До Міжнародного дня космонавтики та авіації

Про матеріал

До Міжнародного дня космонавтики та авіації 12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін вперше в світі здійснив орбітальний обліт планети Земля. Першим космонавтом незалежної України був Леонід Каденюк, який пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження.

Перегляд файлу

Матеріал до МІЖНАРОДНОГО ДНЯ АВІАЦІЇ ТА КОСМОНАВТИКИ.

Щорічно 12 квітня відзначається Міжнародний день авіації та космонавтики. Свято присвячене першому польоту людини в космос. Саме цього дня 59 років тому  1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін вперше в світі здійснив орбітальний обліт планети Земля. На цьому освоєння космосу не зупинилося: були виходи у відкритий космічний простір і політ на Місяць, а зараз ведеться активне дослідження Марса. Але про все по порядку. У серпні 1960 року радянський космічний корабель з собаками Білкою і Стрілкою на борту здійснив добовий політ і повернувся на Землю. А вже 12 квітня 1961 року старший лейтенант Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток-1" стартував з космодрому "Байконур" і став першою людиною, яка полетіла у космос. Старт корабля пройшов успішно, і після відділення останньої ступені ракети-носія здійснив вільний політ навколо планети Земля. Обліт земної кулі зайняв 108 хвилин, після чого корабель приземлився в запланованому місці о 10:55 за московським часом в районі села Смєлівка Саратовської області. Ім'я Юрія Гагаріна стало широко відомим в усьому світі, а сам космонавт достроково отримав звання майора і звання Героя Радянського Союзу. До речі, з 2011 року свято має ще одну назву - Міжнародний день польоту людини в космос. Відповідне рішення було прийнято на 65-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, яка була присвячена 50-й річниці першого польоту людини в космос. Співавторами резолюції стали понад 60 держав. Ще донедавна Україна входила до топ-5 країн за кількістю космічних запусків, але на сьогодні, переважно через брак коштів, втрачає раніше завойовані позиції.                                                          

     Першим космонавтом незалежної України був Леонід Каденюк, який пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як фахівець з корисного навантаження. У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українськоамериканського досвіду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. На жаль, Каденюк помер у січні 2018 року в віці 68 років.

    В Україні сьогодні професійне свято тих, хто є дотичним до космонавтики – День працівників ракетно-космічної галузі України. Свято встановлене згідно з Указом Президента від 13 березня 1997 року. Свого часу українські науковці зробили величезний внесок у розвиток радянської космонавтики, що дозволило СРСР бути провідною космічною державою. Численні українські наукові установи, конструкторські бюро, промислові підприємства були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран».

   Відзначати дати, що стосуються космонавтики, Україна має повне право, адже внесок українців у розвиток світових космічних досліджень справді величезний. Саме в Україні свого часу народилися й навчалися багато з тих, кого вважають засновниками світової космічної науки. Насамперед це Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк, Сергій Корольов, Валентин Глушко, Володимир Челомей. У Дніпропетровську, Харкові, Києві створювали ракетно-космічні системи Михайло Янгель, Володимир Уткін, Олександр Макаров, Володимир Сергєєв, Дмитро Топчій, Серафим Парняков та інші.

 Літопис української космонавтики бере свій початок у 1881 році, коли уродженець містечка Короп, Чернігівської області, Микола Кибальчич запропонував оригінальний проект космічного літального апарата.  А вже через півстоліття інший наш співвітчизник з Полтави Юрій Кондратюк (справжнє ім'я - Олександр Гнатович Шаргей ) розробив революційний у науковій спільноті проект польоту на Місяць. У 1929 році праця Юрія Кондратюка«Завоювання міжпланетних просторів» була опублікована у США. У своїй науковій праці Кондратюк вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Згодом НАСА США використала ідеї нашого впіввітчизника під час розробки програми висадки людини на Місяць 1969 року. Значний внесок у розвиток ракетобудування зробив і видатний учений-аеродинамік, дослідник реактивного та ракетного руху Георгій Проскура. Під його керівництвом, починаючи з 1930 року, в Харківському авіаційному інституті плідно працювала група вчениходнодумців. Науковці досліджували питання, пов’язані з освоєнням космосу. Одним із засновників ракетобудування вважається уродженець Одеси Валентин Глушко. Саме під його керівництвом створювалися потужні ракетні двигуни. У 1954 році на Південному машинобудівному заводі у Дніпропетровську було організовано конструкторське бюро з розробки нових типів ракет і ракетних комплексів. Роботою науковців було доручено керувати Михайлові Янгелю, батьки якого були свого часу репресовані з України до Сибіру. Конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів Сергій Корольов народився у місті Житомирі, тривалий час жив в Одесі, навчався у Київському політехнічному інституті.

      На жаль, на даний момент у нашої держави немає незалежного виходу в космос. Тобто нашого стартового майданчика, звідки ми могли б запускати наші ракети-носії. При цьому побудувати таку площадку в Україні неможливо через щільності населення та складності гарантувати безпечне падіння ступенів ракети-носія під час пуску.

   Україна своєю історією назавжди залишиться космічною державою. Однак чи знайде вона волю, політичну волю для нових реальних космічних звершень? Відповідь на це питання здатні дати лише Народ і час…

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку