Документ "Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу"

Про матеріал

Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.Іменник як частина мови. Символіка української вишивки та писанки, орнаментики глиняних виробів, фресок та мозаїк Софії Київської, книжних мінатюр як бачення світу українцями.

Перегляд файлу

МОВНА ТЕМА: ІМЕННИК ЯК ЧАСТИНА МОВИ

УКРАЇНОЗНАВЧИЙ КОМПОНЕНТ: СИМВОЛІКА УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВКИ ТА ПИСАНКИ, ОРНАМЕНТИКИ ГЛИНЯНИХ ВИРОБІВ, ФРЕСОК ТА МОЗАЇК СОФІЇ КИЇВСЬКОЇ, КНИЖНИХ МІНАТЮР ЯК БАЧЕННЯ СВІТУ УКРАЇНЦЯМИ.

Народні символи - це наші святині!
Василь Пачовський

Рукави - як писанка, а личко - як маків цвіт.
Народний вислів

СЛОВНИЧОК

Абсида -  півкруглий (іноді багатокутний) виступ у стіні античної або церковної будівлі.

Голосники - керамічні глечики або горщики, вбудовані в верхні частини храму для полегшення конструкції будівлі і поліпшення акустики.

Книжкова мініатюра — це витвір образотворчого мистецтва невеликого розміру в книгах.

Неф - поздовжня або поперечна частина простору монументальної споруди, що розташована між рядами колон, стовпів, арок.

Орнамент - візерунок або узор, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих тваринних чи рослинних мотивів.

Саркофаг - оздоблена труна, невелика гробниця.

Склепіння - несуча просторова конструкція (покриття, перекриття) опуклої криволінійної форми.

Фреска - живопис на вологій штукатурці, одна з технік настінного малярства, протилежна до «а секко» (розпис по сухому).

Хори - відкрита верхня галерея всередині православної церкви, що розташовувалася над її західною частиною, іноді над боковими нефами.

НАГОЛОШУЙ ПРАВИЛЬНО!

Апси́да, добро́бут, орна́мент, ро́зкіш, саркофа́г, склепі́ння, фре́ска, хо́ри,

Завдання 1. Прочитайте текст про українську вишиванку. Які слова чи словосполучення із тексту допомагають поглибити уявлення про українську вишиванку? Визначте роди виділених іменників та запишіть у три стовпчики (перший стовпчик – чоловічій рід, другий стовпчик – жіночій рід, третій стовпчик – середній рід).

Национальные костюмы украинок. Патриотический фотопроект | Русская мода,  Фольклорный стиль, Этническая одежда       З давніх давен вишита сорочка вважається оберегом. Є символом краси, здоров’я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові. 

       Кожна мати змалку вчила своїх доньок вишивати. Така сорочка наділяє людину цілющою силою рідної землі, захищає від усього лихого.  Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний – журбу, білий – надію. Візерунки також мали символічне значення. Калина означала красу та продовження роду, мак – добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки – ніжність і скромність, троянди – рух та кохання, соняшник символ світла та праці. Тому такі сорочки дарують близьким та рідним людям.

    Вишита сорочка є національним вбранням українців. Раніше не всі люди могли мати таку розкіш, зараз же вишиванку одягають на національні свята, в урочисті моменти життя.

Завдання 2. Прочитайте текст про таємниці орнаментів української вишиванки. З другого та третього абзацу тексту випишіть іменники абстрактного та конкретного значення, розподіливши їх у два стовпчики. В тексті знайдіть 5 прикметників та утворіть з них 5 іменників, запишіть.

   Орнамент вишиванки завжди створювався зі змістом. Загалом виділяють 4 типи орнаментів: рослинний (вишивка світу української флори), зооморфний (зображення тварин, птахів чи риб), антропоморфний (орнамент, що нагадує людину) та геометричний (вишивка фігур). Кожен орнамент розповідає історію вірувань або культів, притаманних конкретному регіону, місцевині чи навіть окремій родині.вышивка вектор: 20 тыс изображений найдено в Яндекс.Картинках | Модели  стежков, Стежки для вышивки, Узоры для ткацкого станка   Геометричні орнаменти походять від слов’янської міфології. Лінії, хрести, кружечки, кривульки, квадрати, ромби та інші фігури, які отримували кумедні назви типу «сосонка» або «баранячі ноги», пов’язані з тим, як наші пращури бачили світ, будову неба та землі, з чим пов’язували різні явища типу зливи чи веселки.

 

   Повага та поклоніння світу природи покладено в основу рослинного орнаменту. Такі орнаменти мали нести побажання успіху, щастя, вроди, здоров’я та добробуту. В багатьох квітів, трав та дерев були певні значення. Наприклад, молодій незаміжній дівчині на вишиванці «малювали» барвінок, як символ кохання. Два найбільш багатих орнаменти – це «дерево життя» та Берегиня.

 

   Антропоморфні орнаменти нагадували людину, яку зображали символічно. При цьому було дуже важливо, аби малюнок не копіювали з вишиванки сусіда чи незнайомця, бо вважалося, що таким чином ти перебираєш на себе чужу долю разом із її бідами та стражданнями.

 

   Край цікаві зооморфні малюнки на вишиванках, адже вони зображали не тільки певну існуючу тварину або її частину (наприклад, крило птаха чи вовчий зуб), але й фантазійних істот, що жили в стародавніх міфах та легендах, які чула вишивальниця.
 

Завдання 3. Прочитайте текст. Визначте відмінки іменників, що в дужках, виділіть їх закінчення. Поставте іменник у правильному відмінку та запишіть речення, розкривши дужки. Складіть кросворд до слова «іменник», використовуючи поданий текст.

            Основним (елемент) фрескових орнаментів Софії Київської є завитки стебел, що переплітаються поміж собою і описані в геометричні форми. Такі орнаменти ми бачимо на фрескових (розпис) Михайлівського нефа Софії Київської, де вони збереглись найбільш непошкодженими, в (пройми), (склепіння) і (стіни) башт. Неф розташований між рядами колон собору.

Відкритий в 1948 році фрагмент (орнамент) під аркбутаном в крещальні, де орнаменти збереглись в незайманому вигляді і повністю зберегли свій початковий колір та фактуру. Ці орнаменти в основному розподіляються на три типи:

а) коло, ромб або овал з вписаними орнаментальними ростками;,

б) спіралі з стебел з вписаними орнаментальними ростками;

в) кола і стебла сполучаються з геометричними (фігури).

Другим видом фрескових орнаментів Софійського собору є орнаменти (панелі) на першому і другому (поверхи). Великі площини панелей оздоблені простими геометричними фігурами.

Третім видом є звірині орнаменти на склепіннях сходів південної і північної башт Софійського собору. Башти, які були побудовані до основного об’єму Софії Київської, очевидно, незабаром після збудування основного об’єму, відомі своїми фресковими (розписи), Ідо зображали мисливські сцени, ігри й вистави. Склепіння (сходи) башт оздоблені медальйонами з (постаті) людей, звірями, птахами, грифонами.

ЗРАЗОК КРОСВОРДУ:

 

З

В

І

Р

И

Н

И

Й

 

 

 

М

І

Х

А

Й

Л

І

В

С

Ь

К

О

М

У

Н

Е

З

А

Й

М

А

Н

О

М

У

 

П

А

Н

Е

Л

І

 

 

Н

Е

Ф

 

З

А

В

И

Т

К

И

 

 

А

Р

К

Б

У

Н

Т

А

Н

О

М

 

 

  1. Який орнамент є на склепіннях сходів південної і північної башт?
  2. В якому нефі можна побачити основні фрескові орнаменти, що залишились неушкодженими?
  3. В якому вигляді збереглися фрагменти орнаментів в крещальні? 
  4. Другим видом фрескових орнаментів є…
  5. Назва цієї споруди розташована між рядами колон.
  6. Що описано в геометричні форми фрескових орнаментів Софії Київської?
  7. Ці орнаменти повністю зберегли свій початковий колір та фактуру, були знайдені під…

Завдання 4. Прочитайте текст. Доберіть до нього заголовок. Знайдіть іменники, визначте їх число та розподіліть у дві колонки. Перша колонка – однина, друга –множина. До виділених слів доберіть спільнокореневі іменники, складіть з ними речення та складіть 2-3 ребуса до кожного слова за тематикою тексту.

Софійський собор побудований із бутового каменю та плінфи. Ряди каменю та плінфи чергуються. Арки та склепіння змуровані без каменю. Цементуючою речовиною є вапняковий розчин із домішками піску та цем’янки (товченої цегли). У стіни собору у верхній частині вмуровано керамічні глечики-голосники. Таким чином, досягнуто полегшення конструкції стін та покращення акустики у приміщенні храму.

ЗРАЗКИ РЕБУСІВ:

      

 

 

Завдання 5 (для роботи в групах). Відновіть текст, використавши іменники з довідки. Визначте рід, число, відмінок. Чи в усіх іменниках можна визначити рід?

  1. Саме слово «пасха» походить з єврейської мови, де воно звучить як «...», і перекладається як «вихід», «...». Понад 5 тисяч років тому євреї вирушили з єгипетського полону до Землі Обітованої. Вони йшли пустелею довгих 40 років, не одне …. людей змінилося за цей час, жоден із тих, що народилися у неволі, не дійшли до свого нового дому. На згадку про визволення з рабства єврейський …. став святкувати …. . Згодом цим же словом почали називати … , яке заколювали на честь Пасхи.

          Довідка: народ, перехід, ягня, покоління, песах, Пасху.

  1. Принцип, за яким визначається дата Великодня є наступним: спочатку визначають, коли наступить перша місячна ….після дня весняного рівнодення. Перша неділя після повного місяця і буде Великодньою. Певний час ... жили у згоді, але 1054 року відбувся розкол християнства на західну і східну …. . Пізніше, 1582 року ….. ввів новий календар, згідно з яким весна мала починатися на 13 днів раніше

Довідка: повінь, гілки, папа Григорій ІІІ, церви.

  1. Згідно з переказами, перше пасхальне … Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію. Коли … прийшла до Тіберія і оголосила про Воскресіння Христа, …. сказав, що це так само неможливо, як і те, що куряче яйце буде червоним, і після цих слів куряче яйце, яке він тримав, стало червоного кольору. В нас фарбовані яйця розділяють на ..., крапанки, … , дряпанки (шкрябанки), та … .

Довідка: крашанки, яйце, Марія,  писанки, імператор, мальованки.

  1. На території Канади, в …. Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона і населеному, переважно, етнічними українцями, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його … становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей …. на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади.Вона повертається за вітром, як гігантський … , і її видно здалеку на відстані багатьох кілометрів. Обхопити цей шедевр зможуть тільки 20 чоловік, а розбити – хіба що важка …. .

          Довідка: артилерія,пам’ятник,  містечку, довжина, флюгер.

Підберіть до кожної розповіді назву.

А) Коли святкують.                                                   1 -...

Б) Найбільше в світі пасхальне яйце.                      2-...

В) Те, що ми називаємо писанками.                        3-...

Г) Трохи історії                                                          4-...

Завдання 6. Прочитайте вірш, знайдіть у ньому іменники, випишіть їх. З виписаних іменниках зробіть морфологічний розбір трьох слів за схемой.

Свято Пасхи недалечко,

Люди звичай бережуть, -

Розмальовують яєчка,

Пишні пасочки печуть.

Ми сьогодні рано встали,

Різні фарби готували:

Із цибулі, із кори,

З ягід, квітів і трави.

Гарна писанка у мене.

Мабуть, кращої й нема.

Мама тільки помагала,

Магия и красота: писанки в ПольшеМалювала ж я сама.

Змалювала дрібно квіти,
Вісім хрестиків малих,

І дрібнюсінько ялинку

Й поясочок поміж них.

Хоч не зразу змалювала,

Зіпсувала п’ять яєць, —

Та як шосте закінчила,

Тато мовив: "Молодець!"

Я ту писанку для себе,

Для зразочка залишу,

А для мами і для тата


Дві ще кращі напишу.

 




 

Завдання 7. Прочитайте текст про орнаменти фресок та мозаїк Софії Київської. Знайдіть у тексті загальні та власні іменники складіть із них словосполучення. Використовуючи словосполучення складіть речення, що відповідали б даному тексту.  Запишіть їх.

Софийский собор : описание, адрес, время работы - достопримечательности  КиеваСобор Софія Київська, закладений в 1037 році великим князем київським Ярославом Мудрим, зберіг до наших днів не тільки багатство стародавньої архітектури, а й мальовниче оздоблення XI століття.

Значне місце в мальовничому оздобленні Храму Софія Київська займають орнаменти, які прикрашають віконні та дверні прорізи, обрамляють окремі фрескові і мозаїчні композиції, підкреслюють основні архітектурні лінії інтер'єру.

Орнаментами покрито трохи менше половини всіх розписаних поверхонь стін та склепінь. Крім того, від початкового внутрішнього оздоблення собору збереглись залишки орнаментованих мармурових частин споруди, фрагменти мозаїчних підлог й різьблені шиферні парапетні плити, а також орнаментовані стародавні саркофаги.

Софийский собор в Киеве: история в тысячу лет, описание архитектуры и  внутреннего убранстваВелика кількість орнаментів як в інтер'єрі, так і в екстер'єрі надала Софії власне київського колориту, стала специфічною національною рисою. Інтер'єр Софії Київської має цілий ряд особливостей, без яких неможливо збагнути систему розподілу мозаїк та фресок. Світло, що потрапляє через великі вікна головного куполу, виокремлює високий простір центрального хреста, простір бокових нефів і західної частини, над ним знаходяться хори. Апсиди, дістаючи менше світла, ніж підкупольний квадрат, разом з тим порівняно добре освітлені. Така послідовність розподілу світла тісно пов'язана з театральним характером богослужіння, в якому видовищний момент був особливо підкреслений.

  

 

 

Завдання 8. Прочитайте текст про книжкову мініатюру Київської Русі.

https://lh4.googleusercontent.com/MnjY8VrSVQ5-9e3cOMf5vsTzraMR6QL6nGC-2l3o8fWHzR89enaFb58N7daVGUm-BoC5FQQnUOnyHbt-JqYOKYBOlgl6mlEJS5R9MSpsn0sObxxb5_6y=w1280Поширення писемності й поява книг зумовили виникнення в Київській Русі такого виду живопису, як книжкова мініатюра. Перші твори оригінальної писемності, що дійшли до нас, з'явилися в епоху правління князя Ярослава Мудрого та його синів Ізяслава і Святослава. Проте, на жаль, більшість із них відомі за списками, здійсненими пізніше, або за фрагментами. Серед найвизначніших

https://lh4.googleusercontent.com/Usa4V2f9fXUy5gBMAjHwOBBa3CNrA3dLCR1ABs3TxubDooyseqQf_ZqxHOhCfcwiIidbDckzV-F9h3xj6Fj_4r_1nqVX0q7lnBSCA6k7OqwJ7KZVeIA=w1280пам’яток давньоруської літератури — Остромирове Євангеліє, «Ізборник Святослава», «Слово про закон і благодать», «Руська Правда» і, звичайно, «Повість минулих літ».

Невід’ємними елементами художнього оформлення майже кожного літературного твору були заставки або мініатюри (сюжетні зображення, розміщені на початку книги чи її розділу), буквиці (великі орнаментовані кольорові літери на початку тексту), також рукописи часто прикрашалися кінцівками й візерунками на полях.

Значення заставок у рукописних книгах дуже велике: вони мали налаштувати читача на зміст тексту, створити певний філософсько - естетичний настрій. Окрім цього, заставки застосовувалися для позначення структури книги. Книжковим мініатюрам властиві надзвичайна вишуканість, яскраве орнаментальне оздоблення навколо фігур та велика кількість позолоти, що наближає це мистецтво до ювелірного й робить його схожим на вироби перегородчастих емалей.

Орнаментування рукописних книг із плином часу змінювалося. На початку XI ст. в декоративному оформленні книжок панував візантійський орнамент. Його характерною https://lh5.googleusercontent.com/rTdJu55vW2ZKrmd1O6y0H3Ith3YcJx6ZyBDM48GY91bzi3NRjZwt8LRSpki-6V9OGD3rKb6o_RBOdjYb5dHNc_SiUZUiWsfpmT6Sifcbec7uFud9OQ=w1280особливістю є рамка, що складається з простих геометричних форм — прямокутників, кругів, квадратів, трикутників, арок тощо. Фон заставок зазвичай золотили, у кольоровому рішенні перевагу віддавали червоному, синьому та зеленому. Буквиці часто зображували у формі птахів, фантастичних тварин.

Прикладом середньовічного книжкового живопису в Україні можуть служити прекрасні заставки й буквиці Остромирового Євангелія та «Ізборника Святослава» — найдавніших рукописних творів, що збереглися до нашого часу.

Рукописні книги в Київській Русі часто виготовлялися на замовлення, були призначені для подарунка, приношення в скарбницю церкви і являли собою визначні зразки мистецтва.

Роздивіться сторінки Остромирового Євангелія й Часослова герцога Берійського, оформленого видатними французькими художниками братами Люмбергами. В тексті знайдіть іменники категорії істот/неістот використовуючи ці іменники порівняйте зразки середньовічної книжкової мініатюри. Запишіть порівняння.

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Станьмо, діти, чітко в ряд

Вирушаємо у сад,

Руки швидко піднімаєм

Гарні писанки збираєм.

Назбираємо багато,

Щоб удома ласувати.

Ширше діти, треба стати,

Будем дрова ми рубати.

Раз — підняти руки вгору,

Два змахнули всі додолу

І рубаємо завзято

Хай тепло приходить в хату

Руки на пояс ставимо усі

Будем стрибати, мов горобці

Скік вперед і скік назад

Крильця вниз всі опустили

І на місці походили.

 

 

docx
Додано
2 липня 2022
Переглядів
293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку