Дмитро Луценко «Як тебе не любити, Києве мій». Історія пісні

Про матеріал
Презентація знайомить учнів із життєвим та творчим шляхом Д.Луценка. Даний матеріал розширить знання школярів про пісню "Я тебе не любити, Києве мій"., історію її створення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Як тебе не любити, Києве мій». Історія пісніПісня "Як тебе не любити, Києве мій" стала своєрідним гімном української столиці. Текст, написаний поетом Дмитром Луценком, відображає глибоку любов і гордість за Київ - місто з багатовіковою історією, яке було і залишається духовним та культурним центром України. ЕВ

Номер слайду 2

Життя і творчість Дмитра Луценка1 Народження та становлення. Дмитро Луценко народився у 1920 році на Сумщині. З раннього віку виявляв літературні здібності, друкуючи вірші у місцевих газетах.2 Участь у Другій світовій війніПід час Другої світової війни Луценко служив у лавах Червоної Армії, брав участь у боях за визволення України.3 Повоєнні роки та визнання. Після війни Луценко повернувся до літературної діяльності, став членом Спілки письменників України. Його твори, сповнені любові до Батьківщини, принесли йому широке визнання.

Номер слайду 3

Гра «Відгадай за найменшою кількістю підказок»1)   Місто, яке було засноване наприкінці V — початку VI століття.2)   Герб міста: срібний Архангел Михаїл із вогняним мечем та щитом із хрестом на синьому щиті.3)   Вважається одним із найбільших і найстаріших міст Європи.4)   За легендою його разом із братами заснував легендарний князь.5)   Розташоване місто в середній течії Дніпра, у північній Наддніпрянщині.6)   Символом цього міста є каштани.

Номер слайду 4

Створення пісні "Як тебе не любити, Києве мій"Натхнення. Прогулюючись вулицями Києва, Луценко був вражений красою міста і його величчю. Це надихнуло його на написання віршованого шедевру. Музична адаптація. Вірш Луценка був пізніше покладений на музику композитором Платоном Майбородою, що додало пісні неповторного звучання. Популярність та визнання. Пісня одразу завоювала серця слухачів і стала улюбленим гімном Києва. Вона увійшла до золотого фонду української музики. Культурне значення. Ця пісня стала символом нерозривного духовного зв'язку українців із їхньою столицею, втіленням їхньої любові до рідного краю.

Номер слайду 5

Музична інтерпретація та виконавціПлатон Майборода. Композитор Платон Майборода написав мелодію, що стала невід'ємною частиною пісні і підкреслила її піднесений, патріотичний характер. Видатні виконавціПісню виконували такі знані українські співаки, як Дмитро Гнатюк, Анатолій Солов'яненко, Національний хор України імені Григорія Верьовки. Визнання та популярність. Завдяки неперевершеному виконанню, пісня стала одним із найулюбленіших творів українського народу, символом його любові до рідного міста.

Номер слайду 6

Культурне значення пісніПатріотизм. Пісня "Як тебе не любити, Києве мій" оспівує глибоку любов і гордість за столицю України, втілюючи почуття національної самосвідомості. Духовність. Вона піднімає до вершин духовності, зображуючи Київ як місто з величною історією та архітектурою. Музична спадщина. Пісня стала невід'ємною частиною української музичної культури, її виконують на найвищому рівні. Міжнародне визнання. Вона відома далеко за межами України, стаючи символом нашої держави та її столиці.

Номер слайду 7

Пісня в контексті української історіїРадянська епоха. У радянський час пісня слугувала вираженням приховуваних прагнень українців до незалежності та збереження національної ідентичності. Перебудова. Під час Перебудови пісня набула нового звучання, стаючи символом відродження української культури. Незалежність. Після проголошення незалежності України пісня стала гімном патріотизму, єднаючи українців у любові до рідного краю.

Номер слайду 8

Пісня в сучасному культурному життіВиконання на державних заходах. Пісня лунає під час офіційних урочистостей, підкреслюючи гордість за Київ як столицю України. Популярність серед українців. Вона залишається одним із найулюбленіших творів українського народу, який співає її з натхненням. Культурне значення. Пісня є невід'ємною частиною української культурної спадщини, об'єднуючи покоління в любові до рідного міста.

Номер слайду 9

Висновок1 Безсмертна спадщина. Пісня "Як тебе не любити, Києве мій" стала безцінною частиною української національної культури, яка надихає та об'єднує людей.2 Вічний символ. Вона увічнила любов українців до їхньої столиці, стаючи символом патріотизму та духовної величі рідного краю.3 Продовження традицій. Пісня передається з покоління в покоління, зберігаючи зв'язок між минулим, сучасним і майбутнім України.

pptx
Додано
14 жовтня
Переглядів
197
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку