Дистанційний урок-презентація "Складнопідрядні речення з підрядними означальними"

Про матеріал
Урок розроблено у вигляді презентації, що зручно для використання як у класі, так і при дистанційному навчанні. Учень сам вибирає темп, до кожного завдання є відповідь. Урок містить краєзнавчий матеріал і додаткові відомості, які учень може переглянути або пропустити. Щоб нічого не зникло, рекомендую спочатку презентацію скачати, а потім відкрити у програмі PoverPoint.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови в 9 класіСкладнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними

Номер слайду 2

Сьогодні ти продовжиш знайомство зі складнопідрядними реченнями, подорожуючи нашим славним містом. А для початку перевір свою готовність до уроку. Привіт, дев’ятикласнику! Вітаю тебе на уроці!

Номер слайду 3

Прочитай речення. Визнач правильну відповідь{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Так. НіПеревір Якщо виконав усе правильно, то зібрав 7 грибочків і жодного лісовика. Ти молодець! Хочеш продовжити нашу подорож?4

Номер слайду 4

ВКиїв справедливо називають одним з найзеленіших міст світу. Молодець! АНайвідомішими місцями Києва є центральна вулиця Хрещатик і Андріївський узвіз. Поміркуй. БПоміркуй. ГТа майже кожен киянин знає, що з Володимирської гірки відкривається чудовий краєвид. Поміркуй. Знайди складнопідрядне з’ясувальне речення. Тут завжди багато туристів, які фотографуються, купують сувеніри або просто замріяно милуються пейзажем.

Номер слайду 5

Вправа 1. Прочитай текст, знайди складні речення. Визнач у них місце підрядного речення щодо головного, на які питання вони відповідають. Спробуй намалювати схеми цих речень. За легендою, апостол Андрій Первозваний на одному з пагорбів, де нині стоїть Андріївська церква, напророчив: «На горах цих возсіяє благодать Божа, буде город великий і воздвигне Бог багато церков». Передбачення збулося. На високому дніпровському березі народився золотоверхий Київ. Є міста, у яких минуле більше, значиміше, ніж нинішність. Є міста, що лише ждуть свого майбутнього. Київ гармонійно поєднує в собі всі три виміри часу.1,4, 5 КЛЮЧstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 6

За легендою, апостол Андрій Первозваний на одному з пагорбів, (де нині стоїть Андріївська церква), напророчив: «На горах цих возсіяє благодать Божа, буде город великий і воздвигне Бог багато церков». КЛЮЧ[Є міста],(у яких минуле більше, значиміше, ніж нинішність).[Є міста],( що лише ждуть свого майбутнього).[ , ( де ), ]. 2. [ ], (у яких ). 3. [ ], (що ).] Які?Які?

Номер слайду 7

Перша наша зупинка – біля Андріївської церкви

Номер слайду 8

Вправа 2. Дослідження - конструювання. Андріївська церква у Києві – пам’ятка історії, архітектури, живопису, збудована у 1747-1762 роках за проектом видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Здалеку видно однокупольний храм зі смарагдовою верхівкою, вкритою позолотою. Внутрішнє ліплення, виготовлене з гіпсу, а потім покрите позолотою, має вигадливі форми квіткових гірлянд, стилізованих пальмових гілок, голівок херувимів. Перебудуйте речення з дієприкметниковими зворотами на складнопідрядніПеревір

Номер слайду 9

1.[Андріївська церква у Києві – пам’ятка історії, архітектури, живопису],(яка була збудована у 1747-1762 роках за проектом видатного архітектора Бартоломео Растреллі).2. [Здалеку видно однокупольний храм зі смарагдовою верхівкою], (яка вкрита позолотою).3. [Внутрішнє ліплення,( що було виготовлене з гіпсу, а потім покрите позолотою), має вигадливі форми квіткових гірлянд, стилізованих пальмових гілок, голівок херувимів]. КЛЮЧХочеш дізнатися більше – натисни. Яка?Якою?Яке?

Номер слайду 10

Цікаво знати …          – Будівля Андріївського храму входить до каталогу «1000 чудес світу. Шедеври людства 5 континентів».     – Пам’ятаєте комедійний фільм «За двома зайцями»? Вінчання Проні Прокопівни та Голохвастова проходило саме в Андріївській церкві під звуки бутафорних дзвонів. Неподалік храму встановлені пам’ятники головним героям, фото з якими - must-have для кожного туриста.

Номер слайду 11

Вправа 3. З поданих пар простих речень утвори складнопідрядні, використовуючи потрібні сполучники чи сполучні слова, постав розділові знаки. Андріївська церква спирається на двоповерховий будинок. Його стіни служать фундаментом будівлі. Навколо будівлі – просторий оглядовий майданчик. З нього відкриваються мальовничі пейзажі Києва на схилах Дніпра. Для оздоблення церкви Бартоломео Растреллі використав майже 100 тонн лиття із чавуну. Чавун до того часу не застосовувався для будівництва культових споруд. Найбільша монументальна композиція храму – картина ХІХ ст. «Проповідь апостола Андрія». Її вага 170 кг. В іконостасі Андріївської церкви знаходиться 39 ікон. Вони дають чітке уявлення про характер церковного живопису середини ХVІІІ століття.

Номер слайду 12

Вправа 4. Андріївський узвіз Андріївським узвозом називають мальовничу вулицю Києва, яка була найстарішим шляхом, що з'єднував важливі торговельні території. Свою назву це цікаве місце Києва отримало від Андріївської церкви, зведеної у середині 18 століття, котра розташована вгорі узвозу. Тут можна зануритися в атмосферу старовини та долучитися до незвичайної історії, яка панує на кожному кроці, а ще відвідати Музей Булгакова та Музей однієї вулиці. Завдання: намалювати схеми до речень. У чому особливісь першого речення?© Hotels24

Номер слайду 13

Вправа 5. Прочитати текст, із перших трьох речень побудувати речення за схемою [ ,( ), ] Володимирська гірка Одним з найстаріших парків столиці є Володимирська гірка. Це мальовниче місце знаходиться на чудових схилах Дніпра, недалеко від Михайлівського монастиря. Тут люблять проводити час кияни і гості міста. Чудові види і пейзажі, архітектурні та історичні пам'ятники милують око. Крім того, тут можна покататися на фунікулері чи посидіти у вишуканій альтанці.© Hotels24

Номер слайду 14

У поданих реченнях визнач зайве. Посеред ріки, де протікає бистрінь,тріснув сліпучими промінцями ясний лід. Вабить знов мене Чумацький Шлях, що осінні перетнув сузір’я. Якби мені знову колишняя сила, тоді б мене туга оця не гнітила а) Для кожної людини центр землі – це те місце, де вона живе. Нарешті запалили свічку, та вітер одразу її погасив. Часом можна вимовить пейзажем те, для чого слів нема людських. Повій, вітре, на Вкраїну, де покинув я дівчину…Нехай кохання буде, як маяк, якому віриш, збившися з дороги. Як згадаю Україну, серденько заниє.1 23 Хочеш дізнатися більше – натисни

Номер слайду 15

Цікаво знати … Каштан є безперечним рослинним символом Києва, який у радянські часи був зображений на його гербі, а зараз прикрашає ще одну візитівку столиці – Київський торт. Тому й не дивно, що в Маріїнському парку, у якому також ростуть ці чудові дерева, встановлено ще й бронзовий пам'ятник каштанам.https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/67509_bronzovye-kashtany.htm. Якщо хочеш дізнатися більше:

Номер слайду 16

Збери каштанчики{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Речення. Озн. З’яс. Обст. Окрасою Подолу є Андріївський узвіз, який у давнину був шляхом від княжого Верхнього міста до ремісничого Подолу. Літопис розповідає, що в давнину на київських горах проповідував Андрій Первозваний. Андріївська церква не має дзвіниці, бо гучний звук дзвонів може викликати зсув грунту і зруйнувати будівлю. З Володимирської гірки видно, як котить свої води до Чорного моря сивочолий Дніпро. З Андріївським узвозом, що з'єднує Володимирську вулицю з Контрактовою площею, пов'язано багато видатних імен. Контрактова площа — одна з найстаріших у Києві, оскільки виникла ще за часів Київської Русі. У 1983 р від Андріївського узвозу до Замкової гори прокладені дерев'яні сходи, які налічують аж 133 сходинки. Назва Контрактова площа виникла через те, що купці Києва укладали контракти саме на цій площіМолодець! Ти гарно сьогодні працюєш!Для тебе – нова інформація!

Номер слайду 17

Цікаво знати …На табличці, розміщеній біля двох каштанчиків і листочка, міститься QR-код, зісканувавши який можна дізнатися більш детальну інформацію. Поки що  – українською мовою. Пізніше планують додати текст англійською й іншими європейськими мовами, щоб про символи Києва мали змогу дізнатися іноземці. Ще один символ Києва в межах проєкту "Шукай!" відкрили на фасаді біля входу до будівлі КМДА. Автором мініскульптури став київський художник Марко Галенко.

Номер слайду 18

Домашнє завдання (на вибір) : Спиши, вставляючи пропущені розділові знаки; підкресли підрядні речення і намалюй схему. Камінь що котиться мохом не поросте. Ми ще не пізнали світу у якому живемо. Зернина що лягає в ґрунт не журиться коли і що із неї виросте. З-за дерев що оточували озеро проблискувало світло.Є велика різниця між тими хто розумний і хто інтелектуал. Будинок має таємницю про яку перехожі навіть не здогадуються.2. Опиши улюблений куточок свого міста, використовуючи різні види складнопідрядних речень.3. Підготуй повідомлення про складнопідрядні з’ясувальні речення і створи тестове завдання з теми (2-3 питання).

Номер слайду 19

© Урок української мови в 9 класіАвтор уроку-презентації -Градзіон Валентина Петрівна,учитель української мови та літературиспеціалізованої школи № 52 Солом’янського району м. Києва

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
24 листопада 2020
Переглядів
5105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку