Додаткові відомості до уроку "Джерела електричного струму"

Про матеріал

Якщо акумулятора чи батарейки немає, можна виготовити саморобне джерело струму. У склянку з підсоленою водою опускають мідну (це буде “плюс”) та алюмінієву пластини.

Перегляд файлу

Саморобне джерело струму.

 

Якщо акумулятора чи батарейки немає, можна виготовити саморобне джерело струму. У склянку з підсоленою водою опускають мідну (це буде

“плюс”) та алюмінієву пластини. Вони дадуть напругу 0,5 В яка відчутна для вольтметра. Сполучені послідовно п’ять таких елементів дадуть 2,5 В достатньої для горіння лампочки.

 

Простий спосіб визначення полярності джерела.

 

Визначити полярність джерела допоможе сира картоплина. У її зріз потрібно заглибити обидва виводи від джерела і ввімкнути струм. Через кілька хвилин біла м’якоть картоплини біля плюсового виводу посиніє, а біля мінусового залишиться без змін.

 

Дати створення елементів.

 

Гальальванічнийний елемент і батарея Вольта

1799 р.

Елемент Даніеля

1836 р.

Елемент Бунзена

1840 р.

Елемент Лекланше

1878 р.

Елемент Яблочкова

1880 р.

Акумулятор Едісона

1901 р.

 

Паливний елемент П.М.Яблочкова.

Елемент Яблочкова являє собою горизонтальну чашу із вугілля або свинцю, заповнену дрібно подрібленим вугіллям або губчатим свинцем в залежності від матеріалу чаши. Через отвір в дні в подріблену масу подавався водень. Чаша закривалась картонною або войлочною накладкою, до якої щільно притискалась пластинка із пористого вугілля. В порах цієї пластинки концентрувався кисень із оточуючого повітря.

Пластинка служила анодом, чаша – катодом.

Види гальванічних елементів.

 

Елемент

ЕРС у Вольтах

Даніеля. Цинк у розчині кислоти (5 - 10 % кислоти), мідь в насиченому розчині мідного купоросу; пориста посудина. Бунзена. Цинк у розчині сірчаної кислоти, вуглина в міцній азотній кислоті; пориста посудина.

Мейдінгера. Цинк у розчині сіркокислого магнію (MgSO4), мідь у насиченому розчині мідного купоросу.

Крюгера. Цинк у розчині цинкового купоросу, вкрита міддю свинцева пластинка у насиченому розчині мідного купоросу. Хромовий. Цинк і вуглина у водному розчині хромпіку K2Cr2O7 і сірчаної кислоти (приблизно 100 частин води, 16 частин хромпіку, 37 частин сірчаної кислоти).

Лекланше. Цинк і вуглина з перекисом марганцю у розчині нашатирю (хлористого амонію).

Яблочкова. Складені пластинки з вугілля і металевого натрію; діяв під впливом вологи повітря.

Свинцевий акумулятор. Свинець і перекис свинцю у розчині сірчаної кислоти.

Акумулятор Едісона. Порошкоподібне залізо і перекис нікелю у 21-процентному розчині їдкого калію КОН.

 

 

1,1

 

1,8

 

1,0

 

1,0

 

 

2,0

 

1,5

 

4,0

 

2,0

 

1,3

 

Елемент Даніеля.

Це елемент з двома рідинами. Посудина розділена на дві половини пористою перегородкою. В одну половину налитий розчин мідного купу русу, в другу – розчин сірчаної кислоти в воді. В мідний купорос опущений мідний електрод, в сірчану кислоту - цинковий. Роль перегородки полягає в тому, щоб не допускати змішування рідин і переходу мідного купоросу до цинку, інакше почнеться хімічна реакція подвійного обміну і мідь почне осідати на цинку.

 

Елемент і батарея Вольта.

Вольта виявив що прикладені одна до одної цинкова і мідна пластинки при їх роз’єднанні виявляються наелектризованими. Досліджуючи різноманітні метали, він встановив так званий ряд напруг Вольта. Напруга, яка виникає при дотику двох будь-яких металів, тим більша, чим дальше розміщені вони один від одного в цьому ряду. Ряд Вольта: + цинк, олово, свинець, залізо, латунь, бронза, мідь, платина, золото, срібло - . при цьому Вольта встановив що якщо скласти коло із всіх перелічених (або частини) металів в вказаній послідовності, то напруга на кінцях ряду цинк – срібло буде такою самою, як і при безпосередньому з’єднанні цинку і срібла. 

Явище виникнення різниці потенціалів при контакті двох різнорідних металів (контактної різниці потенціалів) пояснюється як наслідок дифузії електронів. Електрони переходять через контакт здебільш із того металу, де їх зв’язок з решіткою металу слабший, в той, де цей зв’язок сильніший.

Вольта побудував батарею (вольтів стовп) – як з’єднання багатьох мідно-цинкових пар розділених сукняними або картонними прокладками. Цинкова пластинка мала

від’ємний потенціал а мідь додатній. Елементарною коміркою тут була комбінація мідного і цинкового кружків разом з вологою прокладкою.

 

Саморобний вольтів стовп.

Можна виготовити саморобний вольтів стовп із стовпчика мідних трьохкопійчаних монет (радянських) і цинкових кружечків відповідного діаметра, переклавши їх змоченими розчином нашатирю картонними прокладками.

.

 

Елемент Калло.

Можна не використовувати пористої перегородки, якщо скористатися різницею в густині розчину мідного купоросу і розчину сірчаної кислоти. Ця ідея втілена в різновидності елемента Даніеля - елементі Калло. На дно скляної банки кладеться мідний кружок. В центрі кружка припаюється кінець ізольованого дроту. Другий електрод із цинку в вигляді циліндра підвішується на краях банки. На дно банки насипають мідний купорос і заливають водою. Кислота в верхній частині утворюється під час роботи елемента.

 

Література.

1.                              О.Й.Бачинський, В.В.Путілов. Довідник з фізики. Радянська школа. Київ. 1953.

2.                              М.И.Блудов. Беседы по физике ч.ІІ. Москва.

Просвещение. 1973.

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
1218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку