Особливості спілкування здобувачів освіти,які навчаютьсяу класах з інклюзивним навчанням. Презентація

Про матеріал
Презентація розкриває сутність, завдання, мету та принципи інклюзивної освіти, специфіку психофізичного розвитку дітей з особливими потребами, особливості впровадження інклюзивного навчання в заклади освіти та взаємовідносини здобувачів освіти в класах з інклюзивним навчанням. розкриває своєрідність спілкування дітей, які навчаються в інклюзивних класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОСОБЛИВОСТІ СПІЛКУВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ У КЛАСАХ З ІНКЛЮЗИВНИМ НАВЧАННЯМНауковий керівник. Лобода Ольга Іванівна, керівник гуртка"Юний педагог" Миронівського центру дитячої та юнацької творчості Миронівської міської ради Роботу виконала:Євтіхій Олександра Віталіївна,вихованка гуртка "Юний педагог"Миронівського центру дитячої та юнацької творчості Миронівської міської ради

Номер слайду 2

Актуальність роботи полягає у вивченні особливостей дітей з особливими освітніми потребами, специфіки впровадження інклюзивного навчання в заклади освіти з метою створення сприятливих умов для успішного спілкування здобувачів освіти, які навчаються в класах з інклюзивним навчанням. Мета дослідження полягає в теоретичному та практичному дослідженні сутності, завдань, мети та принципів інклюзивної освіти, особливостей психофізичного розвитку дітей з особливими потребами, особливостей впровадження інклюзивного навчання в заклади освіти та взаємовідносин здобувачів освіти в класах з інклюзивним навчанням.

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження: процес спілкування дітей, які навчаються в інклюзивних класах. Предмет дослідження: сутність інклюзивного навчання, своєрідність психофізичного розвитку дітей з особливими потребами, специфіка впровадження інклюзії в заклади освіти та взаємовідносини дітей. Завдання дослідження: З’ясувати сутність, мету, завдання та принципи інклюзивної освіти;Визначити своєрідність психофізичного розвитку дітей з особливими освітніми потребами; Визначити особливості впровадження інклюзивного навчання у заклади освіти (на прикладі Миронівського академічного ліцею імені Тараса Шевченка); Провести дослідження щодо специфіки спілкування дітей в класах з інклюзивним навчанням; 5. Розробити рекомендації для здобувачів освіти щодо ефективного та успішного спілкування.

Номер слайду 4

Методи дослідження: аналіз наукової літератури, анкетування, спостереження. Наукова новизна роботи полягає у виявленні специфіки спілкування дітей, які навчаються в інклюзивних класах, розробленні рекомендацій для здобувачів освіти щодо ефективного спілкування з однолітками.

Номер слайду 5

Інклюзивне навчання – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами. Головна мета інклюзивного навчання – створення умов для особистісного розвитку дітей з особливими потребами, свідоме оволодіння знаннями, уміннями та навичками, отримання певного рівня освіти. Одним із головних завдань інклюзії є відгук на широкий спектр освітніх потреб в шкільному середовищі та поза його межами.

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯВ основі інклюзивного навчання закладені основні принципи: адаптація (змінює характер навчання, не змінюючи зміст або понятійну сутність завдання. Адаптація змінює спосіб повідомлення вчителем матеріалу, спосіб організації занять, що має на меті залучення дітей до виконання завдань). модифікація (трансформує характер подачі матеріалу шляхом зміни змісту або концептуальної складності навчального завдання).

Номер слайду 7

КАТЕГОРІЇ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ -з порушеннями слуху (глухі, оглухлі, зі зниженим слухом);- з порушеннями зору (сліпі, осліплі, зі зниженим зором);- порушеннями інтелекту (розумово відсталі, із затримкою психічного розвитку);- з мовленнєвими порушеннями;- з порушеннями опорно-рухового апарату;- зі складною структурою порушень (розумово відсталі; сліпі чи глухі; сліпоглухонімі та ін.);- з емоційно-вольовими порушеннями та дітей з аутизмом.

Номер слайду 8

ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТРДля організації інклюзивного навчання батьки з дітьми звертаються до інклюзивно-ресурсного центру, де проводиться комплексна оцінка з метою визначення особливих освітніх потреб дитини. Розробляються рекомендації щодо програми для дитини. Рекомендуються або надаються корекційно-розвиткові і психолого-педагогічні послуги.

Номер слайду 9

УПРОВАДЖЕННЯ ІНКЛЮЗІЇ У МИРОНІВСЬКИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ЛІЦЕЙ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Номер слайду 10

СТВОРЕННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО ПРОСТОРУСтворення інклюзивного простору – це й створення комфортних умов для отримання освітніх послуг. Заклад освіти забезпечений асистентами вчителів, оргтехнікою, навчально-методичними матеріалами. Також ліцей має ресурсну кімнату, де відбуваються заняття, здійснюється тісна співпраця з вчителем, психологом, логопедом чи дефектологом, заклад обладнано пандусом, спеціальною вбиральнею для дітей, які пересуваються на візках.

Номер слайду 11

РЕЗУЛЬТАТИ ПИТУВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ У КЛАСАХ З ІНКЛЮЗИВНИМ НАВЧАННЯМ

Номер слайду 12

РЕЗУЛЬТАТИ ПИТУВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ У КЛАСАХ З ІНКЛЮЗИВНИМ НАВЧАННЯМ

Номер слайду 13

РЕЗУЛЬТАТИ СПОСТЕРЕЖЕННЯПід час спостереження було помічено, що однокласники допомагають дітям особливостями у навчанні та побутових питаннях.  

Номер слайду 14

ВИСНОВКИ– інклюзивне навчання – це складний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами;– головною метою інклюзивного навчання є створення умов для розвитку дітей з особливими потребами, свідоме оволодіння знаннями;– принципи інклюзивного навчання – це система вимог до процесу навчання, виконання яких забезпечить його ефективність; – термін «діти з особливими освітніми потребами» робить акцент на необхідності забезпечення додаткової підтримки в навчанні таких дітей; – навчання в інклюзивних класах сприяє дітям з особливими потребами інтеграції в соціум, вчить колектив класу спілкуватися та працювати разом, формує почуття відповідальності за товаришів, які потребують допомоги; – на основі проведеного дослідження визначено особливості впровадження інклюзивного навчання у заклади освіти; – проведено дослідження щодо специфіки спілкування дітей в класах з інклюзивним навчанням, розроблено рекомендації щодо налагодження успішного спілкування в колективах;- проблема упровадження інклюзивної освіти у заклади освіти є актуальною та вагомою для сучасної педагогіки.  

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додав(-ла)
Лобода Ольга
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
27 травня 2021
Переглядів
703
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку