Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"

Про матеріал
Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"Документ "Основні здобутки китайської середньовічної культури​"
Перегляд файлу

Основні здобутки китайської середньовічної культури

Китайська цивілізація створила оригінальну і багату культуру, яка стала справжньою скарбницею для культур різних народів і цивілізацій.

Однією з основ китайської культури було ієрогліфічне письмо. Воно стало взірцем для писемності корейців, вєтнамців, японців. Необхідність складати іспити для отримання чиновницької посади привела до відкриття початкових і вищих шкіл та училищ, до збільшення кількості освічених людей. Китайські чиновники були водночас поетами, художниками, прекрасно володіли мистецтвом письмакаліграфією. 

Китайці першими винайшли папір і налагодили найпростіший спосіб книгодрукування. Текст вирізували на деревяних дошках, заливали спеціальною фарбою, а потім друкували на папері. На початку VІІІ ст. в Китаї почала виходити урядова газета «Столичний вісник», яка проіснувала до ХХ ст. Діяли великі бібліотеки.

Китайцям належить винайдення компасу і пороху. У VІІІ ст. в країні відкрилась Академія наук, у ХV ст. були створені багатотомні енциклопедії з історії, географії, медицини, мистецтва тощо.

VІІІІХ ст. називають «золотою добою» китайської поезії. Поет Лі Бо написав близько 30 томів ліричних творів, у яких оспівував рідну природу. Інший поет Ду Фу мріяв про краще майбутнє, коли люди збудують величезний дім і в ньому знайдуть притулок «мільйони скривджених долею бідняків».

Значні здобутки мали архітектори Китаю. Вироблений ними стиль, ознакою якого були дахи із загнутими вгору краями, став своєрідною візитною карткою Китаю. Цей стиль робив навіть похмурі будівлі фортець, палаців привабливими. Однією з найвидатніших пам`яток середньовічного Китаю стало Заборонене містокомплекс споруд особистої резиденції імператора, що було збудовано в 1406-1420 рр.

Заборонене місто розташоване у самому серці китайської столиці Пекіні. У плані Місто має прямокутну форму. Увійти до міста можна було через пять символічних мостів перекинутих через річку з Золотими водами. Людина, що перейшла міст, вважалася такою, яка опинилася перед очами імператора. Всі декілька десятків споруд і палаців Міста збудовані в одному стилі і за єдиним планом. На півдні зосереджені адміністративні і офіційні споруди, на півночіособисті покої імператора і його родини. Заборонене місто служило резиденцією 24 імператорам з династій Мін і Цін впродовж 491 року.

Оригінальним було образотворче мистецтво Китаю. Художники писали твори на шовковій тканині або папері, які змотувались у сувої.

 

 

docx
Додано
1 липня 2022
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку