Дискусія на тему "Соціальні мережі - середовище можливостей. Міф чи реальність?"

Про матеріал
Дискусія на тему "Соціальні мережі - середовище можливостей. Міф чи реальність?" студентки III курсу МІ18Б групи фізико-математичного факультету спеціальності Математика 014 П’ятигори Марії Валеріївни
Перегляд файлу

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

 

Кафедра педагогіки та менеджменту освіти

 

 

 

 

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ»

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ДИСПУТУ

 

 

 

 

ТЕМА: СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ – СЕРЕДОВИЩЕ ТВОЇХ МОЖЛИВОСТЕЙ. МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

студентки III курсу МІ18Б групи

фізико-математичного факультету

спеціальності Математика 014

П’ятигори Марії Валеріївни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2021

 

 

КОНСПЕКТ ДИСПУТУ

 

МЕТА: формувати інформаційну компетентність учнів, виховувати відповідальну позицію до своїх дій в соціальних мережах.

 

ЗАВДАННЯ ЗАХОДУ:

1. Поглибити усвідомлення спільного та відмінного  між реальною та віртуальною взаємодією між людьми.

2.Викликати почуття відповідальності за свої дії в соціальних мережах. 

3. Сформувати свідоме використання інтернету для своїх можливостей.

4. Сформувати стійкі погляди і переконання, що соціальні мережі – середовище можливостей.

 

ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ: диспут (дискусія).

 

ОБЛАДНАННЯ: дошка, крейда, презентація.

 

МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПІДГОТОВКИ: Діти сьогодення багато часу проводять в інтернеті і це вже давно не таємниця, варто дізнатися чому так і навчити їх коректно і свідомо використовувати сучасні ресурси не на шкоду собі.

 

ПРОБЛЕМНІ (ДИСКУСІЙНІ) ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ УЧАСНИКІВ ДИСПУТУ (ДИСКУСІЇ).

Як краще знайомитися в інтернеті чи наживо?

Як краще спілкуватися наживо чи онлайн?

Чи могли б ми зараз жити без спілкування онлайн?

Чи можна замінити живе спілкування на віртуальне?

Чи сприяє онлайн спілкування погіршенню комунікаційних навичок живого спілкування (голос, міміка, уміння слухати)?

Чи сприяє онлайн спілкування погіршенню навичок письма, чи навпаки поліпшує їх?

Де можна краще виразити свої емоції та справжні почуття?

Соціальні мережі полегшують сучасне життя? Як саме?

Інтернет дає нові можливості чи тормозить людину?

Чи існує залежність від соціальних мереж?

 

 

ХІД ЗАХОДУ

 

ВСТУПНЕ СЛОВО ВЕДУЧОГО

Доброго дня, діти! Сьогодні ми з вами поговоримо про соціальні мережі, адже сьогодні майже кожен має акаунт в тій чи іншій мережі.

Цікаво, як ви думаєте, з якою метою люди створюють акаунти в різних соціальних мережах, інколи по-декілька? (відповіді учнів)

Сьогодні ми й поговоримо чи завжди виправдовуються очікування від соціальних мереж, наскільки безпечне це віртуальне середовище, і як можна використати  середовище соціальних мереж для задоволення своїх пізнавальних інтересів, пошуку можливостей самореалізації.

В процесі підготовки вам було запропоновано сформувати свою позицію щодо ряду питань. І сьогодні ми зможемо не тільки аргументувати свою позицію, а й почути аргументи опонентів, що дозволить збагатити наше уявлення про поведінку у віртуальному середовищі, про те як максимально використати можливості соціальних мереж і уникнути загроз. Тепер я хочу вам наголосити на правилах нашої дискусії:

  1.                Відверто висловлювати думки.
  2.                Поважати точки зору всіх членів дискусії.
  3.                Слухати інших, не перебиваючи
  4.                Не говорити занадто довго та занадто часто.
  5.                Водночас має говорити лише одна особа
  6.                Дотримуватися позитивних ідей та стосунків.
  7.                Не критикувати себе та інших.
  8.                Незгоди й конфлікти відносно ідей не повинні бути направлені на конкретну особу.

Тож розпочнемо наше обговорення. (на дошці написати тему диспуту)
 

ПЕРШИЙ АСПЕКТ ПРОБЛЕМИ ДЛЯ ДИСКУТУВАННЯ
(на першому слайді презентації назва аспекту)
«Реальне й віртуальне спілкування: спільне й відмінне»

Нещодавно я наткнулась на статтю Сюзен Грінфілд, дослідниці впливу сучасних технологій на роботу головного мозку людини. Вона вважає, що в сучасного покоління, яке виростає на соціальних мережах, зникає емпатія  здатність до співпереживання та розуміння інших. Дуже важко "через Інтернет" навчитися міжособистісного спілкування: піклуватися про когось, дивитися у вічі, спонтанно емоційно реагувати, і практично неможливо відразу отримати відповідь від співрозмовника, тобто важко вести реальний діалог. Людський мозок побудований так, що близько 70% інформації про людину (підсвідомо чи свідомо) ми отримуємо з невербальної поведінки. А віртуал практично не дає нам такої інформації.

  •                  Як ви ставитесь до твердження, що «світ віртуальних комунікацій беземоційний»? Чи рівноцінні вираження емоцій, ставлень до реального співрозмовника  та віртуального? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                  Чи однаково ви довіряєте словам сказаним у вічі і написаним в соціальних мережах? При якому спілкуванні більше розуміння співрозмовника? Чому? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                  Узагальніть свою думку, що спільного і що відмінного між реальним і інтернет-спілкуванням? Що б сталося, якщо б люди замінили все живе спілкування на віртуальне? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                  Сформулюйте свій варіант продовження фрази «для сучасної людини спілкування в соціальних мережах це: …» (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)

 

Корегуючи аргументи:


1. Так, багато зайвого ми можемо бачити в інтернеті, та для цього ми сьогодні з вами і зібрались, щоб разом навчитися бачити серед усього щось корисне і позитивне, щоб  ви використовували сучасні можливості у свою користь. І до того ж, якщо людині комфортно спілкуватися у віртуалі, його емоційний стан в нормі, то тоді соц мережді і не мають негативний вплив на цю людину. Дуже часто буває так, що саме те «реальне» спілкування, пригнічує, хоча й має «справжні емоції», а віртуальне навпаки дає новий подих.

Недавно журналіст однієї зі столичних газет запевнив, що соціальні мережі цілком можуть замінити психотерапію. І розповів щемливу історію однієї американки, яка після розлучення перебувала в жахливому психічному стані, тому зареєструвалася в соціальній мережі.. Нові віртуальні друзі допомогли хто чим міг: хтось — уважно вислухав, хтось — щось порадив. І сталося диво — депресивний настрій у жінки зник, хоча психотерапевти не могли нічим зарадити.

2. Будь-яке спілкування може бути без емоційним, якщо хтось із співрозмовників не зацікавлений в ньому, стверджувати, що тільки віртуальне немає емоцій не правильно. На сьогоднішній день, коли можна записувати голосові повідомлення, відео і так далі, спілкування он-лайн дуже й дуже емоційне. Чи рівноцінне вираження емоцій? Все залежить від того, чи хоче людина виражати ті свої емоції, якщо хоче, то інтернет не обмежить її в цьому.
3. При спілкуванні он-лайн досить просто, спілкуючись з людиною ви помічаєте за нею певну манеру написання, чи то купа маленьких повідомлень, чи то одне велике, певні слова паразити і так далі. Коли ж ви побачите текст, який зовсім не схожий на попередні повідомлення, то скоріш за все це просто думки не вашого співрозмовника.

4. Більше розуміння в спілкуванні буде там, де більше відвертості. І саме віртуальне спілкування дає змогу стати більш відвертішим, тому що нема засуджуючого погляду чи насмішки в очі.

Деякі експерименти виявили, ощ люди з емоційною нестабільністю частіше пишуть про свої почуття. В результаті підтримка, яку вони отримують онлайн, допомагає їм швидше оговтатися від негативного досвіду.

5.  Віртуальне спілкування має багато своїх плюсів, але дійсно хорошим воно стає в тандемі з реальним, так само і реальне, вони ніби дві половинки, інь та янь в нашому спілкуванні з іншими.

 

Підсумок першого аспекту: Хоч віртуальне спілкування й може бути цікавим, та все ж людина потребує живого спілкування, адже ми соціальні створіння. Нам просто необхідні ті «живі» жести, ті поштуркування в плече, обійми, відчуття того, що ти не сам і поруч з тобою хтось є. Не забувайте про це і тоді ви отримуватимете задоволення як від віртуального, так і від реального спілкування.

 

 

Список питань для активізації дискусії:

  1.                Раніше не було навіть інтернету, а люди без емпатії були, як можна це пояснити?
  2.                Соц. мережі обмежують чи дають можливості, хто це вирішує?
  3.                Справжніх емоцій не дочекаєшся тільки в віртуальному світі чи реальний теж нас ними не балує?

 

ДРУГИЙ АСПЕКТ ПРОБЛЕМИ ДЛЯ ДИСКУТУВАННЯ

(на першому слайді презентації назва аспекту)
«Безпечна поведінка в реальному і віртуальному світі: спільне та відмінне»

 

У нашому житті ми несем відповідальність за свої дії не тільки у реальному світі, а й у віртуальному. Ви не раз чули слово «булінг». Для того, щоб отримувати користь від інтернету, треба не забувати про культуру спілкування в соціальних мережах і навчитися обходити так звані «загрози».

  •                  Чи можна стовідсотково уберегтися від булінгу? Чому ні і чому так?  Поясніть свою точку зору. (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                  Статистика кричить про зростання інтернет залежності. Чи можна назвати це хворобою? Які наслідки такої залежності? І як ви б знею боролися? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                  Якщо соц. мережі мають загрози, то чи варто від них повністю відмовитись? Чи можливо ви знаєте способи їх уникати? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)

 

Корегуючи аргументи:

 

1. Не варто жахати себе лише небезпеками соц. мереж. Варто згадати і скільки плюсів вони мають. Адже саме вони дають можливості спілкуватися з тими, хто так далеко, знаходити однодумців, розвиватися. Просто треба пам’ятати, що не все так прозоро, що може бути й обман. Та чи не можуть вас обманути і в реальному житті? Звичайно, що можуть. Чи нема в реальному світі залежностей? Звісно є. Пам’ятаємо про правила безпеки і користуємося собі на здоров’я.

2. З іншого боку, не все так страшно як може здатися на перший погляд, варто дотримуватися деяких правил користування соц. мережами і ви зможете вберегти себе від деяких небезпек. Наприклад, варто спілкуватися в інтернеті з реальними людьми, тобто якщо ви бачите на сторінці лише якісь картинки не зрозуміло які, то скоріш за все це фейкова сторінка. Найкраще спілкуватися он-лайн з тими, кого ви знаєте в реальному світі. Якщо ж ви знайомитеся з якоюсь людиною он-лайн, то не треба відразу довірятися їй і розповідати абсолютно все про себе, адже ви не знаєте хто там може сидіти по ту сторону екрану насправді. Варто заходити лише на перевірені сайти.

3. Можна вберегти себе від залежності. Не варто сидіти в інтернеті цілими днями, навіть якщо вихідний і не треба нічого робити, можна наприклад зайнятися хобі: потанцювати, помалювати. Спілкуватися і в реальному житті, при чому не менше ніж у віртуальному. Між сидінням за комп’ютером та прогулянкою з друзями обрати друге, навіть якщо здається, що краще б сидів вдома. Мати баланс між реальним і віртуальним, тоді все буде гаразд.

Для того, щоб не стати залежним, варто дотримуватися декількох порад:

  •                   Практикувати digital detox, а саме відпочинок від інтернету на тиждень. Це прекрасно працює в період відпустки.
  •                   Спробувати не користуватися інтернетом хоча б на вихідних, і придумати певні штрафи за невиконання.
  •                   Переключитися на нове хобі.
  •                   Зустрітися з друзями. Як стверджують лікарі, це найкращі ліки від багатьох хвороб. 

Список питань для активізації дискусії:

1.Соц. мережі несуть лише небезпеку? Від неї не можна захиститися?

2.Людей й справді так просто надурити в он-лайні? Чому?

3.Якщо ви обрали віртуальне спілкування на противагу реальному, то у вас вже є залежність? Чому?

 

Підсумок першого аспекту: Абсолютно ніхто не застрахований від небезпек інтернету, а саме соц. мереж, тому що реєстрація там є вільною, доступ до інтернету теж у всіх вільний. Але при дотримані певних правил все це можна обминати і використовувати інтернет у своє благо.

 

ТРЕТІЙ АСПЕКТ ПРОБЛЕМИ ДЛЯ ДИСКУТУВАННЯ

(на першому слайді презентації назва аспекту)
«Соціальні мережі - безмежні можливості. Міф чи реальністть?»

Нікого зараз не здивуєш ютуб-блогерами, які заробляють десятки мільйонів доларів на рік, викладаючи відео проходження комп'ютерних ігор, розіграшів друзів і розпакування іграшок.

Найпопулярнішою в Україні дитиною-блогером безперечно є Kids Diana Show. За два роки вона зуміла набрати більше 32 мільйонів підписників у YоuTube і 120 тисяч в Instagram. На своїх відео дівчинка займається розпакуванням іграшок, а також грає з рідними. Цікавим є те, свій блог Діана веде англійською. Щомісячний дохід каналу за даними Social Blade – $ 303 тисяч – $ 4,8 мільйона.

Вже чотири роки займається кондитерським бізнесом 15-річний киянин Євген Іванець. Хлопець продає солодощі через соціальну мережу Instagram, отримуючи за них щонайменше 3 тис. гривень на місяць.

Одного разу хлопець ходив по кафе і ресторанах. Пропонував брати свої ласощі на реалізацію. Ніхто не зацікавився. Після цього він і вирішив створити власну сторінку у соцмережі Instagram.

Коли дивишся на фото цих десертів, не можеш повірити, що їх готує дитина.

  •                                            Такі діти сьогодення, вони використали соціальні мережі для реалізації своїх ідей, досягли успіху. Як ви вважаєте цим дітям просто пощастило, чи соціальні мережі надають нові можливості для всіх людей? Які факти свідчать на користь вашої думки? Якби не було соціальних мереж вони б змогли так себе реалізувати? Чому? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                                            Чи можна очікувати динамічне зростання кількості людей які зможуть реалізувати свої мрії, подолати самотність, досягти успіху завдяки соціальним мережам? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
  •                                            Узагальніть свою позицію щодо питання: соціальні мережі надають для кожного безмежні можливості – це міф чи реальність? Наведіть приклади, аргументи на підтримку вашої позиції? (доповнюємо відповіді учнів корегуючими аргументами)
     

Корегуючи аргументи:

1.Ми бачимо, що на сьогодні соц. мережі надають багато можливостей і це не тільки спілкування з людьми, чи прослуховування музики, це навіть дає змогу заробляти чималі гроші. А що цікаво це може зробити кожен. Невже це не такий собі рай для самореалізації? Невже це не круто, що ти можеш просто, будучи собою, займаючись своїм хобі, отримувати за це такий собі приз? Ти будеш працювати, ти будеш займатися улюбленою справою і жити в своє задоволення.

2.На кожен товар є свій покупець, і ця теза стосується ютуба також, каже Орест Зуб: «В будь-якому сегменті можна знайти клієнта, про що би ви не знімали ролики. Я рекомендую скористатися принципом “ікігай”, яким я сам користуюся. Це практична філософія з Японії, її суть — займатися справою на перетині того, що ми любимо, в чому розбираємося або хочемо розібратися, що потрібно світу і за що платять. На перетині “люблю-вмію-треба-платять” і має бути ніша людини, яка хоче досягти успіху в онлайні і в ютубі зокрема», — переконаний блогер.

3.Люди, можуть реалізувати всі свої мрії та подолати самотність, якщо інтернет це дійсно те, що їм треба. Погодьтеся, що не можна мріяти про політ в космос і очікувати, що інтернет це зробить. Але, варто зазначити, що саме пошук однодумців чи важливої інформації для досягнення мрії через соц. мережі набагато простіше, ніж вживу. До того ж, якщо людина за сотні км, то як ти її тут і знайдеш?

4. Досягнення успіху річ не проста. Інтернет може стати гарним інструментом в цьому тому, що аудиторія яка переглядатиме ваші думки, пости буде набагато більшою, ніж якби ви влаштовували це вживу. Так простіше знайти однодумців.

 

Список питань для активізації дискусії:

1.Тож соц. мережі дають можливості абсолютно кожному для реалізації? Чи все ж таки треба бути унікальним? Чому?

2.Чи дійсно так просто знайти свою нішу в соц. мережі? Чому?

3.Реалізуватись в соц. мережі простіше? Чому? Чи нема ризиків й тут?

 

 ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО ВЕДУЧОГО

Що ж ми з вами розглянули лише малу долю питань щодо інтернету, та навіть вони дали нам зрозуміти, що соц. мережі мають свої переваги та недоліки. Так ми можемо спілкуватися з тими, хто далеко, знаходити однодумців, друзів, розвиватися он-лайн, займатися хобі, ділитися своїми знахідками, навіть заробляти кошти і стати відомими на весь світ. Але реальне життя не менш цікаве і ніщо не замінить обійми близької людини, розмова тет-на-тет і прогулянки в парку.
 Та тепер, з’ясувавши всі «за» та «проти» ми зможемо з вами користуватися соц. мережами лише з користю для нас. Дякую Вам, що ви не соромитеся висловлювати свою думку.

 

 

docx
Додав(-ла)
Пятигора Мария
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
24 травня 2021
Переглядів
1693
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку