Діяльність ОУН на півночі України 1944 - 1953 рр.

Про матеріал

Презентація призначена для науково - дослідної діяльності учнів. А також для проведення уроків з історії України.








Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діяльність ОУН і УПА в 1944 – 1953 рр. на півночі України

Номер слайду 2

Як не можна спинити річку, що зламавши кригу на весні бурхливо несеться до моря, так не можна спинити нації, що, прокинувшись до життя, ламає свої кайдани. Микола Міхновський

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

У 1946 р. московське керівництво ставить завдання "очистити" територію України від українських повстанців та тих, хто їх підтримував силами Червоної Армії, прикордонних військ, МВД і МГБ.

Номер слайду 7

Логотип-"шапка" одного з повстанських видань, виготовлений Хасевичем. Титульна сторінка видання "Графіка в бункерах УПА" (1952)

Номер слайду 8

Кто такие бандеровцы и за что они борются (укладач П. Федун-"Полтава" – керівник Головного осередку пропаганди ОУН, полковник УПА, Керівник політвиховного відділу Головного військового штабу УПА, голова Бюро інформації УГВР)(Травень 1948 р.)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У 1946-1947 рр. ОУН і УПА фактично зливаються у єдину формацію і називаються "збройним підпіллям ОУН-УПА". УПА здійснюють рейди територіями сусідніх держав з пропагандистською метою – інформування місцевого населення про мету боротьби українських націоналістів, про змагання за свободу й незалежність Української Держави”.

Номер слайду 11

Роман Шухевич,голова Проводу ОУН на Українських Землях (1943-1950), Голова Генерального Секретаріату УГВР (1944—1950).

Номер слайду 12

Видатним діячем в галузі пропаганди, головним ілюстратором повстанських видань був Ніл Хасевич. Саме Хасевич створив той візуальний образ УПА, відомий нам з архівів – від плакатів до нагород. Зарекомендував себе прекрасним пропагандистом: був членом крайової референтури пропаганди, протягом 1943-1944 рр., працював у редакції журналу "До зброї", готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА "Український перець" та "Хрін", керував підпільною друкарнею, випускав різні агітаційні матеріали (брошури, листівки, летючки). Він же розробив ескізи прапорів, печаток, бланків, бофонів і відзнак підпілля (Хрест заслуги, Хрест бойової заслуги, медаль "За боротьбу в особливо важких умовах. Його ілюстраціями були прикрашені майже всі підпільні видання Волині та Полісся.

Номер слайду 13

Проекти нагород Української Повстанської армії, пропоновані Хасевичем

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
1158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку