідно до вимог; розвивати культуру писемного мовлення, навички свідомої дисципліни; збагачувати й уточнювати словниковий запас дітей; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до наслідків власної праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго весняного ранку!

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Скажіть своєму однокласнику чи однокласниці онлайн комплімент

Номер слайду 4

Діти, на сторінку нашого НВК нещодавно надійшов електронний лист. Це - офіційний документ, із яким ми ознайомилися і продовжуємо дистанційно працювати. Пригадаймо, що є характерним для офіційно-ділового стилю? Ознаки офіційно-ділового стилю: - застосування особливої лексики;- усталені мовні звороти;- поділ на чіткі частини;- логічність викладу думки;- відсутність емоційної лексики;- документальність. Де використовується цей стиль? У ділових паперах: заявах, дорученнях, протоколах, відомостях, розписках, автобіографіях тощо. Пригадайте, які ще ви знаєте стилі і де вони використовуються?

Номер слайду 5

{9 DCAF9 ED-07 DC-4 A11-8 D7 F-57 B35 C25682 E}Стилі мовлення. Сфера використання. Розмовний. Побут, сімейні, дружні стосунки. Науковий. Наука, техніка, освіта. Офіційно-діловий. Офіційні відносини. Публіцистичний. Суспільне життя. Художній. Мистецтво слова (фольклор, художня література)Релігійний (конфесійний)Церква, релігія. Стилі мовлення та сфера їх використання

Номер слайду 6

Діти, ми пригадали стилі мовлення, особливу увагу звернули на офіційно-діловий стиль. Ви, мабуть, здогадалися, що це не випадково. Сьогодні на уроці ми будемо вчитися писати один із ділових паперів. А ось який, ви зараз відгадаєте, розгадавши ребус.

Номер слайду 7

1 2 3 Т

Номер слайду 8

Двадцять п’яте квітня. Дистанційне навчання

Номер слайду 9

Тема уроку. Розвиток мовлення №20 Ділові папери. Оформлення конверта (або адреси на поштовій листівці)

Номер слайду 10

Сьогодні ми з вами будемо вчитися писати листа, оформлювати конверт, поговоримо про етикет листування: якими правилами треба користуватися, про що треба пам’ятати під час написання листа. Складемо пам’ятку «Як оформляти листи».

Номер слайду 11

- Чи писали ви вже комусь листи? - Одержували відповіді?

Номер слайду 12

Проблемне завдання:як правильно і грамотно написати листа та підписати конверта?

Номер слайду 13

   один із засобів спілкування між людьми, особливий вид творчості   Лист. Адресант – той, хто адресує, надсилає лист. Адресат – той, хто отримує лист, телеграму. Адрес – письмове ювілейне вітання особі чи установі. Адреса – місце проживання особи або розташування установи, напис на конверті, телеграмі. Постскриптум – після написаного, що позначається буквами P. S. Листи бувають:листи-трикутники, листи світла для хворих дітей, листи підтримки воїнам в АТО, листи Святому Миколаю, електронні листи, листи-запрошення, листи-привітання і інші.

Номер слайду 14

Листування. Ділове листування відбувається між установами або працівником та установою. Тексти таких листів складаються за певними зразками в офіційно-діловому стилі. Особисті листи – це листи до рідної та близької людини, до друга чи знайомого, до улюбленого співака чи актора. Такі листи не відзначаються строгістю форми. Мовлення приватного листа невимушене. У текстах особистих листів поєднуються ознаки різних стилів, зокрема розмовного та художнього.

Номер слайду 15

Познайомтеся із стуктурою листа(сторінка 172). Прочитаємо листа, вміщеного в підручнику (вправа 468). Зверніть увагу на те, як починається і як завершується лист, кому він адресований, про що розповідається, на які частини його можна поділити. Робота з підручником

Номер слайду 16

Щороку у холодні грудневі ночі, коли навколо все вкрите снігом, у віконечка, де живуть хороші і чемні хлопчики та дівчата, заглядає добрий Святий Миколай. Він приходить непомітно і тільки до тих, хто був слухняним та допомагав мамі і татові протягом усього року. Але, щоб про це дізнався Святий Миколай, йому неодмінно діти пишуть листи до 18 грудня.

Номер слайду 17

Святий Миколай! Мене звати Андрійко. Мені 11 років. В мене є 3 сестри, і 2 брата. Дякую тобі зате, що до мене минулого року не забув прийти. Принеси мені будь ласка цього року мячик, боксерський набір, залізну дорогу, конструктор, цукерки. Дякую Андрійко. Прочитайте листа від Андрійка, виправте помилки«Коректор»

Номер слайду 18

Вельмишановний   Миколаю !                                                Я   Вас   мудрого  благаю:                                                Пошліть   здоров’я   в   нашу    хату                                                (та   не  лише   на  Ваше   свято),                                                Щоб   серце   в  бабці  не  боліло,                                                Щоб  ноги   в  діда   не  крутило,                                                І   щоб   забув   наш   тато  нині,                                                Що  це  таке  - болі   у   спині.                                                Матусі   рідній,  любій  неньці,                                                Знайдіть   Ви  ніжнії  слова,                                                Щоби   так  часто   не  боліла                                                За  нас   із   братом   голова.                                                А  ще   я  Вас   благаю,                                                Чудотворце    Миколаю,                                                Нехай   лад   в   родині   буде,                                                Щоб   краще  жили  в  Україні   люди …                                                І,  закінчуючи  лист,                                                Хочу   поздоровити                                                З   Днем   народження   я   Вас,                                                Святий  Миколаю!                                                Тож  бажаю   від  душі,                                                Щоб  мали  ви  змогу                                                Виконати  всі   бажання                                                Вкраїнського   народу.                                                На  цьому   я  закінчую                                                Щирого  листа.                                                 До  побачення. Із  повагою до Вас  Марта. 10 грудня 2021 року.

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка

Номер слайду 20

Корисні поради. Привітання Як саме звернутися до Чудотворця – «Дорогий Святий Миколаю», «Шановний Святий Миколаю» чи «Любий отче Миколаю» – можете обрати самі. Часто пишуть традиційне християнське привітання «Слава Ісусу Христу!»2. Знайомство Варто написати про себе – ім’я, вік. Можна кількома словами згадати про свою родину, друзів, хобі – все, що, на вашу думку, Миколаєві про вас варто знати.

Номер слайду 21

Корисні поради3.  Добрі справи Всім відомо, що Миколай дарує подарунки лише чемним дітям. Тому далі варто перерахувати добрі справи, зроблені вами впродовж року. Якщо ви вважаєте себе не достатньо слухняним – потрібно зізнатися про це в листі і попросити пробачення за погані вчинки.4. Прохання Це, без сумнівів, найцікавіша частина листа – перелік бажаних подарунків. На цьому етапі бажано пам’ятати, що жадібність – погана риса характеру. І зовсім не обов’язково сидіти кілька днів і описувати в листі сотню бажань – усе, що спаде на думку.

Номер слайду 22

Корисні поради5. Обіцянка Важливо, щоби ви розуміли, що за подарунки повинні робити щось взамін. У випадку Святого Миколая –добре себе поводити, слухати батьків, допомагати друзям і рідним. Тому після власних побажань, не зашкодить пообіцяти Миколаєві бути й наступного року чемною та слухняною дитиною, добре вчитися і так далі. Також ви можете проаналізувати свої минулорічні погані вчинки і пообіцяти більше так не поводитись.

Номер слайду 23

https://www.youtube.com/watch?v=HTLUll2 Ehws

Номер слайду 24

«Пам’ятка» «Правила листування»1. Вчасно відповідайте на листи, не залишайте їх без відповіді.2. Пишіть на якісному папері.3. Дбайте про почерк, охайність в оформленні. 4. Уживайте звертання. Коли звертаєтеся до старших на Ви, пишіть це слово з великої букви. 5. Не порушуйте композиції листа (початок, основна частина, кінцівка).6. Дотримуйтеся мовленнєвого оформлення, пишіть грамотно. Пам’ятайте: зміст листа говорить про вашу освіченість та виховання.7. У кінці листа ставте розбірливий підпис, дату. 

Номер слайду 25

Корисні поради. Як же відправити листа до Святого Миколая? Потрібно ж знати його адресу. Якщо ви хочете, щоб ваш лист дійшов до адресата, потрібно правильно підписати конверт.

Номер слайду 26

«Пам’ятка»1. Адреса відправника пишеться вгорі ліворуч, а одержувача – унизу праворуч.2. Послідовність відомостей така:а) прізвище, ім’я, по батькові адресанта/адресата;б) вулиця, номер будинку, квартири;в) населений пункт;г) район, область;д) країна (за потреби).е) індекс.

Номер слайду 27

Адреса складається із таких частин: хто надсилає лист; звідки він; кому призначений; куди направляється. Поштовий індекс - набір символів, що додається до поштової адреси для полегшення сортування та доставки пошти. Адреса відправника, індекс………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Адреса одержувача, індекс………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Номер слайду 28

Адреса складається із таких частин: хто надсилає лист; звідки він; кому призначений; куди направляється. Поштовий індекс - набір символів, що додається до поштової адреси для полегшення сортування та доставки пошти. Адреса відправника, індекс. Ратушна Наталія Миколаївна. С. Лукашівка, вул. Ювілейна, 2 Чорнобаївський район. Черкаська область 19926 Адреса одержувача, індексс. Пістинь, Косівський районІвано-Франківська обл., 78633

Номер слайду 29

Запрошую в гості до Добрячкаhttps://www.youtube.com/watch?v=b. EH0g3i. Vr. Mk

Номер слайду 30

Сумка листоноші15 жовтня 1897 року у Європі Аарон Самуель Блох, листоноша, вирішив полегшити собі працю і попросив дружину зшити спеціальну сумку через плече, щоб вона йому менше заважала при ходьбі. Жінка була дещо лінива: взяла полотняний мішок і з двох кінців пришила до нього звичайний шкіряний ремінь. Вийшло бозна-що, але Аарону дуже сподобалося. Тепер гострі краї конвертів не тикали боляче його у стегна під час швидкого переміщення, та й тяжкість перейшла із рук на плечі. Можна було йти і насвистувати пісеньку, не згинаючись у три дуги. Ще більше «нововведення» припало до смаку колегам Блоха. Вони швидко оцінили всі переваги нової сумки.

Номер слайду 31

Кожна людина має свою домівку, де почуває себе затишно, захищеною. Лист теж має своє тимчасове житло під назвою поштова скринька. А як і коли вона виникла, ми зараз дізнаємося. Мабуть, вам буде цікаво дізнатися про те, як виникла поштова скринька і який вигляд вона  мала?

Номер слайду 32

Колись давно команда португальського мореплавця Бартоломео Колумба потрапила в шторм біля берегів Південної Америки. Один із офіцерів написав про всі їхні злигодні листа, помістив його в свій черевик, який повісив на дерево недалеко від берега. Через рік тут висадився інший мореплавець, знайшов листа, прочитав і поставив капличку на місці загибелі своїх співвітчизників. Пізніше там виросло селище. Іще довго черевик моряка слугував поштовою скринькою. Те знамените дерево росте й досі. А біля нього—пам’ятник поштовій скриньці  у формі черевика.

Номер слайду 33

До цих пір у деяких країнах Європи та Америки залишився такий звичай: дітям у Різдвяну ніч у їхні черевики кладуть подарунки чи то Санта Клаус (у англійців), чи Дід Мороз (у нас, українців), чи  П’єр Ноель (у французів) тощо.

Номер слайду 34

Домашнє завдання. Напишіть про свої мрії Святому Миколаєві.  Оформіть конверт. Він чекає на ваші листи, я в цьому переконана і навіть маю доказ.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Дякую за роботу на уроці!

Номер слайду 38

Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
25 квітня 2022
Переглядів
3470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку