Додатки до відкритого уроку

Про матеріал
Роздатковий матеріал та макети зброї вікінгів. З фото можно зробити зброю вікінгів: меч, сокиру. Роздатковий матеріал містить цікаві факти про вікінгів. Можно використовувати для роботи в парах
Перегляд файлу

Жінка в скандинавському суспільстві.

У скандинавському суспільстві панівну роль відігравали чоловіки. Вони воювали, торгували, займалися полюванням та сільським господарством. Натомість головними заняттями жінки були приготування їжі, догляд за житлом і виховання дітей.

Деякі скандинавські жінки мали надзвичайно високий статус. Одне з найбільших поховань, знайдених у Скандинавії, належить жінці- «королеві», похованій на пишно прикрашеному кораблі з величезною кількістю коштовностей і золота у 834 р.

Однак жінки мали досить високий для свого часу рівень свободи. Скандинавські жінки в суспільстві «епохи вікінгів» мали більші права й владу, ніж в інших громадах Середньовіччя. Сучасні дослідження довели, що чимало скандинавських жінок частіше, ніж вважалося раніше, подорожували разом із чоловіками. Вони могли мати власність, вимагати розлучення та повернення свого приданого. Під час походів чоловіка жінка мала повну владу в домашніх справах. Якщо чоловік помирав, дружина брала на себе всі його обов’язки. Жінки виходили заміж у 12—15 років. У цьому питанні вони мали вирішальне право голосу.

                                          

Вікінги ховали своїх померлих у човнах

Човен та корабель для вікінгів, відігравав не тільки господарську та військову функцію, але й також був містичним символом. Вікінги вірили, що доблесні воїни після смерті досягають Валгалли – аналог Раю для давніх германців. Щоб потрапити у Валагаллу, воїнів ховали у човнах, з допомогою яких, воїни мали досягли Валгалли.

 

Вікінги займалися работоргівлею

Багато вікінгів багатіли на торгівлі рабами. Вони нападали на англо-саксонські, кельтські та слов’янські поселення, і брали у полон молодих чоловіків та жінок. Яких згодом продавали на ринках рабів Європи та Близького Сходу.

 

Вікінги каталися на лижах для розваги

Близько 6 тис років тому в Скандинавії були винайдені примітивні лижі. В часи походів вікінгів, лижі розглядалися, не лише як ефективний засіб пересування, але й вид активного відпочинку. Давні германці навіть мали окремого бога, який був покровителей спорту та лиж зокрема – Уль.

Вікінги прагнули бути світловолосими

Ідеалом краси у вікінгів був блондин. Чоловіки прагнули штучно відбіліти своє волосся. Для цього використовували спеціальні мила з високим вмістом лугу, які освітлювали волосся. Проте історики пояснюють таку моду на біле волосся доволі просто – боротьбою з вошами.

 

Вікінги ніколи не були однорідною етнічною группою

Сучасні історики називають вікінгами  всіх жителів Данії, Швеції та Норвегії. Проте, в часи походів вікінгів, населення цих територій жили роздільно, та ніколи не називали себе так. Часто, одне поселення вікінгів нападало на інше поселення. Кожне поселення вікінгів об’єднувалося навколо вождя, разом з яким вікінги вирушали у далекі походи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 грудня 2021
Переглядів
664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку