Додатковий матеріал до уроку "Запліднення"

Про матеріал

Презентація - Додатковий матеріал до уроку "Запліднення" для учнів 8 класів, що стане в нагоді для підготовки до уроку.

Вчитель біології Усенко Ірина Сергіївна

комунальний заклад освіти "Середня загальноосвітня школа 6" Дніпровської міської ради

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАПЛІДНЕННЯВчитель біологіїУсенко Ірина Сергіївна

Номер слайду 2

Мета:познайомити учнів з особливостями запліднення, етапами онтогенезу людини; з’ясувати питання генетичного визначення статі; розглянути етапи ембріонального розвитку людини; -закріпити знання учнів про роль ендокринної системи в регуляції гаметогенезу, овуляції, вагітності;-розкрити шкідливий вплив нікотину, алкоголю, токсинів на перебіг вагітності;-Виховувати прагнення піклуватися про репродуктивне здоров’я підростаючого покоління як стан повного фізичного, психічного і соціального добробуту людини. розвивати логічне мислення, удосконалювати навички самостійної роботи;- Розвивати пам'ять, логічне мислення. Підтримувати активність учнів, використовуючи індивідуальний підхід.

Номер слайду 3

Девіз уроку: «В здоровому тілі жінки - майбутнє її народу». ( Народна мудрість)

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань. Синя картка

Номер слайду 5

Ключ відповідей (синя картка):1. а-3, б-5, в-1,г-22. а-4,5; б-1, в-2, г-33. а-2, б-3, в-4, г-1

Номер слайду 6

Ключ відповідей(зелена картка):1.б2.в3.б4.а5.в6.в7.б8.а9.б10.а11.б

Номер слайду 7

А яке воно життя до народження?

Номер слайду 8

Запліднення – це процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворенням зиготи.

Номер слайду 9

Які основні відмінності сперматозоїда та яйцеклітини?Яке це має значення?

Номер слайду 10

Який хромосомний набір має чоловік та жінка? Чоловік: 22 аутосоми + ХУ Жінка: 22 аутосоми + ХХЗа допомогою решітки Пеннета дізнаємося ймовірність народження майбутнії дітей Х УХ ХХ ХУХ ХХ ХУ50 % - дівчатка, 50% - хлопчики.

Номер слайду 11

Щоб дізнатися як називається стан жінки після запліднення, пропоную розгадати ребус:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зигота- запліднена яйцеклітина. Запліднена яйцеклітина (зигота) через 15 хв. подібна на одноклітин­ний організм, через 45 хв. — уже 4 клітини, почалося дроблення. Тепер вона схожа на вольвокс. На 4-5 день після запліднення одношаровий зародок із маткових труб потрапляє до матки. Протягом двох днів він вільно розташований у матці, а потім на 7-й день після запліднення занурюється в її слизову оболонку і прикріплюється до неї

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Що таке багатоплідна вагітність? Від чого вона залежить?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Причини виникнення дизиготної (різнояйцевої) вагітностіВ 66% випадків багатоплідної вагітності на світ з’являються різнояйцеві близнюки. Це обумовлено наступними факторами:стимуляція овуляції (яєчники починають посилено функціонувати під впливом гормонів);спадкова схильність по материнській лінії;аномалії розвитку матки (дворога матка, внутрішньоматкова перегородка);ЕКО;

Номер слайду 18

Причини виникнення монозиготної (однояйцевої) вагітностіПоділ однієї заплідненої яйцеклітини зустрічається з частотою однієї третини від усіх двійнят. Причини монозиготної вагітності:вік жінки (старше 30 років);затримка імплантації;киснева недостатність;порушення іонного складу середовища;токсичні фактори.

Номер слайду 19

Цікаво знати!Вагітна мешканка Тунісу (2009) чекає відразу 12 дітей: шість хлопчиків і шість дівчаток. Вчителька, ім'я якої не називається, раніше пережила два викидні, після чого вирішила удатися до штучного запліднення. В світі не було жодного випадку, коли жінка народжувала б 12 дітей. Якщо пологи пройдуть успішно, мати-африканка затьмарить навіть американську "восьмимаму" - Жінка з Тунісу має намір народити дітей природним способом, хоча лікарі стверджують, що це неможливо, розповів її чоловік Марван. Сам він називає те, що трапилося "чудом" і говорить, що радий майбутній надбавці в сім'ї. Фахівці зі штучного запліднення, проте, вважають, що туніські лікарі вчинили безвідповідально і поставили під загрозу життя матері і дітей. "Якими б не були причини, шанси на щасливий результат вельми малі", - вважає доктор Саймон Фішер з Оксфорда.

Номер слайду 20

2012р - молода жінка на ім'я Карла Ванесса Перез з маленького містечка, розташованого на півночі країни недалеко від кордону США, народила 6 дівчат та 3 хлопців.

Номер слайду 21

Закріплення вивченого матеріалу.1. Підбери ознаки , характерні для зародка і плода (гра «ромашка»)

Номер слайду 22

Ознаки: Ембріонізація – це 2 перші місяці розвитку зародка. Період триває, починаючи з 3-го місяця і до пологів. Період триває від запліднення і до імплантації. Плацента зв’язує плід з організмом матері. Плацента виділяє прогестерон. Кінець 2-го місяця вагітності . Поділ зиготи. Дитяче місце це плацента. Зустріч яйцеклітини і сперматозоїда в маткових трубах.10) Кров матері не змішується з кров’ю плода.

Номер слайду 23

Відповіді: Зародок: 1,3,6,7,9. Плід: 2,4,5,8,10

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Продуктами чоловічих статевих залоз є гормон прогестерон. Жіночі статеві залози виділяють гормон тестостерон. Гаметогенез – це процес утворення гормонів. Овуляція – вихід сперматозоїда з яєчника. Овогенез – процес утворення чоловічих статевих гамет. Онтогенез – індивідуальний розвиток організму від ембріона до природної смерті. Сперматозоїди утворюються в яєчниках в процесі овогенезу. Головка сперматозоїда має ядро з диплоїдним (2n) набором хромосом. Яйцеклітина рухається за допомогою джгутиків. Акросома або апікальне тільце виробляє гормон, що сприяє проникненню сперматозоїда до яйцеклітини.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Вправа «ІНСЕРТ»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Це я знаю…Дізнався нового…Хотілося ще б дізнатися…???

Номер слайду 28

Домашнє завдання: зібрати інформаціюдля початку проекта на тему “Шкідливий вплив на здоров’я підлітків, ранніх статевих стосунків. Аборт”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
1462
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку