Дистанційне навчання.Мовознавча вікторина.Повторення вивченого.5-6 класи

Про матеріал
Мовознавча вікторина , яку можна запропонувати учням 5-6 класів в кінці навчального року
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мовознавча вікторина

Номер слайду 2

1. Відгадати, про яку частину писав лінгвіст Олександр Реформатський: «Вони, як запасні гравці на футбольному полі чи «дублери» в театрі, виходять на поле, коли вимушено «звільняють» гру повнозначні слова».2. Мати одержала листа від улюбленого сина. Скільки синів у матері? 3. Яке слово з 11 букв люди пишуть неправильно? 4. Як правильно сказати: «Не бачу білий жовток», чи «Не бачу білого жовтка»? 5. Скільки слів у сучасній українській мові?

Номер слайду 3

Правильні відповіді1. Займенник2. Кілька, бо слово «улюблений» слід ужити, якщо у жінки не один син, і вона одержала листа від того з них, якого любить дужче за інших.3. Неправильно.4. Жовток не буває білим.5. Одинадцятитомний «Словник української мови» (найбільше на сьогодні лексикографічне видання), фіксує 135 тис. слів. Половина з них є іменниками.

Номер слайду 4

1. Що становить собою граматичну основу речення? 2. Назвіть другорядні члени речення. 3. Як називаються речення за метою висловлювання? 4. Як називаються речення, у яких є лише головні члени речення? 5. Із яких слів складається словосполучення? 6. Як називаються слова, які в реченні відповідають на одне і те ж питання і належать до одного і того самого слова? 7. Яке речення називається складним? Синтаксис

Номер слайду 5

Лексика1. Що значить лексичне значення слова? 2. Як називається слово, що має одне значення? 3. Слова можна вживати в прямому значенні, а можна... 4. Слова, однакові за звучанням, але різні лексичним значенням, називаються... 5. Що таке антоніми? 6. Як перекласти з грецької «однойменний»?

Номер слайду 6

Морфологія1. Частини мови бувають самостійними і... 2. Ця частина мови дає назву всьому, що нас оточує. 3. Цю частину мови зазвичай використовують у загадках, адже вона характеризує предмет, не називаючи його. Використання цієї частини мови у мовленні робить його образним, емоційним. 4. Яка частина мови приводить у рух все, що нас оточує? 5. Яка частина мови з успіхом замінює іменники, прикметники, числівники? 6. Сполучник — це самостійна чи службова частина мови?

Номер слайду 7

1. Які ключі до неба добирають? 2. У якому слові сорок голосних? 3. З якого крана не набереш води? 4. Який займенник складається з двох звуків, але однієї букви? 5. Назвіть слово, у якому сім займенників. 6. На яке запитання не можна відповісти «Так»? 7. На яке запитання не можна відповісти «Ні»?

Номер слайду 8

ВідповідіЖуравлиніСорок-а. Підйомного. Я Сім’я. Ти спиш?Ти мене чуєш?

Номер слайду 9

Редагування. Скажіть, скільки зараз годин? Ви сходите на слідучій зупинці?

Номер слайду 10

— Я пропоную вам історію походження слова, а ваше завдання дізнатись, про яке саме йдеться мова. Це слово запозичене з латинської мови і означає «собачка». Цим словом стародавні римляни називали Сіріус — найяскравішу зорю в сузір’ї Пса. Люди помітили, що з’являється вона на небі у період з 22 липня по 23 серпня. Саме у цей час у Римі починалася найбільша спека («собачі дні»). Тому римський сенат робив перерву у своїх засіданнях. Пізніше почали робити перерву в заняттях навчальні заклади.

Номер слайду 11

pptx
Додано
2 червня 2022
Переглядів
941
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку