Документ "Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики"

Про матеріал
Документ "Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики"Документ "Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики"Документ "Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики"Документ "Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики"
Перегляд файлу

Психолого-педагогічний аналіз уроку інформатики у 3 класі

«Поняття веб-сторінки, її адреса. Гіперпосилання»

  1. Тема і мета уроку повністю відповідають вимогам навчальної програми. Мета уроку сформована правильно. Вона від­повідає віковим й інтелектуальним особливостям учнів.
  2. З точки зору вивчення теми доцільно визначено тип уроку – урок засвоєння нових знань. Щодо місця уроку в системі уроків та головної дидактичної мети, тип обрано правильно.
  3. Структура уроку точно відповідає структурі типу уроку. Сім етапів уроку були послідовними і логічними, що забезпечило дидактичну цілісність уроку. В структурі уроку чітко відбивалися особливості предмету: діти повторили правила безпеки за комп’ютером та виконували за ними практичну роботу. Вчитель застосовував диференційований підхід до учнів протягом всіх етапів уроку.
  4. Зміст уроку повністю відповідав меті, запланованій на початку уроку. Матеріал уроку відповідав навчальній програмі і був побудований у відповідності з підручником, що сприяло гарному засвоєнню матеріалу учнями. Навчальний матеріал відповідав віковим особливостям і був пов’язаний з життєвим досвідом учнів. Це було реалізовано на етапі вивчення нового матеріалу, де вчитель запропонував дітям порівняти мережу Інтернет з величезною шафою книг.  Міжпредметна реалізація відсутня.
  5. Урок мав багато словесних (вступна бесіда, пояснення практичної частини), наочних (розминка «Домалюй фігуру», вправа «Мої очікування») та практичних (повторення правил роботи за комп’ютером з аніматором, робота в зошиті з друкованою основою, практична робота за комп’ютерами) методів навчання. З прийомів навчання було використано: прийом активізації уваги та прийом логічного порівняння. Методи і прийоми відповідали завданням уроку та віковим особливостям учнів, враховуючи індивідуальні особливості дітей. Активізацією пізнавальної діяльності учнів стало «Дерево-дивностей», де діти могли побачити план уроку та налаштуватися на роботу. Для забезпечення свідомого і міцного засвоєння навчального матеріалу на уроці вчитель використав порівняння: мережа Інтернет неначе шафа з великою кількістю книг.
  6. Час був розподілений раціонально. Початок уроку не був затягнутим, діти були готові до уроку. Практична робота тривала 15 хвилин, згідно санітарно – гігієнічним вимогам і це дуже добре. Форма сприймання матеріалу постійно змінювалась, тому діти не втомлювалися. Проведення також фізкультхвилинок попередило втомленість учнів. Діти бережливо ставилися до зошитів, коли працювали в них.
  7. Загальна атмосфера класу була доброзичливою, діти хотіли працювати. Ніхто не викрикував з місця, усі піднімали руки. Одразу зрозуміло, що діти поважають вчителя, бо уважно слідкують і слухають його. Вчитель у свою чергу активно слідкував за роботою дітей за комп’ютерами, допомогав, якщо це було потрібно.
  8. Зовнішність вчителя майже відповідала загальним вимогам. У неї було розпущене волосся, що не є правильним. Гармонійна закрита сукня, натуральний макіяж. Мова правильна, чітка. Спілкування між вчителем та учнями характеризувалось як дружнє. На уроці панувала тиша, бо діти поважають вчителя. Педагог добре володіє класом, постійно спонукає до активної навчальної діяльності. Стиль та тон жвавий, що не дає дітям сумувати. Помітно, що вчителька зацікавлена своєю роботою і любить дітей.
  9. Мета уроку була досягнена, завдяки правильно застосованих методів та прийомів навчання. План уроку був виконаний. Зворотній зв’язок виокремлювався на таких етапах уроку, як актуалізація опорних знань та закріплення знань. Урок відповідав багатьом принципам навчання: принцип наочності, принцип науковості, принцип наступності та послідовності. Діти  потренувалися під час практичної роботи за комп’ютером, а потім перевірили свої знання за допомогою роботи в зошиті з друкованою основою. Під час уроку вчитель говорив дітям, що вони молодці, підтримував їх роботу. Повна оцінка роботи класу була у підсумку уроку: вчитель похвалила всіх учнів, не виокремлюючи когось одного.
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
2 липня 2022
Переглядів
2361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку