Дивовижний світ природи у відсотках. Авторські задачі

Про матеріал
Пропоную свій невеликий збірничок авторських задач на відсотки "Дивовижний світ природи". Можна використати на уроках математики у 5-6 класах, а також для підготовки до ДПА чи ЗНО. Задачі на ззнаходження відсотків від числа, числа за значенням відсотків, відсоткового відношення. Далі буде...
Перегляд файлу

Г.М. Дудар

Вчитель-методист ЗОШ І-ІІІ ступенів №19,

м. Тернопіль

Задачі на відсотки

(авторські задачі)

Дивовижний світ природи

І. Знаходження відсотків від числа

1.1. Площа Ісландії 102797 км2. 11,5% її території займають льодовики. Яку площу займають льодовики? Результат округлити до одиниць.

1.2.Найбільший у світі острів, який повністю вкритий льодовиковою шапкою– Гренландія, – займає територію площею 2189837км2. Гренландія у 10 разів більша за Великобританію і складає території США. Льодовикова шапка вкриває 82% території острова Гренландія. Постав доцільні запитання і розв’яжи задачу.

1.3. У сучасному світі відомо близько 170000 видів метеликів. З них 10% складають денні метелики, рештанічні. Скільки видів нічних метеликів відомо?

1.4. Один синій кит може дати до 120 барелів китового жиру, який серед іншого, використовувався у лампах та для виготовлення свічок. У 1960-х роках Міжнародна китобійна комісія (МКК) заборонила полювання на синіх китів. За оцінками китобійного промислу на Землі було більше ніж 250 000 синіх китів. Але в період з 1860 до 1960 років, 90% синіх китів було вбито. Скільки синіх китів лишилось  на планеті після їх масового винищення у ці часи?

1.5. Маса синього кита 120 тонн. Він може з’їдати за день криля , маса якого становить 30% від своєї маси. Скільки тонн криля з’їдає щоденно гігантський синій кит?

1.6. 2007-2008 роки були визнані ООН як «Рік дельфіна».

Косатка (теж рід дельфінових) може досягати 10 тонн, а маса  дорослого річкового дельфіна становить 0,4 % від його маси. Тож скільки важить дорослий річковий дельфін?

1.7. Температура типової блискавки може перевищувати 30000 градусів за Цельсієм. Температура Сонця становить лише 20% від температури блискавки. Яка температура Сонця?

ІІ. Знаходження числа за значенням відсотків

2.1. У Шотландії Фер – Яйл – найвіддаленіший куточок Британських островів дає надійне пристанище для мільйонів птахів. Тут влітку перебуває 1100 пар бакланів, що становить 3% усіх бакланів що є на Британських островах, 19500 пар моївок, що становить 4% усіх моївок, 105 пар короткокрилих поморників, що становить 3% усіх британських поморників. Скільки названих птахів перебуває на Британських островах? Відповідь округлити до цілих.

2.2. Озеро Байкал, якому вже близько 25 млн. років і яке є найглибшим озером, містить 25000км3 води, що складає 20%, усіх поверхневих прісних вод світу. Скільки кубометрів складають усі поверхневі води світу? Відповідь округлити до сотих.

2.3. Одна з двох великих рік Китаю Жовта Ріка– Хуанхепід час розливу переносить до 544 кг мулу на кубічний ярд води, що складає приблизно 70% її щорічного винесення намулу. Яку масу намулу виносить Жовта Ріка щорічно?

2.4. На відміну від більшості морських тварин, у дельфінів немає ніздрів, але зате у них є вуха, і вони мають чудовий слух. Дельфіни не вміють посміхатися. Вони відкривають рот  не для посмішки, а щоб краще чути.  Вуха розташовані позаду очей і виглядають як два невеличких отвори розміром приблизно з шпилькову голівку. Людина  в середньому розрізняє звуки частотою лише до 22 кілогерц, що становить лише 15% від частоти, яку можуть розрізняти дельфіни. Якої частоти звуки може розрізняти дельфін?

 ІІІ. Знаходження відсоткового відношення

3.1.У світі існує близько 30000видів орхідей. Більше 40 видів орхідей росте у Севеннському Національному парку у Франції. Скільки відсотків становлять орхідеї  Севеннського Національному парку? Відповідь округлити до тисячних.

3.2.Острів Альдабра (Сейшельські острови) має багату флору. Тут є 273 види квітучих рослин і папоротей, з яких 19 видів є ендемічними (вимираючими). Скільки відсотків становлять ендемічні рослини? Відповідь округлити до сотих.

3.3. На цьому ж острові живуть 127 видів метеликів, 36 видів з них живуть тільки на Альдабра і більше ніде в світі. Скільки відсотків становлять метелики – аборигени острова Альдабра? Відповідь округлити до десятих.

3.4.Усім знайомі маленькі червоні комашки– сонечка. Відомо більше 4000 різних їх видів. В Україні живуть більше 70 видів. Скільки відсотків становлять комахи, які живуть в Україні? Відповідь округліть до десятих.

3.5. Гавайські острови, які дістали статус 50-го штату США у 1959 року, складаються з 130 островів, 7 з яких населені. Скільки відсотків становлять незаселені острови? Результат округліть до сотих.

3.6. Найбільше вивчений політ денних (булавовусих) метеликів. Кут, який описує крило метелика, для кожного виду його різний. Так у метеликів роду лимонниця він досягає 140, а у метеликів роду ванесса -150. На скільки відсотків менший кут, який описує крило лимонниці? Відповідь округлити  до сотих.

3.7. У індійському штаті  Сіккімі, який займає територію 7300км2 відомо 690видів метеликів, у Непалі, площа якого у 20 разів більша, - 623 види метеликів. На скільки відсотків більше видів метеликів в штаті Сіккім, ніж у Непалі? Скільки відсотків становить площа цього штату від площі Непалу? Результати округліть до десятих.

3.8 Колібрі – дивовижна пташка. Родина цих птахів налічує близько 330 видів. Коли ми говоримо «колібрі», то уявляємо собі дуже маленьку пташку. Але й серед них є свої велетні. Найбільша Patagona gigas досягає 22 см довжини і 20 г ваги ( це приблизно розміри нашої ластівки), а найменша Mallisuga minima, що мешкає на Кубі за довжиною лише 5 см вагою 1,6 г. Яке відсоткове відношення ваги і довжини тільця цих пташок? До речі сказати, якби людина витрачала стільки ж енергії. скільки її витрачає ця маленька пташка, то її серце билося би з частотою 1260 ударів на хвилину, і тоді її температура піднялась би до 385 градусів. Серце колібрі б’ється з частотою 1400 ударів на хвилину. На скільки відсотків більша частота биття серця колібрі від частоти биття серця людини (65 ударів за хвилину)?

3.9. Гігантські сині кити можуть досягати 33 метрів у довжину й ваги більше 120 тонн (стільки ж скільки важать 32 слони). Скільки відсотків становить маса слона від маси гігантського синього кита?

3.10. 250-кілограмовий дельфін зазвичай з’їдає до 22, 5 кг риби на день. Який відсоток становить маса їжі, яку з’їдає дельфін щодня, від маси дельфіна?

3.11. Бразильський водоспад Ігуасу на 29 метрів вище і в чотири рази ширший від знаменитого Ніагарського водоспаду. На скільки відсотків Ніагарський водоспад нижчий і на скільки відсотків вужчий від водоспаду Ігуасу? ( Висота Ніагарського водоспаду-53 м, ширина – 720м.)

Цікаво, щоНіагарський водоспад був уперше відкритий європейцем місіонером і мандрівником Луї Хеннепіном 1677 року. А водоспад Ігуасувідкрив для європейців 1541 року іспанський конкістадор дон Альваро Нуньєс Кабеса де Вака, який прибув у південноамериканські джунглі в пошуках золота.

3.12. Повне сонячне затемнення триває не довше 7,5 хвилин ; повне місячне затемнення - 104 хвилин. На скільки відсотків довше триває повне місячне затемнення?

3.13. На Північному Полюсі 186 днів у році не видно сонця. Яких днів у році більше – сонячних чи похмурих і на скільки відсотків, якщо вважати рік високосним?

3.14. Учан - Су – найвищий водоспад України. Знаходиться він у Криму.  Цікаво, що влітку він майже повністю пересихає, в суворі зими іноді замерзає. Висота водоспаду — 98,5 м. Назва означає «вода, що летить» у перекладі з кримськотатарської мови (uçan — той, що летить, suv — вода). На скільки відсотків Ніагарський водоспад (53 м) нижчий за Учан - Су?

 

Використані джерела і література

1.Цікаві факти про дельфінів

http://cikavo.net/cikavi-fakti-pro-delfiniv/

2.Вікіпедія

 

docx
Додано
6 вересня 2020
Переглядів
821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку