Завдання з теми «Поняття про багатоатомні спирти на прикладі гліцеролу, його хімічні властивості»
Безпечність харчового гліцерину
У більшості країн широко застосовується харчовий гліцерин, склад якого на державному рівні дозволений для використання в якості харчової добавки при виготовленні продуктів харчування. Речовина є повністю безпечною для людини, однак при деяких захворюваннях нирок і серця через його дегідралізуруючі властивості вживання рекомендується мінімізувати.
З іншого боку, харчової гліцерин нешкідливий для здоров'я людини за наступним причин:
- він є природним для організму продуктом, так як самостійно виробляється в шлунково-кишковому тракті при розчиненні надходять з їжею жирів в жовчі;
-гліцерин абсолютно нетоксичний;
-наукою доведено, що в невеликих дозах гліцерин сприятливо впливає на слизові оболонки різних органів, стінки судин і шкірний покрив.
Проаналізуйте ринок продукції та визначіть, які продукти харчування містять у своємуу складі гліцерин.
Харчової гліцерин і технічний: в чому різниця?
Не кожен вид гліцерину застосовується у виготовленні засобів гігієни або виробництві харчових продуктів. Після відкриття формули речовини за два з чвертю століття над нею були проведені тисячі експериментів, в результаті яких відбулося чітке розмежування гліцерину на наступні види:
технічний;
аптечний;
харчовий;
спеціальний.
Спеціальний гліцерин використовується, наприклад, в якості основи рідини для електронних сигарет, основним складовим є пропіленгліколь. Гліцерин харчової, також відомий в якості харчової добавки Е422 виготовляється тільки з натуральних тваринних жирів або олій.
Визначіть, в чому різниця харчового та технічного гліцерину.