Дивовижний мозок. Умови ефективного навчання

Про матеріал
Урок- презентація, який містить відео та інтерактивну вправу до теми " Умови ефективного навчання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивовижний мозок. Умови успішного навчання

Номер слайду 2

- дізнаєшся, за що відповідальні різні частини головного мозку;- потренуєшся стимулювати діяльність мозку;- визначиш, яка з півкуль головного мозку в тебе активніша;дізнаєшся, як правильно харчуватися, щоб підтримувати діяльність мозку. У цьому параграфі ти:

Номер слайду 3

Наш мозок містить 100 мільярдів активних клітин — нейронів. Кожен із нейронів набагато потужніший за найсучасніший комп’ютер. Однак справжня велич мозку виявляється у взаємодії нейронів. Підраховано, що кількість зв’язків між нейронами істотно перевищує кількість атомів у Всесвіті.

Номер слайду 4

10 цікавих фактів про мозок

Номер слайду 5

Кожна півкуля головного мозку виконує певні функції Ліву півкулю умовно називають «мислителем», а праву — «митцем» 

Номер слайду 6

За що відповідають відділи головного мозку. Головний мозок складається з чотирьох відділів

Номер слайду 7

1. Стовбур — контролює інстинктивні функції тіла, зокрема дихання, обмін речовин. Його ще називають рептильним мозком через подібність до мозку холоднокровних рептилій.2. Лімбічна система, або «мозок ссавців» — відповідає за емоції, відіграє важливу роль у запам’ятовуванні. Те, що зумовлює емоційне піднесення (радість, захват, цікавість), запам’ятовується набагато краще.

Номер слайду 8

3. Кора головного мозку — керує сприйняттям, мисленням, мовою, свідомими діями.4. Мозочок — «маленький мозок». Донедавна ввважалося, що він керує лише координацією рухів та рівновагою. Однак останні дослідження переконливо доводять його участь у процесах запам’ятовування, уваги і просторового мислення. Отже, та частина мозку, що відповідає за рух, відіграє важливу роль у навчанні. Стимулювання мозочка за допомогою руханок пробуджує інтелектуальні здібності. 

Номер слайду 9

Як налаштувати мозок на потрібну хвилю. Подібно до радіо- і телепередавача, наш мозок посилає сигнали на різних хвилях. У стані збудження він діє з однією частотою, у стані спокою і розслаблення — з іншою. У різних фазах сну довжина хвиль також різна:глибокий сон — 0,5 — 3 коливань за секунду;рання фаза сну — 4 — 7 коливань за секунду;стан «розслабленої готовності» 8 — 12 коливань за секунду;стан збудження — 13 — 25 коливань за секунду. У стані надмірного збудження (страху або гніву) в мозку виділяються гормони, які блокують вищу нервову діяльність. Деякі з них практично «стирають пам’ять», і тому під час контрольної людина може показати гірші знання, ніж має. Сильні емоції знижують здатність людини приймати рішення.

Номер слайду 10

Як правильно живити мозок Обмін інформацією між нейронами мозку супроводжується електричними імпульсами. Потужність такого імпульсу — 25 ват. Цього достатньо для увімкнення невеликої лампочки. Це пояснює величезну потребу мозку в енергії. Маса мозку дорослої людини становить приблизно 2% маси її тіла, однак він споживає до 20% енергії. Джерело цієї енергії — кисень і поживні речовини. Прогулянки на свіжому повітрі та фізичні вправи допомагають наситити мозок киснем, а збалансоване харчування — енергією та усіма необхідними поживними речовинами. Будь-яке обмеження, спричинене нерозумними дієтами чи дефіцитом мікроелементів (йоду, заліза), призводить до послаблення мозкової діяльності.

Номер слайду 11

Кілька порад, як правильно харчуватися

Номер слайду 12

Вранці обов’язково снідай. На сніданок їж фрукти, багаті на калій і вітамін С (апельсини, банани, абрикоси чи курагу, смородину), інші сезонні фрукти. Обід починай з овочевого салату. До щоденного меню включай рибу, горіхи, рослинні жири, адже риб’ячий жир та олії відіграють вирішальну роль у створенні «інформаційних волокон мозку». Денна норма споживання цих жирів невелика — одна чайна ложка. Однак без неї мозок втрачає координацію, пам’ять та інші свої функції. Для збагачення мозку киснем щодня гуляй на свіжому повітрі, виконуй фізичні вправи. Пий більше води. 8 склянок води, соку, узвару, трав’яного чаю очистять організм від токсинів. Кава, чорний чай, солодкі газовані напої, навпаки, призводять до зневоднення організму. Тому краще пити чисту джерельну воду. На більшості території України існує природний дефіцит йоду, що загрожує розвиткові інтелекту. Щоб запобігти негативному впливу йододефіциту, треба вживати йодовану сіль.

Номер слайду 13

Виконай інтерактивну вправуhttps://wordwall.net/uk/resource/51087426/основи-здоровя/умови-ефективного-навчання

Номер слайду 14

Мозок людини містить 100 мільярдів нейронів. Наш мозок складається з двох півкуль, чотирьох відділів, він функціонує на чотирьох різних хвилях. Кожна з півкуль мозку відповідає за певні функції. Півкулі з’єднані мозолистим тілом. Завдяки цьому ми сприймаємо світ цілісно, а те, над чим працюють одночасно ліва і права півкулі, запам’ятовується набагато легше. Мозок складається з чотирьох відділів: стовбур, лімбічна система, кора і мозочок. Вони відповідають за інстинкти, емоції, мислення і координацію. Маса мозку дорослої людини — приблизно 2% маси її тіла, однак він споживає до 20% енергії. Джерело цієї енергії — кисень і поживні речовини.

pptx
Додано
21 лютого
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку