Документ Word. Практикум. "Фразеологія на уроках української мови"

Про матеріал
Мета брошури – дати вчителеві практичний матеріал, який можна використати на уроках української мови. Вправи (завдання) спрямовані на розвиток фразеологічного мислення й мовлення учнів, на вироблення навичок самостійного (або під керівництвом учителя) аналізу фразеологічного складу того чи іншого тексту. Унаслідок систематичної роботи учні повинні добре знати місце фразеології в системі мови, розряди фразеологізмів, семантику, основні фразеологічні словники й довідники.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практикум

Фразеологія на уроках української мови

 

 

Підготувала

вчитель української мови та літератури

Нестор О.О.

 

 

 

 

Нестор О.О. Практикум. Фразеологія на уроках української мови. – ОЗ «Мостиський  ЗЗСО №2 І-ІІІ ступенів»

 

 

 

 

 

 

 

У брошурі подається дидактичний матеріал для роботи з фразеологізмами на уроках української мови.

 

 

 

 

Для вчителів української мови та літератури

 

 

 

 

 

 

 

Від автора

Фразеологізми – скарби мовної образності – передають найточніші відтінки душевних порухів, обарвлюють висловлене в національний колорит.

Вивчення фразеологізмів, цих  «дозрілих квіток мислення», поширює знання учнів про безмежний світ людини, виховує повагу до народу – фразотворця, поповнює мовний запас своєрідними крилатими словами, «які з дивною влучністю виражають суть досить складних явищ». Однак фразеологізмів в оперативній пам’яті учнів мало. Якщо ми хочемо, щоб ці «згустки народного розуму й знання»  стали активними надбанням школярів, потрібна копітка робота.

Слова В.О. Сухомлинського «Потрібно на кожному уроці записувати по два-три нових фразеологічних зворотів, які б збагачували мову школярів» треба розуміти однозначно: йдеться про постійну й безперервну роботу з фразеологізмами. Мета брошури – дати вчителеві практичний матеріал, який можна використати на уроках української мови.

Вправи (завдання) спрямовані на розвиток фразеологічного мислення й мовлення учнів, на вироблення навичок самостійного (або під керівництвом учителя) аналізу фразеологічного складу того чи іншого тексту.

Унаслідок систематичної роботи учні повинні добре знати місце фразеології в системі мови, розряди фразеологізмів, семантику, основні фразеологічні словники й довідники,

 

 

 

Тест «Фразеологічні засоби стилістики»

Виберіть одну правильну відповідь.

  1. Фразеологія – це наука, що вивчає:                                                      А. стійкі словосполучення;                                                                                                      Б. походження слів;                                                                                                       В. лексичне значення слів.
  2. Укажіть речення, в якому вжито фразеологічний зворот:                             А. Сиві круторогі воли, помахуючи рогатими головами, поспішали з гори в долину.(М.Коцюбинський)                                                         Б. Семен розпряг волів, пустив їх на пашу.(М.Коцюбинський) В. Вам хвости волам крутити, а не сучасні літаки будувати.(В.Собко)
  3. Підберіть слово або словосполучення, яке пояснює фразеологізм ганяти вітер по світу:                                                         А. відпочивати;                                                                                                                        Б. ледарювати;                                                                                                                           В. визначати напрям вітру.
  4. Фразеологізм міряти на свій аршин походить:                                                      А.з українського фольклору;                                                                                                                            Б. зіз Біблії;                                                                                              В. із професійно-виробничої сфери.
  5. Фразеологізм аххілесова п’ята походить:                                                                              А. із Біблії;                                                                                                                                                   Б. з античної міфології;                                                                                                        В. із художньої літератури.
  6. Укажіть рядок, у якому всі фразеологізми синонімічні:                                                               А. жити як вареник у маслі, жити як горох при дорозі, жити як у Бога за дверима.                                                                                                                      Б. входити в норму, входити в колію, входити в русло.                                                  В. вийти в люди, вийти на дорогу, вийти сухим із води.
  7. Укажіть рядок, у якому наведені антонімічні фразеологізми: А. гріти чуба – ганяти собак;                                                                          Б. як чорна хмара – як водою облитий.                                                                      В. співати дифірамби – співати хвалу.

 

  1. Укажіть рядок, у якому наведені наукові фразеологізми:                                А. науковий апарат, неповні речення, від переміни місць доданків сума не змінюється.                                                                                                        Б. курам на сміх, доконаний вид, рішучі заходи.                                                                            В. короткі прикметники, залишитися з носом, поставити експеримент.
  2. Укажіть рядок, у якому наведені фразеологізми вживаються в офіційно-діловому стилі мовлення:                                                                                             А. покласти обов’язки, скласти бібліографію, поставити підпис.                                                                                                                                            Б. відкрите питання, галопом по Європі, курам на сміх.                                                  В. накласти резолюцію, з оригіналом згідно, зняти питання з порядку денного.
  3. Укажіть рядок, у якому наведені фразеологізми, що використовуються у художніх творах:                                                                                                          А. вискочити на сухе; соціальне становище; чує кіт, де сало лежить.                                                                                                                                      Б. невелике цабе, ні пари з уст, робити з мухи слона.                                  В. люди доброї волі, зі шкури пнутися, манна небесна.
  4. Укажіть прислів’я: А. Хто знання має, той і мур зламає.                                         Б. він здобув у школі хороші знання з фізики.                                                          В. Мати знання дуже важливо.
  5. Словник, який пояснює значення стійких словосполучень, називається:                                                                                                                                А. тлумачним;                                                                                                                                                  Б. етимологічним;                                                                                                     В. фразеологічним.

 

 

 

 

 

 

 

           Вправи

Завдання 1

Дайте відповідь на запитання.

Що вивчає фразеологія?                                                                                                           Що таке фразеологізм?                                                                                                                            Скільки понять пояснює фразеологізм?                                                                              Наведіть приклади стійких сполучень слів.                                                                        Яку функцію виконують фразеологізми в мові?                                                                         В яких словниках пояснюється значення фразеологічних зворотів?

Завдання 2

Прочитайте речення. Знайдіть фразеологізми, підкресліть та поясніть їх значення.

1. З перших же днів закохався в неї, як сам собі признався по самі вуха. (А. Головко)                                                                                                                                       2. Було це ще за царя гороха. (Нар. Тв.)                                                             3. Звичайно, дівчата в інституті перетирали кісточки всім. (Ю. Мушкетик)                                                                                                                                       4. Всі ці розмови в цеху з мене, як з гуся сьома вода. (П. Загребельний)

Завдання 3

Поясніть значення фразеологізмів. Доберіть до них синонімічні слова або вирази.

Робити з мухи слона, байдики бити, танцювати під чужу дудку, хоч греблю гати, тримати камінь за пазухою, нагріти руку, дивитися крізь пальці, ряст топтати, за ніс водити, кури не клюють.

 

 

 

Завдання 4

Доберіть до поданих фразеологізмів антонімічні.

Хоч греблю гати, ляси точити, топтати ряст.

Завдання 5

Укажіть, які з поданих виразів уживаються в розмовному, які – у діловому і які – військовому мовленні.

Позбавити громадянських прав; не нашого поля ягода; про вовка промовка, а чорт пана несе; ликом шитий; зняти копію; ляси точити; провадити грошові операції; справа не терпить зволікань; посадити в калошу; увірватися на плечах ворога; відкрите питання; накласти резолюцію; подавити вогневі точки. 

Завдання 6

Доберіть до російських фразеологічних зворотів відповідні українські. Запишіть їх парами. Зразок: Бить баклуши – бити байдики.

Бережёного Бог бережёт, задирать нос, как белка в колесе, не в своей тарелке, чужими руками жар загребать, дать стречака. Довідка: як муха в окропі; ні в сих ні в тих; чужими руками добре гада ловити; кирпу гнути; хто сповіщений, той захищений; накивати п’ятами.

Завдання 7

Підберіть серед поданих фразеологічних зворотів антоніми. З одним із них напишіть твір-мініатюру, розкриваючи його зміст.

Валитися з рук, кров з молоком, вибитися з колії, почервоніти як рак, повісити носа; входити в колію, дерти носа, побіліти як стіна, шкіра та кістки, горить у руках.

        

 

    Завдання 8

Користуючись фразеологічним словником, доповніть фразеологізми. Укажіть, яку синтаксичну функцію в реченні вони виконують.

Битися об поли…; аж … крається; … йде обертом; втрачати землю під …; лягти каменем на …; гаряча …; тримати себе в …; з хворої … на здорову.

Завдання 9

Прочитайте текст. Випишіть і запам’ятайте фразеологізм.

Нести свій хрест                                                                                                                          Сягає цей вислів у глибину віків. Згідно з давнім нелюдським жорстоким звичаєм, та чи інша людина, засуджена на смерть через розп’яття, несла свій хрест до місця страти. Вираз, що широко вживається в прямому значенні, знайшов відображення в культовій літературі, зокрема в Євангелії, у розповіді про Ісуса, який ніс до місця страти свій хрест. В Євангелії від Марка сказано: «Коли хто хоче йти слідом за мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме хреста та й за мною йде».

Завдання 10

Установіть джерела фразеологізмів. Уведіть їх у речення.

Дамоклів меч, казка про курочку рябу, Іван і Марічка, око за око, нитка Аріадни, масло кашу не псує, наче вражений громом, мов на голках.

Робота з текстом

Послухайте текст. Випишіть фразеологізми.

Тимко бив байдики. Цілими днями тинився по дворах, шукав розваг, а зустрівши знайомих хлопців, починав точити баляндраси. У розповідях часто фігурував він сам. При цьому,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Тобі, Україно. Несу я сили всі, що маю: і працю тиху, і мої пісні на вівтар твій побожно я складаю. (Б. Грінченко) 2. Посланці гніву і любові, ми звикаємо сміятися на кутні… А колись, як лицарі Франкові, ми йшли в одну громаду скуті… (П. Осадчук)

Пошукова робота

1. Із поданих фразеологізмів підберіть синонім до слова засоромитися.                 Пустити червоного півня; як рак свисне; пекти раків; показати, де раки зимують; ухопити шолом патоки.

2. Із поданих речень підберіть антонім до фразеологізму хоч в око стрель. 1. Ситуація – хоч крізь землю провалися. 2. Сьогодні надворі ясно, хоч голки збирай. 3. Тихо довкола, хоч мак сій. 4. Їсть, неначе за себе кидає.

Завдання 16

 Уведіть у речення фразеологізми.

Не в своїй тарілці, очей не показувати, опустити руки, як з гуски вода.

Завдання 17

 Знайдіть і запишіть українські відповідники до російських прислів’їв.

1. Мороз не велик, а стоять не велит. 2. Снявши голову, по волосам не плачут. 3. Не красивая ложь хороша, а горькая правда. 4. Небольшой дождик, а лодрям отдых.

Завдання 18

 Поясніть значення фразеологізмів.

Потрапити на зуби, переїжджа сваха, кусати лікті, хоч в око стрельни, сісти в калюжу, відбитися від руки, кирпу гнути, заглядати в рота.

 

 

Колективна робота

1. Доберіть до поданих фразеологізмів синонімічні слова.

Слізьми умиватися (плакати), пекти раків (червоніти), прикусити язика (мовчати), кирпу гнути (хизуватися), зарубати собі на носі (запам’ятати), ляща дати (вдарити), робити з мухи слона (перебільшувати), пасти задніх (відставати), плутатися під ногами, ні пари з уст (мовчати), виходити з себе (сердитися), розбити глек (посваритися), впадати в очі (подобатися).

2. Доберіть до поданих фразеологізмів антонімічні.

З усіх ніг (нога за ногу), валитися з рук (горить у руках), почервонів як рак (побілів як стіна), входити в колію (вибитися з колії), дерти носа (повісити носа), хоч лопатами греби (як кіт наплакав).

Вправа «Я – перекладач»

Користуючись словником, перекладіть фразеологізми. З’ясуйте їх значення.

1. Пятая спица в колесе. 2. Видно птицу по полету. 3. Два сапога пара. 4. С красоты воды не пить. 5. Рыбак рыбака видит издалека. 6. Пословица не мимо молвится.

Робота в групах

( Клас ділиться на 3 групи. По двоє учнів з кожної групи працюють із комп’ютерами.)                                                                                Завдання для учнів з комп’ютерами.                                                    Установіть фразеологізм за ключовим словом і запишіть його значення.                                                                                                                                        Завдання для групи.                                                                                       Установіть значення фразеологічних зворотів і з’ясуйте, з якою професією вони пов’язані.

          

 

 Група 1

Ключові слова: Валаамова, Пегас. (Валаамова ослиця – покірлива людина, що несподівано чинить опір; осідлати Пегаса – стати поетом.)

Взяти за зябра (примушувати кого-небудь щось робити), шито білими нитками (невміло виконаний, погано замаскований), брати в лещата ( не давати волі, підкоряти).

Група 2

Ключові слова: дифірамби, ієрихонська. ( Співати дифірамби – захвалювати; як ієрихонська труба – дуже гучно.)

Взяти в обмолот (гостро критикувати), підковувати на всі чотири (добре навчати чогось), взяти на буксир (допомогти).

Група 3

Ключові слова: умивати, дамоклів. (Умивати руки – знімати відповідальність; дамоклів меч – постійна загроза.)

Солодити пілюлю (пом’якшувати заподіяну образу), вийти в тираж (бути непридатним), входити в роль (призвичаюватись до нових обов’язків).

Робота в парах

Укажіть, якому стилю відповідають подані фразеологізми:                                                                                                                            а) усім стилям;                                                                                                                                       б) офіційно-діловому та науковому;                                                                                             в) публіцистичному та художньому;                                                                               г) розмовному.                                                                                                                     У всякому разі, мокра курка, витрішки продавати, вітер гуде в кишенях, гра слів, авгієві стайні, базарна баба, без задніх ніг, брати участь, ужити належних заходів, осідлати Пегаса, око за око, сидіти склавши руки.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

роззявила? Мерщій! (Т. Шевченко) 4. Добре мені – як сир у маслі купаюся. Тут тобі, брате, лакеї, слуги, дівчат повен двір… (Панас Мирний) 5. Чудні люди. Голодних годуй, хворих лікуй, школи зводь, пам’ятники якісь став! Повигадують собі ярма на шию…(І. Карпенко-Карий)                                                                    (Держати язик за зубами – мовчати, зберігати таємницю; і риби наловить, і ніг не замочить – бути дуже спритним (у негативному значенні), уміти ховати сліди; рота роззявити – бути неуважним, не встигнути вчасно зробити чогось; захоплено або здивовано слухати чи дивитися на щось, забуваючи про все навколо; як сир у маслі (купатися) – жити в добрі, достатках, у розкоші; мати все чого бажаєш; ярмо на шиї – клопіт, моральний тягар.)

Самостійна робота

Складіть антонімічні пари із запропонованих фразеологізмів. Обгрунтуйте свій вибір.

1. Кидати в холод, важкий на підйом, тримати язик за зубами, перебиватися з хліба на воду, з легким серцем, останню сорочку здер з рідного батька.                                                                   2. Розв’язати язик, з важким серцем, жити на широку ногу, легкий на підйом, кидати в жар, останнє віддати.

Робота в групах

Виберіть із довідки відповідники до запропонованих фразеологізмів. Укажіть їх тип.

Клювати носом, сушити голову, ходити на голові, пійматися на гарячому, змокнути до нитки, діставати з-під землі, гнатися за двома зайцями, трудитися у поті чола, знати як свої п’ять пальців.                                                                            Довідка: дрімати, напружено думати, бешкетувати, бути викритим на місці злочину, змокнути, робити неможливе, братися одночасно за кілька справ, важко працювати, дуже добре знати.

 

Колективна робота

Прочитайте дотепи. З’ясуйте значення фразеологізмів у мовленні.

1. Першими в чорні списки потрапляють світлі голови. 2. Кипуче сьогодення: заварюємо кашу. 3. Хто віддав останню сорочку, той не носить камінь за пазухою. 4. Трапляється, і духовна їжа відгонить душком.

Мовний конструктор

Згадайте розмову Карпа і Лавріна, героїв повісті І. Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», які вибирали серед сільських дівчат наречених. Відновіть речення, уставивши потрібні фразеологічні звороти. Поясніть їх походження й значення.

1. В Палажки брови, як шнурочки; моргне, … . Одна брова …, другій брові й … .                                                                                                                               2.Хівря ходить так легенько, як наче … .                                                                                         3. У Одарки Ходаківни з маленького личка … .                                                             4. Мотря і гарна, і трохи бриклива, і в неї й … .                                                Довідка: хоч води напийся, серце перцем, ніби вогнем сипне, ціни нема, в ступі горох товче, варта вола.                                                       

(Як вогнем сипнути – зачепити, вразити поглядом; варта вола, ціни нема – дорого коштує; хоч води напийся – гарний; наче в ступі горох товче – важко, прикладаючи зусилля; серце з перцем – норовлива людина.)

Творча робота

Сполучіть слова лівої й правої колонок, утворивши фразеологізми. З’ясуйте їх значення та походження. З одним із фразеологічних зворотів складіть і запишіть речення.

              Гіппократова                                        бочка

Діогенова                                              праця                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сізіфова                                                  п’ята

оливкова                                                клятва

ахіллесова                                              гілка                                                   (Діогенова бочка – аскетичне житло; Гіппократова клятва – непорушна; сізіфова праця – марна, не приносить користі; оливкова гілка – символ миру; аххілесова п’ята – вразливе місце.)                         Робота в парах

1. Прочитайте текст. Випишіть речення, яке передає головну думку. Прочитайте та запам’ятайте стійкі словосполучення, якими твердо обіцяють здійснити щось. Заприсягніть товаришу в правдивості своїх слів, дій. Укажіть, яку із запропонованих форм ви вибрали, чому.                                                                                                           

               Високі слова присягли, сокровенні слова честі                                        Однаково важливим й дорогим вважають українці і високі слова присяги, і сокровенні слова честі. Слово честі, чесне слово – своєрідне мірило людських чеснот. Вони не для слабкодухих, безвідповідальних. Ними не можна легковажити. Дав слово другові, склав присягу рідному народові – будь господарем своїм словам. Так споконвіку вчить твій народ: даю слово честі – урочисто клястися, присягати; слово честі – запевняти в істинності сказаного, обіцяного; чесне слово – запевняти в правдивості сказаного. (За С. Богдан)

2. Прочитайте дитячу лічилку-присягалочку. Як ви вражаєте, чи доречно так присягатися? Прочитайте й запам’ятайте традиційні стійкі словосполучення присягання. Складіть із ними речення.

Лічилка-присягалочка

Повір – пере провір!                                                                                                             Якщо я неправду кажу,                                                                                                          То нехай вберуся в сажу,                                                                                             Нехай стану кособока,                                                                                     Кривов’яза, кривоока,                                                                                                   І гладка, і лупата,                                                                                                     Ще й ніс як лопата!                                                                                                      А як брешеш, далебі,                                                                                                То так буде і тобі!

docx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку