ДМИТРО БІЛОУС «У НАЗВАХ МІСТ І СІЛ СЛОВА...», АЛЛА КОВАЛЬ «МІСТО ЧЕРНІГІВ», МАРІЯ ХОРОСНИЦЬКА «ЗВІДКИ В МІСТА НАЗВА— ЛЬВІВ»

Про матеріал
вдосконалювати навички свідомого виразного читання; розширювати уявлення учнів про історію свого краю, походження назв міст, річок; розвивати зв’язне мовлення, образне мислення; виховувати любов до рідної землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок літературного читання. ДМИТРО БІЛОУС «У НАЗВАХ МІСТ І СІЛ СЛОВА...», АЛЛА КОВАЛЬ «МІСТО ЧЕРНІГІВ», МАРІЯ ХОРОСНИЦЬКА «ЗВІДКИ В МІСТА НАЗВА— ЛЬВІВ»

Номер слайду 2

ДМИТРО БІЛОУС «У НАЗВАХ МІСТ І СІЛ СЛОВА...»

Номер слайду 3

Словникова робота. Предки- пращури. Цуратися –зневажати Кличе- гукаєТаємничий- казкова

Номер слайду 4

Прочитай вірш Д. Білоуса стр. 42-43. дай відповідь на питання (усно)- У якому темпі, з якою інтонацією будете читати вірш?— Які слова виділятимете при читанні?— Прочитайте ще раз виділене речення. Поясніть його зміст.— Наведіть приклади із вашої місцевості, що підтверджують цю думку.— Знайдіть спонукальне речення.— До чого спонукає нас поет?

Номер слайду 5

АЛЛА КОВАЛЬ «МІСТО ЧЕРНІГІВ»

Номер слайду 6

Цікаво знати!Чернігів — місто на півночі України, у західній частині Чернігівської області. Розташоване у Придніпровській низовині, на правому високому березі річки Десна. Чернігів — центральне місто Чернігівської області. Впродовж своєї історії воно було одним із головних осередків політико-економічного та соціально-культурного життя українців. Місто славиться своїми пам’ятками часів Київської Русі і Чернігівського князівства, а також Гетьманщини і козацького Чернігівського полку.

Номер слайду 7

Словникова робота. Терем - розкішний будинок. Серна-тварина. Князь - голова племені Загарбники – завойовники. Припущення- імовірність чого-небудь

Номер слайду 8

Прочитай стр.43. Дай відповідь на питання (усно) - Коли і де вперше згадується місто Чернігів?— Які легенди пояснюють походження назви міста?— Яку тварину пов’язують із назвою міста?— Що є спільним в усіх варіантах назви міста?— Що вас здивувало? Здалося відкриттям?

Номер слайду 9

МАРІЯ ХОРОСНИЦЬКА «ЗВІДКИ В МІСТА НАЗВА— ЛЬВІВ»

Номер слайду 10

Цікаво знати! Львів — місто з багатовіковою історією, місто, в якому переплелася культура різних народів. Бурхлива і надзвичайно цікава історія унікального українського міста Львова налічує сім з половиною віків. Перша документальна згадка про Львів датується 1256 р. Центром давньоруського Львова була сучасна площа Ринок. Місто надійно захищали укріплення, побудовані з урахуванням природних умов— пагорбів Високого Замку та річки Полтви. Історичний центр Львова занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У місті знаходиться найбільша кількість пам’яток архітектури в Україні. У 2009 році Львову надано звання Культурної столиці України. Місто періодично посідає чільні місця в рейтингах туристичної привабливості.

Номер слайду 11

Словникова робота. Читання стовпчиків слів Вік днинакняжа дзвенілаперекотило Галицький

Номер слайду 12

Прочитай стр.44. Дай відповідь на питання (усно) - Між ким ведеться розмова у вірші?— Що зацікавило молодшого брата?— До кого він звернувся із запитанням?— Хто такий Данило Галицький?— Скільки років тому він жив?— Чому сумував князь?- На чию честь назвав князь місто?— Чого бажав він синові?

Номер слайду 13

Виконай завдання в зошиті письмово Послідовність у 3 завданні переписувати. Не цифри ставити!!!!

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Прочитати стр.42-44 Дати відповідь на запитання (усно)Виконати у зошиті письмове завдання

pptx
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
1641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку