Добірка матеріалів на тему "Використання лікарських рослин в медицині"

Про матеріал
У цій добірці рецептів ви знайдете поради як лікувати ті чи інші хвороби, використовуючи чудодійну силу природи, її дарів, а особливо – гірських трав і рослин, що мають особливу енергетичну магію. Головне – вміти і знати їх правильне застосування. У наших пращурів – це була особлива наука. Тому юна дослідниця звернулася до старожилів Вижниччини, до людей, які мають певні знання, що передаються з покоління в покоління. До вашої уваги рецепти, найбільш поширені в нашій місцевості і, так би мовити, дієві. Це спроба узагальнити і зберегти окремою сторінкою в народній медицині роль і значення рослинного світу. Де корінь і квіти, кора і плоди створені для того, щоб людина черпала з них головне – здоров’я.
Перегляд файлу

Тетяна Коваль
 

 

 

 

ЛІКИ МОГО КРАЮ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У цій добірці рецептів ви знайдете поради як лікувати ті чи інші хвороби, використовуючи чудодійну силу природи, її дарів, а особливо – гірських трав і рослин, що мають особливу енергетичну магію. Головне – вміти і знати їх правильне застосування. У наших пращурів – це була особлива наука. Тому юна дослідниця звернулася до старожилів Вижниччини, до людей, які мають певні знання, що передаються з покоління в покоління. До вашої уваги рецепти, найбільш поширені в нашій місцевості і, так би мовити, дієві. Це спроба узагальнити і зберегти окремою сторінкою в народній медицині роль і значення рослинного світу. Де корінь і квіти, кора і плоди створені для того, щоб людина черпала з них головне – здоров’я.

Лариса Клим,
вчитель біології Вижницької спеціалізованої школи,
упорядниця збірки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецепти народної медицини

 

Рецепти народної медицини ще з давніх часів використовуються для боротьби з різними хворобами. Найефективнішими вважаються відвари з трав'яних рослин, які містять цілющі властивості…

 

 

Лікування серцево-судинних та захворювань нервової системи 

 

Нормалізувати сердечний ритм допоможе трава меліси. Взяти 5-6 грам сухої трави, настояти в склянці окропу 30-40 хвилин. Пити по 1-2 столові ложки кілька разів у день.

При анемії, взяти 1 столову ложку меліси настояти 45 хвилин в 200 мл окропу. Пити 1 тиждень по 1\2 склянки 2-3 рази в день.

Усі ці хвороби лікують за допомогою конвалії, тому що вона містить серцеві глікозити, ефірні олії, яблучну та лимонну кислоти, фітонциди. Українські цілителі також лікували цією рослиною гіпертонію, використовували її як засіб, що розширює судини, покращує кровообіг в усьому організмі.

Ліки з конвалії: дві частини листя і одну частину квітів подрібнити, чайну ложку отриманої сировини залити однією склянкою окропу, нехай настоюється пів години, тоді процідити. Приймати по одній столові ложці тричі на день, але обов’язково після вживання їжі. Строго дотримуйтеся дози.

При болях в області серця і супутніх порушеннях сердечного ритму, викликаних нервово-емоційною напругою – взяти по 1 столовій ложці листя м'яти і листя вахти трилистної, по 1 чайній ложці шишок хмелю звичайного і коріння валеріани лікарської. Засипати збір в емальований посуд, залити 2 стаканами окропу, настоювати під кришкою протягом 15 хв, потім процідити. Приймати по 1/4 стакана 4 рази на день.

Для очищення судин, профілактики і лікування гіпертонічної хвороби змеліть на м'ясорубці 1 кг хрону, залийте 3 л води, перемішайте і того ж дня починайте пити по 1 столовій ложці тричі на день. Якщо настій здається занадто міцним, можна розвести водою. Курс лікування до трьох місяців.

Лляний кісиль 1\3 склянка льону, 1 літр води. Звечора залити льон водою, довести до кипіння і 2 години томити на водяній бані. Вранці процідити, пити по 1\3 склянки вранці та ввечері до їди. Можна додавати мед.

Взяти по 100 гр. сухої трави звіробою, ромашки аптечної, деревію, березових бруньок та безсмертника, помістити в 3-літрову банку, добре перемішати. 1 столову ложку суміші запарити 0,5 л. води. Настояти ЗО хв. 1 стакан випити перед сном, другий- вранці до їди. Можна пити з медом.

У разі депресії допоможе такий відвар: 10 г споришу, 10 г звіробою, 5 г м'яти. Одну столову ложку суміші залити 200 г окропу. Настояти і пити з медом протягом пів року не менше 3 разів на день.

При неврозах та прискоренні серцебиття необхідно взяти 20 грам пустирніка, залити 100 мл спирту, настояти 7-14 днів. Пити по 30-40 крапель З рази в день.

Аритмію лікують з допомогою сухого листя та плодів суниці лісової, які необхідно залити 200 мл окропу, томити на маленькому вогні 10 хвилин, настояти до охолодження, процідити, пити по 1 столовій ложці 2 рази в день.

 

 

Ліки від головного болю.

М’ята від головного болюМ’ята перцева швидко порятує вас від болю, і вона, без сумніву, краща всілякої «хімії». Як готувати відвар: заваріть одну повну столову ложку з верхом м’яти (листя) у 150 мл окропу. Можна скористатися готовим пакетиком рослини із аптеки. Накрийте відвар кришкою і дайте настоятись 10 хв. Прийом: процідити та трохи охолодити. Пити відвар маленькими ковточками. Якщо любите солодкий чай, додайте у відвар трохи меду.

  •     Взяти траву розмарину, шавлії, чебрецю по 20 г змішати ці трави. 25 г готової суміші покласти в стакан і залити окропом. Настояти не менше 10 хв. Процідити, приймати всередину в теплому стані.
  •     Мати-й-мачуха, кропива, кипрей по 20 г. Склад перемішати, подрібнити (можна в блендері). Додати 500 мл води, прокип'ятити протягом 10 хв. Пити по 200 мл на добу.
  •     Змішати корінь валеріани, звіробій, лісову суницю, перцеву м'яту, календулу лікарську і квітки ромашки по 25 г, інгредієнти подрібнити. Залити одним літром окропу. Кип'ятити протягом 10 хв, поставивши на водяну баню.
  •     Склянкою чистої кип'яченої води залити 15 г сибірської бузини. Протягом 30-40 хв. настояти. Приймати по ¼ склянки за 30 хв до прийняття їжі.
  •     30 г кори калини залити окропом (2 склянки), потримати на водяній бані близько 30 хв. Зняти з вогню, дати настоятися ще 15 хв, процідити. Застосовувати при нападах мігрені по 15 мл кілька разів на день.

 

 

 

 

 

Лікування алергії.

При алергії допоможе настоянка чистотілу великого. Взяти 1 столову /ложку трави чистотілу, заварити 2 склянками окропу, настояти 4 години. Пити по1\4 склянки за 15-20 хвилин до їди вранці та ввечері.

Чотири рецепти проти алергії

1. Золототисячник – 5 ст. л., звіробій – 4 ст. л., корені кульбаби – 3 ст. л., польовий хвощ – 2 ст. л., кукурудзяні приймочки – 1 ст. л., ромашка – 1ст. л., плоди шипшини – 2 ст. л. Шипшину і корені кульбаби пропустити через м’ясорубку. Весь збір добре перемішати. Дві столові ложки збору на 2,5 склянки води помістити в емальований посуд, залити холодною водою ввечері і настоювати протягом ночі. Вранці поставити на вогонь. Довести до кипіння (але не кип’ятити), укутати на 4 год., після чого процідити. Вживати по 1 склянці в три прийоми перед їжею. Зберігати в холодильнику. Термін лікування 6 міс. У процесі лікування не вживати спиртного.

2. Кропива, квіти. 1 ст. л. квітів (сухих чи свіжих) на склянку окропу. Настояти, укутати на 30 хв., процідити. Пити по пів склянки 4-5 разів на день, чи по 1 склянці, тричі на день, у теплому вигляді.

3. Фіалка – 4 ст. л., череда – 4 ст. л. Все змішати, подрібнити. 1 ст. л. заварити в склянці окропу, настоювати до охолодження, а потім процідити. Пити по 0,5 склянки на ніч.

4. Калина. Дві столові ложки сухої трави залити склянкою окропу, охолодити. Пити по 0,5 склянки двічі на день, після їжі. Можна взяти 1 ст. л. квітів калини, залити склянкою окропу, охолодити. Пити по 0,5 склянки, тричі на день.

 

 

 

Лікування органів травної системи.

При лікуванні гастриту та виразки допоможуть квіти календули лікарської. Взяти 3 столові ложки цвіту, заварити у склянці окропу, настояти 15 хвилин, процідити. При приготуванні відвару можна використовувати деревій та ромашку аптечну. Пити по 1\3 склянки 3 рази в день.

При жовчнокам’яній хворобі, холециститі, для лікування та профілактики гіпертонії та атеросклерозі - пити сік червоної горобини по 1 столовій ложці 3-4 рази в день до їжі.

Сечо та жовчогінний, протизапальний, послаблюючий засіб – 1 столову ложку трави осоту залити склянкою окропу. Настояти 1 годину, процідити, вживати по 1 столовій ложці 3-4 рази на добу.

Якщо хвора підшлункова залоза – Змішайте рівні частини брусничного чорничного і суничного листя, а також стручків квасолі та кукурудзяних рилець, помістіть дві столові ложки суміші в термос, залийте окропом і залиште для запарювання. Також можна смішити в рівних частинах подрібнене листя м'яти, корінь оману, насіння кропу, сухоцвіт, звіробій і коріандр. Після цього готують лікувальний засіб з розрахунку дві столові ложки суміші на дві склянки окропу, який потрібно настояти протягом години. Приготований настій хворий приймає чотири рази на день по пів склянки.

Квіти чорнобривців покладіть в чашку, залийте окропом. Через 15 хвилин процідіть і випийте. Ви відразу відчуєте, підходить вам таке лікування чи ні. Особливо корисні червоно-коричневі квіти, які найбільш багаті каротином (провітамін А).

Для профілактики та лікування хвороб шлунка, підшлункової залози, очищення судин, розсмоктування каменів, виведення солей приготуйте собі приправу: 50 г морської солі, 100 г лаврового листа, 100 г насіння кропу змеліть у кавомолці, висипте до сільнички та приправляйте страви.

Коли болить шлунок, печінка – шипшина, звіробій, деревій, спориш, кукурудзяні рильця, безсмертник, польовий хвощ – взяти по 5 грамів кожної трави ,залити 2,5 літрами води, кип’ятити 5 хвилин, ніч настояти, пити по 100 грамів тричі на день за пів години до їди.

Подорожник лікує гастрит. Часто для лікування гострих та хронічних гастритів використовується сік подорожника. Його треба пити 3 рази в день по 1 ст. ложці за 20 хв. до їжі. На зимовий період можна приготувати настій свіжого соку, заливши його горілкою чи спиртом у рівних співвідношеннях. Використовується також відвар сушеного листя подорожника (3 чайні ложки листків заливають 1 склянкою окропу, настоюють 6-8 год.). Пити потрібно по 1/3 склянки 3 рази на день за 30 хв. до їжі.

При проблемах зі шлунком допоможе трава звіробою. 1 столову ложку трави. Настояти у 1,5 склянки окропу. Вживати по 1\3 склянки за 20-30 хвилин до їди 3 рази в день.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лікування бронхіту та ГРВІ.

Профілактика ГРВІ – 1 столова ложка цвіту липи, 3-5 ягід шипшини, 1 чайна ложка ромашки аптечної, 1 столова ложка трави подорожника. Суміш залити окропом, настояти 10 хвилин. Можна вживати з медом. Пити, як чай 3- 4 рази на день.

Бронхіт лікують листям мати-й-мачухи. Взяти 2 столові ложки листя трави, залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 1 столовій ложці в теплому вигляді протягом дня.

При гострому бронхіті, безсонні, розладі нервової системи 1 столова ложка трави фіалки залити 250 мл. окропу, настояти 2 години. Приймати відвар тричі в день по 1\2 склянки за 30 хвилин до їди. Можна вживати з медом.

Ліки від кашлю – Відмінний протизапальний і відхаркувальний ефект дає спеціальний збір трав. В однакових пропорціях потрібно змішати солодку, чебрець, липу, материнку, мати-й-мачуху, м'яту, соснові нирки, подорожник, медунку і календулу. Дві столові ложки суміші з подрібнених трав залийте 0,5 л окропу і дайте настоятися 1,5 години в теплому місці. Після проціджування пити по 150 мл за пів години до їжі 3-4 рази на день.

При легеневому кашлі застосовують відвар кропиви з медом незамінний, м'який полегшуючий засіб. При хронічному кашлі коріння кропиви дрібно ріжуть і добре проварюють у цукровому сиропі. Приймають по 1 ст. л. кілька разів на день. Або щіпку квіток кропиви заливають 2 склянками окропу, вкутують і настоюють 1 годину, потім проціджують і п'ють як чай.

Чорна смородина

Її ягоди з гарячою водою і цукром (до 4 склянок на день). Навіть взимку можна легко приготувати відвар із гілочок смородини. Гілочки потрібно дрібно поламати і заварити повну жменю їх чотирма склянками води. Кип'ятити 5 хвилин, а потім парити 4 години. Випити на ніч в ліжку в дуже теплому вигляді 2 склянки з цукром. Провести лікування двічі.

Цибуля

Натерти на дрібній тертці цибулину, залити 0,5 л гарячого молока, настояти ніч, вранці процідити і пити отриманий настій протягом дня за 15 хвилин до їжі.

Залити 1 столову ложку розтертої в кашку цибулі 1 склянкою окропу і настояти протягом 2 годин Додати в настій 1 столову ложку меду і цією сумішшю промивати порожнину носа і ротової порожнини 5-6 разів на день.

Часник

Змішати свіжонатерту часникову суміш з медом у співвідношенні 1:1 і приймати, запиваючи теплою водою, по 1 столовій ложці перед сном і по 1 чайній ложці 2 рази на день.

Часник розтерти в кашку і змішати у співвідношенні 1:4 у вазі з медом. Приймати по 1 чайній ложці щогодини, а у разі грипу, що супроводжується нежиттю, перед сном, по 1 столовій ложці, запиваючи теплим настоєм листа берези.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лікування гінекологічних захворювань та захворювань органів виділення.

У народній медицині кропива перший і надійний кровоспинний засіб при різних кровотечах (маткових, гемороїдальних, легеневих і т.д.). У цьому випадку використовують відвар кропиви: 1 ст. л. листя кропиви заварюють 1 склянкою окропу, кип'ятять 10 хвилин на слабкому вогні, охолоджують і проціджують. Приймають по 1 ст. л. 4-5 разів на день. Або 2 ст. л. сухого листя кропиви заварюють 2 склянками окропу, настоюють 1 годину і проціджують. Приймають по 1/2 склянки 2 рази на день. Такий відвар корисний і при порушеннях шлунково-кишкового тракту. А якщо «дістала» дизентерія, у відвар, крім кропиви, додають листя й стебла ожини в рівних дозах і п'ють по пів склянки 3 рази на день.

У разі циститу, розладу функцій яєчників, запальних процесів, утворення каменів у нирках та сечовому міхурі візьміть 100 г петрушки (коріння і зелень), дрібно наріжте, проваріть 10 хв в 1 л молока. Процідіть і пийте протягом дня невеликими ковтками, бажано теплим. Так робіть три дні, потім триденна перерва (чергувати кілька разів).

Чайну ложку посічених листочків грициків залити склянкою окропу, настояти пів години, пити по 50 грамів тричі на день за пів години до їди і четвертий раз перед сном. Очищає судини, шлунок, виводить з організму зайву воду, проганяє з нирок пісок, заспокоює нервову систему.

Коріння й насіння кропиви прекрасний засіб від глистів. Для цього використовують відвар з розрахунку 1 ст. л. на склянку води і приймають по 2-3 ст. л. за один прийом.

 

Для виведення солей з організму, які відкладаються в суглобах, нирках, сечових протоках, потрібно використати корені соняшнику неоціненний дар природи, який часто даремно пропадає. Корені добре вимити, подрібнити, 1 столову ложку сировини проварити 10 хв, процідити. Пити протягом дня маленькими ковтками. У разі болю в суглобах парити руки і ноги у великій кількості цього відвару.

Щоб підлікувати коліна, необхідно пролікувати нирки. Взяти 2 частини листя берези, 2 частини кори верби, 1 частину листя бузку, 1 частину цвіту волошки синьої, 1 частину квітки фіалки триколірної. 1 столову ложку суміші залити 1 склянкою окропу. Вживати по 1\4 склянки 4 рази в день. У разі загострення - пити по 2 столові ложки кожні 2 години.

Ще необхідно робити розтирання – 2 столові ложки вербової кори, 2 столові ложки кори бузку та 1 столову ложку лаврового листя. Суміш залити 0,5 л горілки, настояти 2 тижні, тоді додати 50 грам камфорного спирту і маленький стручок перцю. Розтирати ноги 3 рази в день.

Для зміцнення суглобів взяти 3 столові ложки родзинок, 40 грам насіння гарбуза, 2 столові ложки желатину, 4 столові ложки кунжуту, 200 грам меду, 8 столових ложок лляного насіння. Все перемішати в блендері, тримати в холодильнику. Пити 1 столову ложку цих ліків 2 рази в день до їди.

Гірчичники з хріну - взяти хрін та картоплю у співвідношенні 1 до 2, натерти на картопляній терці, добре перемішати. Суміш покласти у ємність і нагріти. Викладати на марлю, зверху - пергаментний напір, цалофан, теплу тканину. Тримати скільки можливо.

Від вугрів – змішати 2 столові ложки меду і 50 грамів відвару ромашки, нанести на шкіру і змити через 15 хвилин прохолодною водою. Для виведення мозолів та бородавок додають ще й сік цибулі.

 

 

 

Народні рецепти для лікування органів зору.

При втомі очей беремо по одній столовій ложці звіробою, квітів липи, також берези та чорниці.
Весь збір змішуємо Потім 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу і настоювати 30 хв., приймаємо як чай протягом дня. Через місяць ви відчуєте поліпшення стану очей. Щоб зняти втому очей, необхідно пити якнай більше відвару чорниці. Відвар робиться так: можна застосовувати варення чорниці 1 ст. ложку на склянку води, розмішати та випити. Або 1 ч. ложку плодів залити окропом, настоювати 10-15 хв. і випити. Або 50 г плодів чорниці залити 1,5 л окропу в термосі і пити регулярно протягом дня.

1

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
25 жовтня 2020
Переглядів
1903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку