Додаткові відомості про роботу двигуна

Про матеріал

вказано як зєднуються обмотки в статорі двигуна. як ввімкнути трьохфазний двигун в одну фазу. вказано як вмикати обмотки при зєднанні зіркою і трикутником. як знайти перекинуту фазу і змінити напрям обертання двигуна.


Перегляд файлу

Види з’єднань обмоток статора в електродвигуні.

На вивідному щитку двигуна є шість затискачів. До них приєднують три початкові і три кінцеві проводи від трьох фаз обмоток статора так, щоб кінець кожної фази припадав не навпроти її початку, а зміщувався від нього вбік на один затискач (клеми С1, С2, С3, С4, С5,. С6), як показано на малюнку 1 (а). Це роблять для зручності перемикання двигуна із зірки на трикутник, яке здійснюють простим переведенням трьох металевих планок-перемичок з горизонтального положення (Мал.1(б)) в вертикальне (Мал.1(в)). Таке перемикання необхідне, наприклад, для івмикання того самого двигуна як у трифазну сітку з напругою 380/220 В. Так і в сітку з напругою 220/127 В.

 

Приєднання обмоток статора трифазного двигуна до затискачів вивідного щитка (Мал.1):

С1, С2, С3 – початкові виводи,

С4, С5, С6 – кінцеві виводи,

а) – схема вмикання обмоток,

б) – сполучення обмоток зіркою,

в) – сполучення обмоток трикутником.

Мал.1

При живленні двигуна від сітки 380/220 В обмотки двигуна сполучають зіркою. Тоді до

кожної обмотки буде підведена фазна напруга цієї сітки, а саме – 220 В. Навпаки, у сітці з напругою 220/127 В двигун перемикають на трикутник. Тоді кожна його обмотка буде ввімкнена між двома лінійними проводами сітки й дістане вже лінійну напругу, яка в цій сітці теж дорівнює 220 В.

         Схема розміщення виводів трьохфазних статорних обмоток двигуна (Мал.2):

    а) - при з’єднанні зіркою,

    б) – при з’єднанні зіркою з нулевою точкою,

                                             Мал.2                                           в) – при з’єднанні трикутником.

 

 

 

На малюнку 3 (Мал.3) приведена схема розміщення затискачів асинхронних двигунів і з’єднання обмоток на трикутник

(а) і на зірку (б).

 

 

                                      Мал.3                               

 

Напрям обертання ротора асинхронного двигуна залежить від напряму руху обертового магнітного поля статора. Щоб змінити напрям руху обертового магнітного поля статора (від чого зміниться і напрям обертання ротора), потрібно поміняти місцями два будь-які лінійні проводи, що підходять до обмотки статора двигуна.

 

На малюнку 4 а) і б) (Мал.4) схематично зображено спосіб зміни напряму обертання асинхронного двигуна. Зворотнього ходу (реверсування) двигуна досягають переставлянням двох лінійних проводів (3 і 2 або 1 і 2 чи 1 і 3).

                                        Мал.4                         

Коли є потреба в частих змінах напряму

обертання двигуна (наприклад, у токарних верстатах) то встановлюють спеціальний барабанний перемикач або реверсивний магнітний пускач з трьома кнопками: “Вперед”, “Стоп”, “Назад”.

 

Знаходження “перекинутої” фази.

 

Якщо початки і кінці фаз двигуна не позначено (просто є шість виводів) то потрібно перед ввімкненням визначити кінці обмоток і позначити їх початки і кінці.

                                                          Мал.5.

Спочатку потрібно з допомогою омметра (або лампочки і джерела струму) визначити приналежність виводів до обмоток (“продзвонити”) і дати обмоткам умовні позначення, наприклад 1,2 і 3. Потім з’єднати дві обмотки послідовно, а до третьої під’єднати вольтметр змінного струму з відповідною шкалою (в залежності від напруги використовуваного джерела) Мал.3 (а). Стрілка вольтметра відхилиться (після ввімкнення до джерела) якщо в точці О буде знаходитися початок одної (Н2) і кінець іншої (К1) обмоток

(Мал.3(а)). Питання про те, який вивід вважати початком, а який кінцем, - вирішується довільно. Відповідно даються найменування протилежним виводам цих двох обмоток. Стрілка вольтметра не відхилиться, якщо в точці

О з’єднані однойменні виводи обмоток (Мал.5(б)), які також довільно можна назвати початками і кінцями. Для визначення початку і кінця виводів третьої обмотки складають схему за малюнком 5 (в). Знаючи позначення виводів 2-ї обмотки і керуючись показами вольтметра, визначають, який вивід є початком, а який кінцем в цій обмотці.

Фізична суть цього методу полягає ось у чому. При виготовленні обмотки проводи намотують у певному напрямку, наприклад за годинниковою стрілкою. Якщо фази 1 і 2 (Мал.5а) з’єднані так, щоб збігалися напрями намотування їх витків, то при проходженні змінного струму по фазах 1,2 ЕРС, що індукується в фазі 3 дорівнює сумі ЕРС створюваних фазами 1 і 2 – вольтметр покаже наявність напруги в фазі 3. Якщо ж фази з’єднані так, що напрями намотування їх витків протилежні (Мал. 5б), то сумарна ЕРС в 3-й фазі буде рівна нулю (ЕРС створювані фазами 1 і 2 будуть протидіяти одна одній)

 

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
1430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку