Документ до розробки круглого столу з теми "Рашизм=Нацизм"

Про матеріал

Документ до презентацій з теми "Рашизм=Нацизм", Тут розміщено план круглого столу, вступне слово вчителя, проблемні питання, очікувані результати, висновки.

Перегляд файлу

Круглий стіл для учнів 10 – 11 класів

«Нацизм = рашизм»

План

І . Нацизм у Німеччині.

  • Прихід нацистів до влади в Німеччині
  • Основні риси нациського режима
  • Наслідку політики Третього рейху для світу та людства
  1. Формування рашизму в сучасній російській федерації.
  • Історичні умови за яких путін очолив росію
  • Характерні особливості перших років путінського режима
  • Ознаки тоталітаризму путінської росії ( в контексті подій 24.02.2022р.)
  1. Спільні риси в режимі Гітлера і путіна.

 

Питання для обговорення:

  1. Чому відхід від демократичних цінностей у державній політиці будь – якої країни – потенційна загроза всьому цивілізаційному світу?
  2. Які історичні паралелі простежуються у відповіді світової спільноти на злочини нациської Німеччини і путінської росії?

 

Вступне слово вчителя: Сьогоднішня наша зустріч відбувається з приводу чергової річниці пам’яті загиблих в Другій світовій війні. Ми всі розуміємо, як важливо вшанувати тих, завдяки кому нацизм було подолано. Але…. Останні події продемонстрували, що неменше зло і трагедію для всього людства несе новий різновид фашизму – рашизм.

Світ змінився протягом останніх тижнів. Саме європейські лідери визнали, що саме через їхні потурання та прагнення не помічати агресивних дій путіна, сучасний світ опинився у стані можливого знищення.

За словами Дж.Байдена – це поворотний момент в історії. Який приходить раз на 6 або 8 поколінь. У світі йде битва між автократією та демократією.

Тож розпочинаємо нашу дискусію.

 Слово учням. Учні за питання плану представляють презентацію та пояснюють свою точку зору.

Слово вчителя: Переходимо до другої частини нашого заходу. Після перемоги над фашизмом світ робив все. ЩОБ ПОДІБНА ІДЕОЛОГІЯ НЕ ВІДРОДИЛАСЯ. Були створенні міжнародні організаціі ООН, ЄОВС, «Спільний ринок». Надзвичайно потужними були інтеграційні процеси в Європі. Світ задля створення  більш безпечних і комфортних умов для життя, особливо ці процеси були прискоренні розпадом СРСР, припиняли холодну війну.

То як так сталося, що російська федерація не зберегла демократичні засади і перетворилася на військову загрозу світу.

Слово учням. ( презентації)

 

 

Слово вчителя:

Отже, шановні учні. Ви отримали достатньо інформації, щоб зуміти сформувати відповіді на запропоновані на початку нашої зустрічі проблемні питання:

1.Чому відхід від демократичних цінностей у державній політиці будь – якої країни – потенційна загроза всьому цивілізаційному світу?

2.Які історичні паралелі простежуються у відповіді світової спільноти на злочини нацистської Німеччини і путінської росії?

Вчитель очікую від учнів висвітлення таких важливих моментів сучасної політичної ситуації як:

  1. Загроза всій сучасній цивілізації від будь яких спроб нехтування принципами ,які були покладені в основу післявоєнного демократичного світу.
  2. Учні обов язково повинні згадати, якими були негативними наслідки політики умиротворення  в ситуації нагнітання військової загрози світу в діях нацистської Німеччини, відсутність адекватних дій з боки Ліги націй.

Важливо щоб саме діти згадали в яких умовах створювалась міжнародна організація ООН і яки принципи були покладені в основу діяльності її ключових органів.

 

 

Підсумок    ООН була пристосована до ситуації минулого століття. Зараз на наших очах, на зустрічі 40 міністрів оборони в німецькому Рамштайні відбувається процес оформлення нових запобіжників російської агресії. На наших очах твореться нова історія світу.

docx
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку