Дитинство Т. Янсон, 5 клас

Про матеріал
Презентація може бути використана вчителем на уроці зарубіжною літератури в 5 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щасливе дитинство Т. Янсон(1914-2001)

Номер слайду 2

Туве Маріка Янсон (9 серпня 1914 – 27 червня 2001) – геніальна фінська казкарка і художниця. Стала всесвітньовідомою завдяки своїм книгам про Мумі – тролів. Письменниці поталанило з родиною, яка подарувала їй чудове дитинство. Саме воно стало джерелом творчого натхнення та зворушливих образів казкового світу Янсон.

Номер слайду 3

Туве Янсон росла в дружній мистецькій родині (батько - скульптор, мати – художниця, ілюстратор книг, брати - фотограф і художник). Свої творчі здібності родина втілювала не лише в майстернях, а й у сімейному житті. Юність дівчинка провела в місті Гельсінкі. Навчалась в художніх школах Стокгольма та Парижа.

Номер слайду 4

У радісну пору дитинства родина Янссон майже по півроку жила в будиночку рибалки на невеличкому острівці у Фінській затоці. Якось казкарка зізналася, що «…без щасливих дитячих років, проведених біля моря…», вона «…ніколи б не почала писати».

Номер слайду 5

  Діти в сімействі Янссон були дуже дружними, вони все життя допомагали один одному. Одного разу Туве Янссон сперечалася про щось зі своїм братом Ларсом і, передражнюючи його, намалювала на стіні маленького бегемотика. Цей образ через багато років стане основним казковим персонажем письменниці.

Номер слайду 6

В 1930 році Туве Янсон переїхала з Гельсінкі до Стокгольма , де навчалася в Коледжі мистецтв. Там вона серйозно займалася малюванням, вивчала художнє оформлення книжок, кераміку. Її живописні роботи було представлено на багатьох виставках Фінляндії і Швеції, а першу персональну виставку було відкрито у Гельсінкі у 1943 році.

Номер слайду 7

Першу історію «Маленький троль і велика повінь» Туве почала писати у 1939 році. Книга вийшла друком через шість років і не мала особливого успіху. У 1946 році виходить книга «Мумі-троль і комета», у 1948 - «Капелюх Чарівника». І після цього до Янссон приходить справжній великий успіх.

Номер слайду 8

 Усього про мумі-тролів Янссон написала 8 повістей, один збірник оповідань «Невидима дитина», 4 книжки в картинках . Туве особисто адаптувала свої книги для театру. За мотивами «Небезпечного літа» вона спочатку написала п'єсу «Мумі-тролі за лаштунками», а потім лібрето до мюзиклу «Мумі-опера».

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мазур Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
2653
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку