Дистанційний урок для учнів 3 класу на тему "Кордони безмежні моєї країни, в кожному куточку - члени родини"

Про матеріал
У матеріалах до уроку викладені факти, відомості, інформація щодо регіонів, обласних центрів України
Перегляд файлу

Дистанційний відео- урок для учнів 3 класу на тема:

«Кордони безмежні моєї країни, в кожному куточку – члени родини»

 

Дерев’янко Олена, вчитель початкових класів ССЗОШ-І № 23

     Мета: поглибити знання учнів про нашу державу - Україну; ознайомити їх з найвідомішими  куточками Батьківщини; розвивати розумові здібності учнів, пізнавальний інтерес, самостійну активність, спостережливість, творчість; формувати активну громадянську позицію; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави.

      Обладнання та оформлення: карта та державні символи України, інтерактивна дошка, комп’ютер, відео презентація, класна кімната прикрашена елементами народної символіки; ілюстрації для уявної подорожі.

 

 Вчитель

       Україна – це земля, де ми живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки.

         Кожен регіон України неповторний у своїй красі та користі для нашої Батьківщини, вони доповнюють один одного. І, хоча, Захід і Схід, Північ і Південь нашої країни відрізняються не лише природно-кліматичними умовами, а й історичними традиціями, етнічним та релігійним складом населення - саме це різноманіття і є багатством країни.

 «Серце Батьківщини»

        Землі, що називаються «серцем України» - це духовний і політичний центр української нації. Саме тут зародилася Київська Русь, виникла Козацька держава. Серцем нашої Батьківщини є місто Київ.

 «Центральна Україна»

       Обласними центрами центральної України є міста Полтава, Вінниця, Черкаси, Дніпропетровськ та Кіровоград.

       Сучасна Полтава – це великий центр промисловості, освіти та сільськогосподарського виробництва. Зараз це одне з найголовніших міст України, що потопає в зелені садів і парків.

       Черкаси нині це великий центр машинобудування і виробництва будівельних матеріалів. В Черкаській області збудовано багато музеїв, пам’ятників. Саме на Черкащині є місто Канів, де знаходиться Шевченківський національний заповідник.

       Дніпропетровська область має найбільший промисловий центр і порт  на Дніпрі. Тут виготовляють не лише важкі преси й електровози, а й кращі у Східній Європі космічні ракети-носії. Вона також багата історичними пам’ятками  та музеями. Серед них історичний музей, кам’яні баби, скіфські могили, Собор, що збудований без жодного цвяха тощо.

     Остання область, що належить Центральній Україні – це Кіровоградська.  Сьогодні Кіровоградська область відома в Україні  своїм машинобудуванням, продукцією харчової та легкої промисловості.

 «Північна Україна»

      До Північної України відноситься 4 області: Київська, Чернігівська, Сумська, Житомирська.

      Про Київ ми вже говорили і тому перейдемо відразу до Чернігівської області. Її візитівкою є Чернігівські храми. У місцевому історичному музеї зберігається багата колекція козацької зброї та рукописна копія знаменитої Острозької Біблії.

      Місто Житомир відоме ще з ІІ половини ІХ століття. Це рідне місто головного конструктора космічних ракет С.П.Корольова.

       Суми стали великим торгівельним і промисловим центром Півночі України. В області працюють машинобудівні, хімічні підприємства, добре розвинене підприємство будівельних матеріалів, харчова та легка промисловість.

 «Південна Україна»

      Одеська, Миколаївська, Херсонська та Запорізька області – це вражаюче сполучення південних міст-курортів і могутніх транспортних вузлів – великого морського порту України.

 «Західна Україна»

       Західна Україна має найбільшу кількість областей. Це Рівненська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Волинська та Чернівецька.

        Чудові будинки, надзвичайно красиві костьоли та церкви, неповторні дороги – це все Львів.

        Івано-Франківщина славиться курортним селищем Яремчі та містом Коломиєю. Місто Коломия особливе тим, що в ньому збудований музей писанки. Цей музей має форму Писанки і не має даху. Його висота сягає 14 метрів, а діаметр – 10 м. Приміщення музею повністю виготовлене з кольорового скла. Зараз він володіє колекцією понад 6000 писанок, представлених не лише з різних регіонів України, а й із-за кордону. Унікальний музей приваблює відвідувачів з різних країн.

       Закарпатська область – це туристична індустрія, сільське господарство, зберігаються традиційні ремесла та промисли.

 «Східна Україна»

       Східна Україна займає особливе місце в історії нашої країни.  Вона складається лише з трьох областей: Донецької, Луганської та Харківської. Лише з ХІХ століття Схід починає перетворюватися на густонаселений край з розвинутою промисловістю та сільським господарством. Цьому сприяло відкриття багатих запасів корисних копалин – вугілля та залізної руди.

       Донецьк – це наймолодший обласний центр. Разом з такими містами як Харцизьк, Макіївка та іншими містами регіону він утворює гігантський промисловий район і найбільшу зону міських поселень. Це також красиве місто зі своєю неповторною архітектурою та ландшафтним дизайном.

       Ще важливим промисловим регіоном України є Луганська область. У ній широко розвинений вуглевидобуток, металургійна, хімічна та деревообробна промисловість. Прийде час, коли Донецька та Луганська області знову стануть міцним та могутнім, вільним та незалежним, квітучим та незламним Донбасом.

      В Харківській області збереглися в недоторканості численні українські традиції та звичаї. Сучасний Харків перетворився на найбільший торгівельний та діловий центр Слобідського краю.

      Україна найбільша країна за територією у Європі. Та слава України – це не лише її територія, це пам’ять про минуле і сучасне. Наша Батьківщина пережила трагічну і складну історію. Щасливі моменти життя українців постійно чергувалися з негараздами, бідами, але обов’язково змінювалися на краще. Серед найбільших бід нашої землі були: панщина, загарбницькі навали сусідніх країн, голодомор, Світові війни, післявоєнна відбудова.

       А 24 серпня 1991 року наша держава стала незалежною. Після 22 – х років життя нашого народу знову прийшла біда на нашу землю. Кривава революція на Майдані Незалежності у Києві, військові дії на Сході України. Війна – це дуже страшно і страшно, що ми відчули це на власній землі знову, але ця війна повинна принести нам ще більший розквіт. Шкода, що такою ціною життя мирних жителів, що загинули в регіонах бойових дій.

       Не треба бути провидицею, щоб дізнатися, чого найбільше хочуть сьогодні всі люди. Звичайно, миру. Адже саме мир, рідний край, дорогі люди поруч роблять нас щасливими. Тож нехай цей навчальний рік принесе кожному з нас мир, добробут, злагоду, творчі відкриття й нові враження.

 

 

docx
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку