Діти нового покоління.

Про матеріал
Ми живемо в світі який стрімко змінюється, тому необхідно змінюватися насамперед педагогам, щоб продуктивно взаємодіяти і навчати нове покоління. Новий підхід у навчанні дітей нового покоління передбачає партнерство й наставництво у відносинах між педагогом і дітьми, підтримання дітей, розвиток у них критичного мислення, впевненості в собі та емоційного інтелекту. Педагогам доведеться і самим постійно вчитися та самовдосконалюватися, щоб осягнути інновації та розмовляти з дітьми однією мовою. Доведеться зважати на те, що сучасні діти можуть висловлювати зауваження щодо якості навчального процесу чи того, наскільки цікавим був матеріал та давати оцінку нашій діяльності. Даний матеріал дає можливість педагогам краще розуміти сучасних дітей і будувати свою педагогічну діяльність з урахуванням сучасних тенденцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діти нового покоління. Теорія поколінь. Підготувала: Литвин О. В., вихователь-методист ЗДО №31 «Калинка»Черкаської міської ради

Номер слайду 2

Теорія поколінь Авторами теорії поколінь є Вільям Штраус та Ніл Хоув, які представили історію як цикл, що з часом повторюється. Під поколінням мається на увазі сукупність людей, що народилися в проміжок часу приблизно 20 років. Представники одного покоління належать до однієї історичної епохи, мають подібні моделі поведінки та цінності, що спричинено історичними обставинами.

Номер слайду 3

У педагогічній спільноті наразі працює три покоління, народжені в певні проміжки часу:бебі-бумери (1943-63). покоління Х (1963-84). покоління Y(1984-2000).

Номер слайду 4

У педагогічній спільноті наразі працює три покоління, народжені в певні проміжки часу: бебі-бумери (1943-63). Покоління отримало назву внаслідок післявоєнного вибуху народжуваності, виросло в супердержаві та щиро вірило в могутність своєї країни, схильне до командної роботи в колективі та професійного оптимізму ідейних людей, яких можна мотивувати нематеріальними засобами до додаткової роботи. Проте їм потрібно створити атмосферу стабільності й відчуття потрібності.

Номер слайду 5

У педагогічній спільноті наразі працює три покоління, народжені в певні проміжки часу: Покоління Х (1963-84)- («ікс», або «невідоме покоління»). Нині вони становлять більшість педагогічних працівників, є найбільш активним прошарком педагогічної спільноти. Покоління «ікс», на відміну від бебі-бумерів, схильних до колективізму, націлене на індивідуальний успіх. Люди «ікс» цілеспрямовані в кар’єрі та самостійні. Це так зване “покоління з ключем на шиї”, коли батьки багато працювали та привчали дітей до самостійності.

Номер слайду 6

У педагогічній спільноті наразі працює три покоління, народжені в певні проміжки часу:покоління Y (1984-2000) - «ігрек», або «мілленіум»). У навчальних закладах наразі це молоді спеціалісти. На відміну від своїх батьків, «ігреки» менш привчені до самостійності. «Ікси»-батьки були орієнтовані на розвиток дітей, тому «ігреки» є значно впевненішими у собі, ніж представники попередніх поколінь. Вони комунікативні, схильні до співпраці і водночас прагнуть швидких результатів. У професії не вмотивовані на віддалену перспективну кар’єру, адже вважають, що часи швидко змінюються. Їм важко працювати за ідею, вони потребують швидкого результату, бажано фінансового.

Номер слайду 7

Покоління «зет» Нинішнє покоління учнів, народжених після 2000 року, є поколінням «зет». Батьки- “ікси” та “ігреки”

Номер слайду 8

Учні «зет»: особливості-Проблеми з увагою;-Кліпове мислення;-Різноманітні, але неміцні комунікації;-Кордони між особистим та публічним у цього покоління розмиті;-З дорослими — на рівних;-Погіршення пам’яті;-Мультизначність – декілька справ одночасно;Нетерплячі та вимагають швидкого результату. Через переважання дітоцентричності у їх вихованні в сучасних родинах це покоління ще називають «ЯЯЯ».

Номер слайду 9

проблема виховання та навчання Z«Зети», як ніхто інший, потребують ігрових підходів. Також їх варто частіше хвалити — «лайкати» оцінками або нагородами. На уроках інформацію — подавати переважно графічно завдання — конкретні лекції — зведені до мінімуму

Номер слайду 10

«Зети» дотримуються правил, якщо чітко розуміють їх мету або мають внутрішню потребу у цьому. Щодалі спостерігається тенденція випадіння «зетів» із традиційної системи навчання — батьки переводять дітей на домашнє навчання, за авторськими системами.

Номер слайду 11

Покоління “Альфа”(цифрове покоління)Поколінням Альфа вважаються діти 2015-2035 років народження - дошкільнята. Такі діти виховуються батьками покоління X та Y. Але очевидно, що вони будуть кардинально відрізнятись від них. Адже ці діти потрапили у вир стрімкого розвитку технологій і соціальних змін.

Номер слайду 12

Кліпове мислення, брак уваги, нездатність розрізняти всі відтінки емоційних станів людини та нездатність планувати - далеко неповний перелік особливостей цих діток. Сьогодні дошкільники – це також покоління, які живуть у найбільш нетрадиційних сімейних структурах, часто з «батьками бульдозерами», які усувають всі перешкоди перед своїми дітьми, щоб їх шлях був легким і безперешкодним. Дитину привезли до школи, її там контролюють. Забрали зі школи, відправили в якийсь гурток, забрали звідти і привезли додому. Що саме я хочу робити і як я себе поводитиму" – практично в цьому дитина не бере участі, вона діє на автопілоті“, що призводить до нездатності планування (зменшення лобних долей головного мозку)

Номер слайду 13

Чи потрібен сучасним дітям чебурашка?Педагоги і досі використовують роздаткові матеріали з героями, яких діти не знають…

Номер слайду 14

Доцільно використовувати в педагогічній діяльності:- сенсорн панелі, - інтерактивні сервіси та відео. - сенсорні дошки та smart-столи, на яких можна малювати, дивитися відео прямо з You. Tube, грати в ігри. - інтерактивні столи замість індивідуальних місць можуть стати чудовим рішенням «проблеми» непосидючості дитини покоління Альфа.- працювати з дітьми так, щоб вони активно проявляли свою фантазію, постійно створювали щось нове, тільки так можна захопити їхню увагу. Це одна із причин поширення STEM - освіти та впровадження інтерактивних технологій.

Номер слайду 15

Якими вони будуть?Діти Альфа будуть більш урівноважені, позитивні, менш агресивні, ніж представники попередніх поколінь;Діти Альфа – дуже талановиті! Саме вони стануть рушійною силою прогресу у найближчому майбутньому;Схильні до нестандартних рішень;Альфа схильні до багатозадачності та самодисципліни, але не до контролю ззовні. Вони мобільні та залежні від технологій;«Альфи», особливо в дитинстві та підлітковому віці, житимуть так, ніби в них попереду вічність. Тож це обертатиметься недоліками: їм буде важко розрахувати час на певну діяльність, вони забуватимуть про завдання з різних предметів, постійно запізнюватимуться.

Номер слайду 16

Новий підхід у навчанні дітей нового покоління передбачає партнерство й наставництво у відносинах між педагогом і дітьми, підтримання дітей, розвиток у них критичного мислення, впевненості в собі та емоційного інтелекту. Педагогам доведеться і самим постійно вчитися та самовдосконалюватися, щоб осягнути інновації та розмовляти з дітьми однією мовою. Доведеться зважати на те, що сучасні діти можуть висловлювати зауваження щодо якості навчального процесу чи того, наскільки цікавим був матеріал та давати оцінку нашій діяльності.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
10 березня 2023
Переглядів
535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку