Дніпрова Чайка (Людмила Олексіївна Василевська-Березіна) – 160-річчя від дня народження.

Про матеріал
Дана презентація до уроку літератури рідного краю, яка ознайомить учнів із життєвим і творчим шляхом української письменниці Дніпрової Чайки, прищепить зацікавлення творчістю письменниці. Розвиватиме пізнавальний інтерес до постаті письменниці та читацькі, акторські й вокальні навички. Виховуватиме любов до літератури та повагу і бережне ставлення до рідної мови,почуття доброти і щирості; прищепить найкращі людські почуття, любов до своєї землі, її культурних надбань; сформує естетичні смаки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дніпрова Чайка(Людмила Олексіївна Василевська-Березіна) – 160-річчя від дня народження. “ Пропагувала українство, як могла ” Іван Немченко

Номер слайду 2

Мета - ознайомити учнів з життєвим і творчим шляхом Дніпрової Чайки; виховувати повагу і бережне ставлення до рідної мови, до рідної землі, почуття доброти і щирості; розширювати уявлення дітей про багатоликий світ людського життя.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пала душа, і думка в'ється,Мов чайка, в'ється і пита: Коли ж крізь сльози усміхнеться. Вкраїна, матінка свята?

Номер слайду 5

Дніпрова Чайка (праворуч) зі своєю дочкою Оксаною (ліворуч)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Херсонський період в житті Дніпрової Чайки

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Херсон, вулиця Леніна,15 1895-1908 мешкала Дніпрова Чайка

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Проводи Сніговика-Снігуровича. Дніпрова Чайка. Книга. До видання увійшли твори письменниці Людмили Березіної (1861–1927).

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

“Укрпошта” – поштовий міні-маркет"Людмила Березіна (Дніпрова Чайка).

Номер слайду 18

Старозбур'ївська молодіжна громадська організація (Дніпрова Чайка)Ансамбль “ Дніпрова Чайка ”

Номер слайду 19

Чайка Дніпрова (2011 рік )Дата введення в обіг: 25 жовтня 2011

Номер слайду 20

Технічні характеристики{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5} Номінал. Метал. Маса, г. Діаметр, мм Якість карбування. Гурт. Тираж, штук5срібло15.5533пруфгладкий із заглибленим написом5000 Серія: Видатні особистості України Присвячена 150-річчю від дня народження української письменниці - Дніпрової Чайки (Людмили Олексіївни Василевської), яка написала чимало оповідань і віршів, створила лібрето багатьох дитячих опер, у тому числі `Коза-дереза`, `Пан Коцький`, `Зима і весна` М. Лисенка. Вартість, грн: 390. На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, стилізовану композицію, що символізує творчість Дніпрової Чайки, - дівчина біля моря, унизу - номінал та рік карбування монети П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ/2011. На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет письменниці та розміщено написи: ЛЮДМИЛА ВАСИЛЕВСЬКА (ліворуч півколом), під портретом - ДНІПРОВА/ЧАЙКА та роки життя 1861/1927, праворуч на матовому тлі - рядки поезії Дніпрової Чайки `Зірка` - `…Тої зірки,/того світу/Повік не забуду!`, під якими - стилізована чайка. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій. Скульптор: Дем`яненко Анатолій, Іваненко Святослав

Номер слайду 21

Померла Дніпрова Чайка 13 березня 1927 року в селі Германівці на Київщині. Похована на Байковому кладовищі

Номер слайду 22

160 років минуло від дня народження класика дитячої літератури, яка обрала для себе такий влучний і промовистий псевдонім-образ, і ми горді того, що хоч і поволі, а таки повертаємося до першоджерел нашої літератури, відновлюємо свавільно порушений зв'язок між поколіннями, відшуковуємо і вчимося шанувати ті коштовні оздоби, ті самоцвіти нашого народу, оберігати які закликала свого часу Дніпрова Чайка. І житиме її поетичне ім'я в історії літератури, в численних книжках, в дитячих театрах, а головне - в серцях наших дітей, які понесуть слово талановитої письменниці в XXI століття.

pptx
Додано
2 січня 2021
Переглядів
1414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку