Малюнок розрізу вуха і його склад

Про матеріал

буде корисним при вивченні сприймання вухом звукових хвиль. подано на малюнку складові частини вуха і їх роль в відтворенні звуку і перетворення в нервові подразнення.

Перегляд файлу

Фізика вуха.

 

Вухо являє собою складний звукоприймальний апарат, який працює в надзвичайно широкому діапазоні частот і амплітуд. Звукові хвилі спочатку досягають нашого зовнішнього вуха - його вушної раковини, яка являє собою рупор, що збирає звукові хвилі. По зовнішньому слуховому проходу звукові хвилі доходять до барабанної перетинки 1, яка відокремлює зовнішє

 вухо від середнього. Під впливом надходжуваних хвиль ця перетинка коливається, здійснюючи вимушені коливання з частотою сприйнятого звуку.

Коливання барабанної перетинки діючою як важіль системою зчленованих кісточок 2: молоточка, ковадла і стремена — передаються так званому

овальному вікну 3, що закриває внутрішню порожнину вушного лабіринту. Вушний лабіринт у тій його частині, де лежать чутливі до механічного подразнення кінці слухового нерва, заповнений рідиною - ендолімфою. Всередині є так звана основна мембрана 4, яка складається з кількох тисяч (близько 4500) волокон різної довжини, настроєних кожна на деякий певний тон.

Звукові хвилі, що прийшли у внутрішнє вухо, зумовлюють коливання тих волокон основної мембрани, що настроєні на частоти, які мають ці хвилі.

 

 

                                                                         1

pdf
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
1500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку