Додатковий матеріал до уроку астрономії "Види календарів"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку астрономії "Види календарів". Стандарт 11 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке календар. Календар-це певна система рахунку тривалих проміжків часу с підрозділами їх на окремі більш короткі періоди(роки,місяці,тижні,дні). Саме ж слово «календар» походить від латинського слов «calendarium»-боргова книга. Створення першого календаря приписують архітектору Імхотепу, який спроектував східчату піраміду для фараона третьої династії Джосера. Приблизно через 2000 років його шанувати як покровителя архітектури і медицини.

Номер слайду 2

Типи календарів Залежно від своїх традицій, способу життя і релігійних уявлень люди в давнину розробили різні типи календарів: місячні, місячно-со­нячні та сонячні.

Номер слайду 3

Місячний календар. Місячний календар -заснований на тривалості синодичного, або місячного місяця (29,53059 діб), що визначається періодом зміни місячних фаз. Місячний календар - один з найстародавніших на землі. Як тільки наші предки стали створювати зачатки цивілізації, вони створили і місячний календар. Необхідність вимірювати дні вже виникла, а по місяцю їх рахувати було набагато простіше, так як спостерігати за нею можна було кожну ніч.

Номер слайду 4

Місячний календар. На зорі сучасної цивілізації жителі межиріччя Тигру і Євфрату користувалися місячним місяцем як основною одиницею виміру тривалих проміжків часу. Дійсна тривалість місячного місяця становить у середньому близько 29 з половиною днів. Початок нового місяця визначалося прямо зі спостережень першої появи вузького серпа Місяця після молодика. Місячні місяці виявлялися різної тривалості: в них поперемінно виходило то 29, то 30 днів.

Номер слайду 5

Сонячний календар. Сонячний календар-прагнення узгодити тривалість року з періодичністю процесів, що відбуваються в природі. Сонячні календарі були у древніх єгиптян і майя. Календар Ацтеків - Камінь Сонця -вирізаний на камені вагою понад 24 тонн.

Номер слайду 6

Сонячний календар. У Давньому Єгипті за три тисячоліття до н.е. існував сонячний календар. Зі спостережень було встановлено, що перша передранкова поява яскравих зірок після періоду їх невидимості повторюється приблизно через 360 діб. Тому давньоєгипетський сонячний календар містив 360 днів і мав 12 місяців. У кожному місяці було по 30 днів. Календар інків

Номер слайду 7

Місячно-сонячний календар. Місячно-сонячний календар- це спроба узгодити тривалість місячного місяця і сонячного (тропічного) року шляхом періодичних припасувань. Щоб середня кількість днів у році за місячним календарем відповідало сонячному році, кожні 2 чи 3 роки додають тринадцятий місячний місяць. Цей прийом потрібно для того, щоб сільськогосподарські сезони кожен рік припадали на одні й ті ж дати.Іудейський календар

Номер слайду 8

Календарі різних культур. Календар — ритм, що являє собою вираження внутрішніх особливостей, якими одна культура відрізняється від іншої. Природно, що ставлення до часу всередині окремо взятої культури позначається насамперед на календарі. Однак календар є не тільки ритмом часу, але й ритмічною пам'яттю людства. Найдавніші з календарів, такі як сонячний календар Давнього Єгипту або сонячно-місячний календар Вавилону з їх періодично повторюваними циклами релігійних свят, завжди переслідували мету — бути надійними хранителями пам'яті про те, що лежало в першооснові кожної з культур.

Номер слайду 9

Єгипетський календарЄгипетський календар — календар, що найдовше використовувало людство, був у вжитку чотири тисячоліття у Давньому Єгипті. Рік тривав 365 днів і складався з 12 місяців по 30 днів кожний. Місяці були згруповані по чотири, утворюючи сезони.Єгиптяни не мали постійного відліку ери. Вони вели рахунок років від часу вступу на престол чергового фараона.Єгиптяни виявили, що за геліактичним сходом зірки Сіріус, через декілька днів розпочинається щорічний розлив ріки. Єгиптяни вважали, що розлив Нілу викликаний саме появою Сіріуса на небі

Номер слайду 10

Юдейський календарЄвре́йський календа́р належить до місячно-сонячних, тобто кількість календарних днів його місяців визначається згідно з часом обертання Місяця, що дорівнює 29 дням 12 годинам 44 хвилинам і 2,8 секундам), тоді як тривалість року враховує період повного обертання Землі навколо сонця.Ізраїльський народ вів відлік часу за місяцем, і кожний молодий місяць був початком нового календарного місяця. Тому тривалість одних місяців була 29 днів, інших — 30 днів, а в році було 12 місяців. В іудаїзмі календар відіграє вкрай важливу роль, визначаючи часові границі постів і свят. Кожний ритуальний період розраховується аж до хвилини. Порушення цих границь веде до опоганення законів Тори, покаранням за недотримання яких у часи існування Єрусалимського Храму була смерть. Назви місяців єврейського календаря на знаках зодіака. Мозаїка візантійського періоду зсинагоги Бет-Альфа, Ізраїль.

Номер слайду 11

Китайський календар. Кита́йський календа́р об'єднує у собі елементи, як місячного, так і сонячного календарів. У Китаї в широкий ужиток ввійшов григоріанський календар, проте місячний календар, як і раніше, використовується для визначення дат традиційних свят. У Китаї місячний календар отримав назву «сільськогосподарського» а григоріанський календар називають «стандартним» «західним» чи «сонячним»

Номер слайду 12

Індуїстські календаріІндуїстські календарі — календарі поширенні на теренах сучасної Індії. Тривала ізоляція індійських князівств один від одного призвела до того, що майже в кожному з них була своя місцева календарна система. До недавнього часу в країні застосовувалося декілька офіційних цивільних календарів і близько тридцяти місцевих, що служили для визначення часу різних релігійних свят і обрядів. Серед них можна зустріти сонячні, місячні і місячно-сонячні. Заплутаність календарних систем виявилася такою значною, що уряд Індії вимушений був провести реформу і ввести Єдиний національний календар.

Номер слайду 13

Календар майа. Календар майя бере початок з міфічної дати — 13 серпня 3113 року до нашої ери. Від неї індіанці-майя відлічували минулі роки і дні. Початкова точка грає у майя ту ж роль, що в європейському літочисленні дата Різдва Христового. Імовірно цей день, у пам'яті народу майя, був ознаменований катаклізмом типу всесвітнього потопу. У календарі майя час розділено на цикли або «Сонця». Всього їх шість. Кожний цикл, стверджували жерці майя, закінчується нібито повним руйнуванням земної цивілізації

Номер слайду 14

Ісламський календар. Мусульманський календар (або Ісламський календар) — місячний календар, що застовується в ісламі для визначення дат релігійних свят, а також як офіційний календар у Саудівський Аравії, країнах Перської затоки та деяких інших мусульманських країнах. Літочислення ведеться від Хіджри (16 липня 622) — дати переселення пророка Мухаммада та перших мусульман з Мекки до Медини. Тому у мусульманських країнах календар називають календарем Хіджри. Епоха до початку літочислення називається джахілія — епоха невідання.

Номер слайду 15

Юліанський календар. Юліанський календар — запровадив починаючи із 1 січня 45 р. до н. е. Юлій Цезар наприкінці 46 до н. е. Спираючись на поради грецького астронома Созігена (Sosigenes) та щоб домогтися того, аби певні астрономічні події на зразок весняного та осіннього рівнодення відбувалися щороку в певний цілком визначений день, Цезар узгодив тривалість року із сонячним календарем, тобто встановив її рівною 365 із чвертю дня (365.25). Свого часу Гай Юлій Цезар пожартував: «Римляни завжди перемагають, але ніколи не знають, коли це трапилося.»

Номер слайду 16

Календар на РусіДавньослов'я́нський календа́р — умовна назва комплексу календарних уявлень древніх слов'ян, що існували в язичницької культури і вплинули в період християнізації на формування календарних систем слов'янських народів. Ці уявлення стосуються способів підрахунку днів, місяців і років.

Номер слайду 17

Григоріанський календар. Григоріа́нський календа́р — календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII, і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт. Статус стандарту григоріанського календаря затверджено ISO 8601. Григоріанський календар було розроблено на заміну юліанського. Календар ділить час на календарні роки тривалістю 365 або 366 днів. Роки тривалістю 365 днів називають звичайними, а роки тривалістю 366 днів — високосними. Середня тривалість року в григоріанському календарі становить 365,2425 днів або 365 днів 5 годин 49 хвилин і 12 секунд.

Номер слайду 18

Переклад дат старого стилю у новий. Для перекладу дат юліанського календаря (старого стилю) у григоріанський (новий стиль) треба додати до числа старого стилю число n, яка обчислюється за формулою:n = C-(C1: 4) -2,де С-число повних століть, що минули за цей період, С1-найближчим менше число сторіч, кратне чотирьом. Чісло n можна визначити за таблицею.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Смоляр Ася
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 жовтня 2019
Переглядів
27928
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку