Додаткові матеріали до уроку виробничого навчання на тему: "Страви зі смаженої риби"

Про матеріал
Додаткові матеріали до уроку виробничого навчання при вивченні теми "Приготування страв зі смаженої риби". Рекомендації при смаженні риби. Для майстрів виробничого навчання та здобувачів освіти.
Перегляд файлу

Рекомендації при смаженні риби

 Для смаження основним способом використовують олію (найкраще соняшникову), кулінарний жир (фритюрний). Для фритюру – суміш харчового саломасу (60% ) й олії (40%) оскільки цей жир при високих температурах мало змінюється і надає рибі привабливого зовнішнього вигляду і доброго смаку. Якщо рибу використовують для холодних закусок, її смажать тільки на олії.

Фритюр (фр.слово) – означає смажити у великій кількості жиру; у  російській кухні «пряжити».від цього слова виникла назва страви «Риба фрі».

 

Вимоги до жиру

Фритюр для смаження повинен бути чистий, добре розігрітим і перед занурюванням у нього риби повинен тріщати, інакше риба буде вареною, а не смаженою. Готовність нагрітого жиру у фритюрниці при відсутності термометра визначають двома способами: а) на поверхні жиру з’являється легкий димок; б) до фритюру опускають невеликий шматочок продукту і якщо він через 1 хв спливе до гори, то можна розпочинати смаження. Під час смаження у фритюрі треба стежити за тим, щоб до жиру не потрапляла зайва волога, інакше жир спіниться і може спалахнути. Недопустиме також перегрівання жиру, багаторазове його використання (він стає темним і гірким). Перед тим, як занурювати нові порції риби, фритюр треба знову накалити. Для приготування таких страв як «Риба, смажена в тісті» або «Риба орлі» застосовують іноді смаження у напівфритюрі. Жир при цьому беруть у такій кількості, щоб продукт був занурений у нього приблизно на 1/3.

Під час смаження основним способом жир також повинен бути гарячим і покривати поверхню сковороди на 3 мм. Перевірити його температуру можна, поклавши на сковорідку кубик білого хліба: якщо він відразу зашипить, можна додавати рибу, якщо ні – жир (олія) недостатньо нагрітий. Робити це треба для того, щоб риба відразу покрилася хрусткою кірочкою з обох боків і не ввібрала багато жиру.

- Перед смаженням рибу ретельно обсушують, загортають у рушник або серветку. Якщо рибу не обсушити як слід, то при смаженні, особливо у фритюрі, вона розвалиться на частини, волога попаде у фритюр і розбризкає жир. Паніровка повинна лежати на напівфабрикаті рівним шаром. Від великої кількості сухарів при смаженні утворюється товста кірочка, від якої риба втрачає смакові якості.

- Підготовлений напівфабрикат занурюють у розігрітий фритюр за допомогою шумівки обережно, щоб не було розбризкування жиру.

- Готовність смажених виробів з риби визначають проколюванням кухарської голки (легко заходить), відставанням кісток від м’якоті риби. Після смаження у жаровій шафі – по наявності маленьких повітряних кульок на поверхні.

- На гарнір до смаженої риби подають варену або смажену картоплю, картопляне пюре, розсипчасті каші, тушковані овочі. Додатково до гарніру – огірки свіжі, солоні, мариновані томати, салат з капусти (50 г на порцію). Перед подаванням рибу поливають вершковим маслом, або зверху на неї кладуть шматочок вершкового масла чи зеленого масла. Також можна полити соусом майонез з корнішонами, гірчичним, томатним,  томатним з овочами, томатним з естрагоном або подати його окремо. Страви прикрашають зеленню, скибочками лимона.

- Смажену рибу до відпуску зберігають на плиті або марміті не більше 2-3 годин. Після чого охолоджують і зберігають при такій же температурі до 12 годин. Перед подаванням рибу прогрівають у жаровій шафі або на плиті основним способом, потім реалізують за 1 годину. Рибу «фрі», рибу в тісті готують на замовлення.

 

docx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку