Дизайн - проект для учнів 6 класу "Штучні квіти"

Про матеріал
Проект розроблений з метою дати змогу школярам системно опанувати організацію практичної діяльності протягом проектно-технологічного ланцюжка — від ідеї до реалізації її у виробі; відкривати можливості для самостійного висування і реалізації нових ідей;розвивати знання та вміння, які вже учень має; відповідати можливостям і нахилам учнів;
Перегляд файлу

Дизайн-проект для учнів 6 класу ШТУЧНІ КВІТИ

 підготувала вчитель трудового навчання вищої категорії Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 128  Харківської  міської ради Харківської області Нездюр Галина Віталіївна

ВСТУПНА ЧАСТИНА

        З давніх часів існує тяга людини до прекрасного, прагнення прикрасити свій побут квітами. Коли не вистачає слів або вони недоречні, саме квіти приходять до нас на допомогу. Квіти - це символ неминущого буття, символ справжнього, нагадує, що людина завжди була і залишається гармонійною частиною природи, невід'ємною її складовою.

План роботи з виконання проекту

1. Обрати тему проекту.                                                                                                           2. Вивчити літературу з обраної теми                                                                                            3. Знайти історичний матеріал   прикраси зі штучних квітів.                                           4. Розглянути варіанти виконання практичної частини проекту.                                                             5. Розробити власний ескіз виробу.                                                                                        6. Виготовити виріб.                                                                                                               7. Оформити та виконати опис проектної діяльності.                                                              8. Захистити проект.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

  1.            З історії виготовлення штучних квітів .                                                               Робити штучні квіти люди навчилися давно. У Стародавній Греції і Стародавньому Китаї вміли виготовляти прекрасні квіти з порцеляни і золота. Квіти робилися з глини, пір'я, пергаменту, емалі на металі та інших матеріалів, дорогих і дешевих.                                                                                       У Європі штучні квіти отримали широке поширення з XVI століття. Ними прикрашалися інтер'єри палаців, сукні та костюми, капелюхи і зачіски. Так, в Італії знатні дами носили в волоссі квіти із золотої фольги або закручених стрічок. Такі квіти просочувалися пахощами і коштували не дешевше хороших коштовностей, проте вони були мало схожі на живі рослини.                                                                                                                                      В ХVІІІ столітті в моду ввійшли штучні квіти посипані срібною пудрою та золотом, вставками з дорогоцінних каменів – смарагдів, сапфірів, перлів. Квітами прикрашали накидки, спідниці,капелюшки, костюми. В 1960 роках квіти втратили популярність. В наш час штучними квітами прикрашають вітрини магазинів, театральні сцени, свята, офіси, оформлюють зали для концертів.
  2. Характеристика моделей-аналогів

 Картинки по запросу "штучні квіти з гофрованого паперу" Фото 1. «Троянда» штучна квітка з гофрованого паперу

Картинки по запросу "штучні квіти з паперу"  Фото 2 . Штучні квіти з паперу.

Картинки по запросу "штучні квіти з атласних стрічок"  Фото 3. Штучна квітка з атласних стрічок.

МК Пион из фоамирана на ободке для начинающих, простая сборка цветка с плоским основанием. // Елена  Фото 4. Штучна троянда з фоамірану.

Вимоги до виробу

 

Модель1

Модель2

Модель3

Модель4

1.

Відповідає призначенню

 

+

+

+

+

2.

Зручний у   використанні

 

+

+

+

+

3.

Простота конструкції

 

+

-

+

+

4.

Естетичний вигляд

 

+

+

+

+

5.

Практичність у використанні

 

-

-

-

+

6.

Нескладний у виготовленні

 

-

-

+                     

+

  Переглянувши літературу, каталоги, різні інтернет-ресурси з виготовлення штучних квітів,  я обрала модель 4 (фото 4).

Висновок: модель 4 відповідає всім вимогам. У цієї моделі естетичний і оригінальний вигляд. Для її виготовлення не потрібно багато часу та спеціальної підготовки. Також не потрібні додаткові інструменти-бульки. Ця квітка троянда може бути прикрасою одягу, волосся або аксесуарів.

3.Конструювання виробу.    Було вирішено виготовити штучну квітку із синтетичного матеріалу фоамірану, розмір якої у готовому вигляді буде 8,5 см. Лекала пелюсток квітки  , листочків, етапи виконання роботи показано на схемі- малюнку.

Картинки по запросу "штучні квіти з фоамірану"

  1.          Добір матеріалів, інструментів та обладнання.                                                             Для квітки використовують фоаміран, тому що він  має гарний зовнішній вигляд, високу міцність, низьку зминальність,  легко ріжеться ,формується руками і приймає потрібну форму, під час обробки країв кола створюється красивий хвилястий край.                                                                                                  Для виготовлення штучної квітки потрібні такі матеріали, інструменти та обладнання:                                                                                                                            Фоаміран, олівець, ножиці,праска, клейовий пістолет або клей-момент,              дерев’яні палички, тейп-стрічка зелена.

 5. Технологічна послідовність виготовлення виробу.

 1. Розкроювання деталей – пелюсток (4 пелюстки попарно, 8 овалів за розмірами та даним діаметром)                                                                                              2. Обробка деталей – пелюсток за допомогою праски.                                                                                   3. З’єднання пелюсток, утворення форми за допомогою зклеювання двох деталей в одну. Після зклеювання пелюсток, утворити форму методом              « виворіт на лицеву сторону».                                                                                                      4. Виготовлення та оздоблення серединки квітки .                                                                               5. Виріб виготовляється за технологічною картою.                                                                                              6. Розрахунок собівартості виробу.                                                                             Собівартість виробу складається з:                                                                                              1. Матеріальних витрат;                                                                                                                  2. Оплати праці;                                                                                                                                  3. Амортизація відрахувань на обладнання та інструменти;                                                                     6.1 Матеріальні витрати .                                                                                                  Розрахунок матеріальних витрат на виготовлення виробу наведено в таблиці

Назва матеріалу

Вартість одиниці виміру, грн.

Витрати матеріалів

Вартість витрат, грн

1

фоаміран

10 грн

2 листи А4 (двох кольорів)

20 грн

2

Клей-палички

5 грн

1 шт

5 грн

3

Паличка деревяна

1 грн

1 шт

1 грн

4

тейп-стрічка зелена

2грн

0,5 м

2грн

 

всього

 

 

28 грн

6.2. Оплата праці. Розрахунок оплати праці Оπ проводиться на підставі, що оплата праці швачки ІІІ розряду становить 2 гривні за 1 годину. На виготовлення квітки затрачено 3 години. Оπ = 2,00 х 3 = 6,00 грн.

 6.3. Амортизаційні відрахування на обладнання та інструменти. Витрати на амортизацію інструментів становлять 10 % від їх вартості.

Назва інструмента

Вартість, грн.

Амортизація, грн.

Ножиці

10.00

1.00

Клей-пістолет

50.00

5.00

Усього:   6.00

Загальна собівартість  виготовлення виробу становить:                                                           С = 28.00 + 6.00+6.00 =40.00грн.                                                                                  Визначення ціни прибутку в наслідок реалізації  квітки-брошки, яка становить 10% від собівартості:     П= 40.00×10% =4.00 грн.                                              Визначення договірної  ціни реалізації  квітки-брошки: Ц=40.00+4.00= 44.00 грн.

Реклама         Квіти – невід’ємна частина нашого життя. Вони здатні покращити настрій, з їх допомогою можна висловлювати почуття, підкреслювати урочистість моменту.

Висновок       Метою мого проекту було створення  штучної квітки. Створена мною квітка має оригінальний вигляд.  Така вишукана квітка  може прикрасити  вашу вечірню сукню, капелюшок, сумку, взуття або буде слугувати декором вашого інтер`єру.                                                                                                            Оцінювання якості  виробу проводять за такими показниками: функціональними, естетичними, ергономічними, технологічними, економічними. Аналіз якості  зробленої мною квітки показав, що виріб відповідає всім вищезазначеним вимогам.

 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ                                                                              1. Прикрась свій дім / Л.П. Гура, Л.Є. Жоголь, Н.М. Ісупова . - К.: Техніка, 1988, – 304 с.                                                                                                2. Штучні квіти. – К.: МП «Пам’ятки України». Товариство «Знання» України, 1992. – 24с.                                                                                                                               3. Искусство делать цветы. Е.П. Сухорукова, Л.Г. Чечулинськая. – Киев, 1994.                                                                                                                                       

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2020
Переглядів
9835
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку