ДИСТУП НА ТЕМА: «Чи є місце існування книг в цифровому світі : за і проти»

Про матеріал
В даній роботі було з’ясовано позицій і переконання учасників та дав поштовх для розвинення вміння аргументувати та доводити власну думку. Формував переконання, що читання – це джерело справжніх знань, котрі кориснішими ніж інтернет відео, чи будь-яке інше цифрове джерело.
Перегляд файлу

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ ТА ОСВІТНЬОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

 

 

 

ТЕМА:

 

«Чи є місце існування книг в цифровому світі : за і проти»

 

 

 

 

 

                                                                  

 

 

 

 

 

                                                          

 

                                                           План –конспект підготувала

 

 

П.І.БТ Теренчин Богдан Валерійович

Група          МІ18Б          

Факультет Фізико-математичний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький – 2021р.

 

 

Мета: З’ясування позицій і переконання учасників, розвивати вміння аргументувати та доводити власну думку. Формувати переконання, що читання – це джерело справжніх  знань, котрі кориснішими ніж інтернет відео, чи будь-яке інше цифрове джерело.

Завдання заходу:

  1. Поглибити знання з теми, яка розглядається.
  2. Розвивати почуття інтересу до читання.
  3. Сформувати власні погляди щодо ролі книг та місця в різних сферах життя.
  4. Допомогти дітям зрозуміти, що книга та Інтернет доповнюють одне одного, допомагають стати успішною, високорозвиненою особистістю.

 

Форма проведення: диспут.

 

Обладнання і наочність: підручники, попередньо підготовлені дидактичні матеріали , липкі папірці.

 

Проблемні (дискусійні) питання для підготовки учасників диспуту:

  1. Чи треба взагалі читати? Чи можна бути освіченим, успішним, якщо зовсім не читати?
  2. Яку саме книгу обрати: паперову чи електронну?
  3. Чи потрібні бібліотеки в наший час?
  4. Чи завжди цифрові технології приносить користь?

 

ХІД ЗАХОДУ

 

Вступне слово ведучого:

Без знаній в нашому світі нікуди. Лише вони відкривають перед нами нові горизонти, дають можливість бути вільними, та допомагають отримати бажане. Наше прагнення до знань – одна із найкращих рис, які впевнено рухає в перед. Але як їх передати далі? І тому із давних давен і зараз цінується книга. За допомогою книг проходять багато знаній, та без цінний опит.

Сьогодні ми з вам подискутуємо, чи має книга місце в нашому житті, чи потрібно їх читати? Чи є різниця між електронними книгами і паперовими? Чи потрібні бібліотеки? І що саме обрати: книгу чи фільм?

 

 

 

Перший аспект проблеми:

 «Люди стали менше читати: Правда чи міф?»

 

Нещодавно наткнувся в інтернеті на таку статистку із дослідження Info Sapiens:

http://www.chytomo.com/wp-content/uploads/2020/04/reading-Ukraine.png

Також зросла і впізнаваність українських письменників. Якщо у 2014 році 52% назвали хоча б одного сучасного українського письменника, то тепер таких уже 61%. Зокрема, зросла впізнаваність Ліни Костенко (з 42% до 49% опитаних), Сергія Жадана (з 5% до 17%), Оксани Забужко (з 7% до 13%), Юрія Андруховича (з 7% до 11%). Також серед лідерів за популярністю є Василь Шкляр (15%) і Марія Матіос (10%), але їхня впізнаваність змінилася лише трохи.

 

Дискусійні питання:

  1. Чому успішні люди наголошують на важливості читати книги?
  2. Поширеною є думка, що всю необхідну інформацію можна отримати з телевізора, ютуб-каналу і читання стає другорядним? Ви згодні?
  3. Яка роль пристрасті людини до читання в сучасному інформаційному суспільстві? 
  4. Як ви вважаєте, чи є взаємозв’язок між пристрастю до читання і досягненням успіху, розвитком?
  5. Чи є користь читання для сучасної людини?

 

 

 

 

 

 

Аргументи, що підтверджують важливість читання.

  • Дослідження показують, що постійна стимуляція мозку, чим є читання, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Так само, як і будь-якому м’язу людського тіла, мозку необхідне тренування, щоб залишатися сильним і здоровим..
  • Зустрічають по одягу проводжають по розуму
  • Ілон Маск ,засновник компаній SpaceX і Tesla Motors, переконаний, що читання - найшвидший спосіб навчатися.
  • Білл Гейтс, засновник компанії Microsoft, говорить, що його улюблена книга «Ви те, що ви робите», яку він перечитує кожного року, і кожного року читає дуже багато нових книжок.
  • Неважливо, який стрес ви відчуваєте на роботі, в стосунках або десь ще, щойно ви берете книгу і занурюєтеся в історію, він миттєво зникає, напруга відпускає і тіло розслабляється.
  • ВОЗ стверджує, що читати потрібно для того, щоб повноцінно жити: пізнавати навколишній світ, отримувати освіту, вирішувати складні життєві проблеми, повноцінно переживати різні психологічні стани, радіти, співпереживати, дивуватися. 
  • Учні, які багато читають, навчаються на 10-12 балів, а ті що читають лише шкільні літературу, і то не завжди – на 6-9, і які взагалі не читають до 6 балів.
  • Щоб ви не читали, голова наповнюється новими знаннями, і ви ніколи не знаєте, в який момент вони вам знадобляться. Але чим знань більше, тим більше ви готові протистояти будь-яким перешкодам.
  • Чим більше ви читаєте, тим більш змістовно і вишукано говорите. А це в свою чергу сприяє і більшій впевненості в собі, і кар’єрним можливостям. До того ж, ви черпаєте слова не тільки з рідної, а й іноземних мов, що ставить вас ще на щабель вище.
  • У сучасному божевільному світі інтернету з великою кількістю інформації і багатозадачності увага частіше розсіюється, ніж фокусується. Це в свою чергу підвищує рівень стресу і знижує продуктивність. Коли ж ми читаємо книгу, вся увага зосереджена на історії, все зовнішнє випаровується. Спробуйте читати 15-20 хвилин перед роботою і будете здивовані рівнем концентрації, прийшовши в офіс.

 

 

Аргументи, що інтерес до читання в сучасному світі знижується.

  • Правда така, що людина може чудово жити без книг. Можна бути коханим, популярним, добиватися успіхів і вважатися розумною людиною, зовсім не контактуючи з літературою.
  • Деякі Книга є дорогим задоволенням, порівняно з іншими джерелами інформації, і вони «пусті»
  • Читання часто протиставляють перегляду телевізора, крім першого вищим проявом інтелектуальної діяльності. Однак у двох видів проведення дозвілля набагато більше спільного, ніж може здатися на перший погляд. І читання, і перегляд ТБ поміщають людину в інформаційний міхур. Той, хто вважає за краще книги тільки одного автора або одного напрямку, стає прихильником, а іноді і затятим захисником лише однієї точки зору, кругозір читача звужується і людина стає вкрай обмеженим. Це може загрожувати їхньому життю з віком.
  • Поки читаєш і рефлексіруешь про прочитане, життя проходить. Здається, ще одна книга під яскравою обкладинкою з прекрасною анотацією - і рішення всіх твоїх минулих проблем буде знайдена, як і сценарій світлого майбутнього. Так, потенційний плавець вивчає десяток книг про те, як почати плавати і не наближається до басейну. Ось прочитаю ще одну - і тоді точно почну діяти. Замість цього - книга за книгою, лежачи на дивані.
  • Якщо в людини з’являється вільний час, то вона спершу читає стрічки новин в інтернеті, щоб бути в курсі подій. Після десятка таких новин про книжку не може й бути мова.
  • Шкільна програма відбиває будь-який інтерес до книжок і взагалі до літератури. Так як зображують гарно письменників, які тільки й думають про свій народ. Але в кожного автора є свої гріхи, які так скриває шкільна література. А даремно, так як ми убиваємо особистість автора. 
  • Шукати відповіді в книг на деяку проблему досить довго, і не завжди успішно. Тому більшість не сідає за книжку, щоб вирішити якусь проблему

 

Другий аспект проблеми:

«Яка книга зручніше паперова чи електронна книга?Чи є місце в нашому світі  Бібліотеки?»

 

У мережі  Instagram натрапила на таку статтю:

«Звісно, сучасний світ, а конкретніше молодь, звичайно обирають комп’ютер. Так як це дозволяє розбавити свій час веселими іграми, музикою, і спілкування з людьми. Але за книги також не забувають.»

 

Дискусійні питання:

1.Що спільного між паперовою книгою і з електронного носія?

2.Які відчуття ви відчуваєте при відкриванні нової друкованої книги? А які викликає електрона книга?

3. Якщо вам подобається більше електронна книга, і ви вважаєте, що вона набагато зручніша, чому школи ще не перейшли на таке навчання, а всі ми користуємося паперовими книгами?

4. Як виглядає бібліотека вашої мрії?  Що треба зробити бібліотекам, щоб вони приваблювали молодь?

5. Що б ви змінили у шкільній бібліотеці?

6. Що для вас книги?

 

 

Аргументи, які підтверджують, що краще обрати паперову книгу.

  • Запам’ятовується текст на папері краще ще й тому, що справжня книга з справжніми сторінками дає політ фантазії для нашої інтуїції і відчуття контролю над ситуацією. Нездатність контролювати текст фізично — робити позначки на полях, загинати сторінки і т.д., обмежують нас і нашу пам’ять.
  • Екран навантажує очі, перед ним не посидиш без кінця.
  • Інтернет-книга не може слугувати подарунком на день народження або інше свято.
  • Дослідження, проведене в 2006 році, показало, що коли людина читає справжню книгу, то її увага фокусується на всій довжині рядка, а якщо вона робить це з екрану — тільки на лівому його краї. Це серйозно заважає засвоюваності тексту. Книги-це кораблі думки, мандрівні по хвилях часу, вони бережно несуть свій вантаж від покоління до покоління...(І.Франко)
  • Економія електрики, щоб почитати книгу, не треба доступу до інтернету та електрики.
  • Читання старомодного роману допомагає заснути. Коли ви читаєте текст на екрані, вашому мозку складно відправити організму команду заснути. А якщо у вас виробиться звичка читати паперову книгу за годину перед сном, то налаштуватися на відпочинок мозку буде значно простіше. Тиша, спокій, можливість сконцентруватися, що не завжди можна зробити вдома.
  • Книги -  це не лише джерело інформації.
  • якщо ви починаєте читати важку книгу, то шансів, що ви прочитаєте її, набагато більше, ніж у випадку електроної.

 

Аргументи, що краще обрати електронну книгу та Інтернет.

  • Компактність. Вона передбачає можливість зберігати великі обсяги інформації на носіях невеликого розміру, що дозволяє взяти з собою в подорож кілька книг.
  • Екологічність. Для виробництва паперових книг використовується папір, а значить, знищуються дерева. А одна маленька електронна книжка вміщує в собі неосяжну кількість сторінок, рятуючи цілий ліс від вирубки.
  • Освітлення. Немає необхідності в освітленні, оскільки у електронної книги є власне підсвічування.
  • Можливість робити позначки на полях, закладки, швидко знаходити потрібні ділянки тексту за допомогою пошуковика, звертатися до словників. Загалом, електронна книга передбачає більше можливостей для взаємодії з текстом, при якому вона не буде зіпсована, на відміну від паперової.
  • Можливість вбудовувати медіа-матеріали (відео, аудіо). Це гарне доповнення для енциклопедій і навчальної літератури.
  • Можливість міняти шрифт та розмір букв, що дозволяє людям зі слабким зором читати без окулярів.
  • Легко відновити втрачену книгу - її можна завантажити в Інтернеті або скопіювати в друга

Заключна частина:

Давайте підведемо підсумки нашого диспуту.

Сьогодні ми з вами почули аргументи різних точок зору щодо місця книги в нашому житті, що поглибило наше розуміння такої проблеми, як втрата інтересу до читання сучасних людей. Ми побачили, що є як «за», так і «проти», тому дуже важливо вміти поєднувати і книги, і Інтернет, і фільми. Це все може сприяти розвитку, допомагати стати успішними, високорозвиненими людьми.

Тому я пропоную кожному взяти липкий папірець, і написати на ньому: «Що найбільше запам’яталося сьогодні?», «Чи хотіли б ви мати частіше такі виховні години, у формі диспуту?», «Різні побажання». Наклейте на дошку навколо плакату. Хто хоче, зачитайте написане.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
26 травня 2021
Переглядів
930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку