Додатковий матеріал до уроку з теми "Правопис префіксів з-, с-"

Про матеріал
Казка про префікси "Кафе "Птах" стане в нагоді вчителям початкових класів під час пояснення в доступній формі матеріалу з теми "Правопис префіксів з-, с-" .
Перегляд файлу

Кафе «Птах»

  У країні  Мовознавії  серед   жителів  міста Префіксоди  жило двоє друзів – це префікс З- та префікс  С-. вони завжди були разом. Як то кажуть «не розлий вода».  Усі слова, які хотіли змінити своє значення, доробити якісь справи,  часто  приходили до друзів по допомогу. Траплялося так, що їх частенько плутали. Та ось одного разу   друзі через дрібницю посварилися.

   Було це так.  У містечку відкрилося нова кав’ярня і префікс С- запропонував другу сходити туди відпочити.

  • Давай сходимо  в нове кафе. Там так цікаво. Уяви тільки собі, що там кожен може сказати кухарю, що він хоче сам спекти, чи сказати за яким рецептом можна  приготувати страву.
  • Ну і що  тут гарного? – незадоволено буркнув префікс З-.
  • Там можна страву ще й сфотографувати та скинути в Інстаграм. Уяви, які ми станемо з тобою популярні у місті!
  • Ну добре, ходімо, - відповів товариш та по дорозі увесь час  лице його було  скривлене, незадоволене, бо не хотілося самому щось готувати.

І от, коли вже друзі підійшли до кафе, префікс З-  поглянув на назву  закладу і засміявся:

  • Ой, не можу, тримайте мене четверо! Кафе «Птах». Ох і безглузда назва! Мене це зовсім не цікавить. Там що головний повар – це  птах?

 На ці репліки з вікон стали виглядати  відвідувачі кафе та його господар, а  префіксу С- стало  ніяково та соромно за друга .

  • Та ні, просто приготування різних страв ніби окриляє  відвідувачів. Мені, наприклад, дуже сподобалася назва, - ображено відповів  на це префікс С-.

- От і йди сам, злітай у своєму кафе, як птах, а я згадав, що мене чекають в іншому місці, - розвернувся і побіг собі геть.

 Самотній С- хвилинку постояв  біля входу в кафе, а потім сміливо зайшов у середину. Його всі  радо зустріли. З того часу  кафе «Птах» стало найулюбленішим для префікса С-   . Тільки там він зустрічався  з різними словами без свого товариша. Так слова перестали плутати  друзів .

 З того прикрого  випадку  пройшло багато часу, друзі помирилися, але  для префікса З- дорога в кафе «Птах» була закрита, бо і господар, і відвідувачі  пам’ятали, як той  насміхався з кав’ярні. Та й самому префіксу З- було соромно туди заходити після прикрої сварки.

 

docx
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
553
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку