Додаткові матеріали до теми:"Жири"

Про матеріал

Тести та кросворди - для закріплення або перевірки рівня знань з теми:"Жири".

Кросворди допомагають не тільки перевірити рівень знань, але й сприяють розвитку уваги, художній смак.

Перегляд файлу

Тести, кросворди до теми «ЖИРИ»

 

 

 1. Реакція взаємодії кислот із спиртами називається:

 а) нейтралізація   б) спиртування

в) естерифікація   г) окиснення

2. Жири називають:

 а) гідридами        в) солями

б)гліцеридами      г) кислотами

3. За походженням жири поділяють на:

А) насичені і ненасичені    б) тверді і рідкі

В) рослинні і тваринні

4. Кислота, яка входить до складу жирів:

А) оцтова     б) бутанова

В) масляна   г) стеаринова

5. Рослинні жири містять переважно залишки:

А) насичених кислот  б) рідких кислот

В) ненасичених кислот г) нижчіх кислот

6. . Омилення – це взаємодія жирів з

а)солями  б) кислотами

в) лугами г) спирта

 

7. Основна поживна функція жирів в організмі:

А) джерело енергії    Б) джерело амінокислот

В) каталітична функція, Г) структурна функція

 

8. Підвищений вміст жирів характерний для:

 а) клітин нирок; б) клітин печінки;

в) шлунка;           г) серця.

 

9.  Залишки одноатомних спиртів і жирних кислот

 є складовими компонентами:

 а) полісахаридів; б) стероїдів;

 в) восків; г) жирів.

 

10.  Підвищений вміст жирів у плодах мають рослини:

 а)горох; б) картопля;

в) соняшник; г) пшениця.

 

11. За своєю хімічною природою жири це:

 а) естери; б) альдегіди; в) кетони; г) спирти.

 

12. Позначте назву жиру, якому не властива реакція гідрування

А)  триолеат….Б) тристеарат…

) триленолеат….Г) трилінолеат

 

13. Укажіть реакцію, у результаті якої здійснюється

виробництво маргарину

А )  гідроліз….     )   естерифікація…

В)   гідратація……Г)   гідрування

 

14. Аромат квітів зумовлений вмістом у них

А)  карбонових кислот               Б)  альдегідів       

В)  спиртів                                      Г ) естерів

 

15. Тваринний жир містить у своєму складі значну

кількість залишків стеаринової кислоти. Яка її формула?

А)  С15Н31СООН

Б)  С17Н35СООН

В)  С17Н33СООН

Г)  С17Н31СООН

 

16. Вкажіть кислоти, які входять до складу

рідких рослинних жирів:  

   А) С17Н33СООН   

  б) С17Н35СООН    

  в) С17Н31СООН

  г) С16Н33СООН    

  д) С3Н7СООН       

  е) С15Н31СООН

 

 

17. Дайте назву жиру    СН2-ООСС17Н33                                                                 

                                          СН –ООСС17Н33

                                          СН2-ООСС17Н33   

  А) тристеарат         б) трипальмітат   

      в) триолеат    г) дистеарат

 

18. ЯКІ РЕЧОВИНИ МОЖУТЬ

УТВОРИТИСЯ ПРИ ГІДРОЛІЗІ

РОСЛИННИХ МАСЕЛ?

а) лінолева кислота
б) гліцерин
в) мурашина кислота
г) олеїнова кислота
д) стеаринова кислота
е) етанол

 

19. ЯКІ РЕАКЦІЇ ХАРАКТЕРНІ

ДЛЯ ТВАРИННИХ ЖИРІВ?

а) водний гідроліз
б) гідрування
в) приєднання
г) омилення

 

20.ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ

УПЕРШЕ СИНТЕЗУВАВ ЖИРИ?

а) Бутлеров
б) Бертло
в) Шеелє
г) Шеврель

 

21. ЯК НАЗИВАЮТЬСЯ ФЕРМЕНТИ,

 ЩО РОЗЩЕПЛЮЮТЬ ЖИРИ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ?

а) амілоза
б) жовч
в) ліпаза
г) протеаза

 

22. ХТО З ПЕРЕРАХОВАНИХ УЧЕНИХ

 ЗАЙМАВСЯ ВИВЧЕННЯМ ЖИРІВ?

а) Бертло
б) Шеврель
в) Бутлеров
г) Шеелє

 

23. ЯКІ З ДАНИХ ПРОДУКТІВ

ОДЕРЖУЮТЬ ІЗ ЖИРІВ?

а) мило
б) гліцерин
в) пластмаси
г) маргарин
д) парфуми

 

 

Приказки та прислів'я

Було мило, стало сало.

Сало стало, стало мило.

 

Проміняв шило на мило.

 

Мило сіре, але  миє біло.

 

Масло корови,  їдять на здоров'я.

 

Масло з водою не змішаєш.

 

Маслом кашу не зіпсуєш.

 

Вогнем маслом заливати –

 лише вогонь посилювати.

 

Як сир у маслі катається.

 

 

 

Розфарбуй та знайди назву карбонової кислоти,

що може входити до складу жирів.

 

 

зелений

червоний

жовтий

блакитний

І

И

Р

Т

 

И

Р

И

Р

Р

Р

Р

И

Р

Т

Т

Т

Т

Т

Р

Т

Р

Р

Т

Т

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Т

Т

Т

Т

Т

И

И

І

И

Р

І

Р

І

Т

І

Т

Т

І

Т

Р

Т

І

Т

И

І

І

І

И

І

І

І

Р

Р

Р

І

Т

Т

Т

Р

І

Р

І

Р

І

Р

І

Т

І

Т

І

Т

І

Т

І

Т

І

Р

І

Р

Р

Р

І

Р

Р

І

Р

І

И

І

И

И

Р

І

Р

І

Р

І

Р

І

І

І

Р

І

И

І

И

І

И

І

И

І

І

І

И

І

І

І

И

И

І

І

І

И

Р

Р

І

И

І

И

І

И

І

И

І

Р

І

Р

І

Р

І

Р

І

Р

І

Р

Р

И

І

И

Т

І

Т

І

Т

І

Т

Т

Р

І

И

І

И

І

Р

І

Р

І

Р

Р

І

Р

Р

І

Р

І

Р

І

І

І

Р

І

І

І

Р

Р

І

Р

І

Р

Р

И

И

И

И

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Т

Т

Т

Т

Т

Т

Т

И

И

И

Р

Р

Р

Р

Р

И

И

И

И

И

Р

Т

Т

Т

Т

Т

Т

Т

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

И

И

И

И

И

Р

Р

И

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Р

И

И

И

И

И

И

И

И

И

И

Р

Р

Р

Р

Р

Р

Т

Т

Т

Т

Т

Р

Р

Р

Р

Р

Р

И

И

И

И

И

Р

Р

Р

Р

Р

І

І

І

И

І

І

І

І

Р

Р

Р

Р

Р

Т

Т

Т

Т

Т

Т

Р

Р

Р

Р

Р

И

И

И

И

И

Р

Р

І

І

 

Вдповідь : Лінолева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знайдіть зашифрований термін до теми : ЖИРИ.

Б

М

Г

Д

Б

П

М

О

Б

М

З

Д

Г

О

Л

П

К

И

С

Л

О

Т

А

О

О

П

І

Г

П

Г

З

Д

З

П

Б

Г

М

З

Ц

М

П

Д

П

Г

М

З

М

О

З

Г

Е

Д

Б

Г

П

М

П

Г

М

Д

О

М

Р

Г

П

О

П

Е

З

М

З

Г

М

З

О

М

Д

З

Б

Д

Б

З

П

М

Б

Д

Л

Б

Г

З

Т

О

Д

Б

Д

Б

Е

П

Г

З

П

Б

П

З

М

П

Г

З

С

Д

М

Б

Г

Д

Г

Б

О

Д

Р

Д

1.Викресліть слова ГЛІЦЕРОЛ та КИСЛОТА.

2. Викресліть усі літери Б.

3.Викресліть усі літери Г, Д

4. Викресліть усі літери З,М,П,О.

5.Прочитайте зашифрований термін.

 

Відповідь: ЕСТЕР

Кросворд до теми : ЖИРИ.

По горизонталі:

1.Карбонова кислота, що входить до складу твердих жирів.

2.Друга назва жирів.

3.Вчений, який уперше синтезував жир.

4.Назва хім.реакції, внаслідок якої з жирів утворюється гліцерин та карбонові кислоти.

5.Спирт, який входить до складу жирів.

11.Вчений, який установив склад жирів.

13.Назва солей Натрію та Калію вищих карбонових кислот.

 

По вертикалі:

 

6. Назва реакції перетворення рослинних жирів у тверді (маргарин).

7.Назва жиру, до складу якого входить пальмітинова кислота.

8.Назва рослини, з якої добувають традиційну олію.

9.Загальна назва карбонових кислот, що входять до складу жирів.

10.Яка кількість гліцерину міститься в одній молекулі жиру?

12. Назва ненасиченої карбонової кислоти, що входить до складу жирів.

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
3 липня 2018
Переглядів
6629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку