Презентація "Від родоводу до нащадків"

Про матеріал
Презентація для уроку узагальнення теми "Автобіографія і особисте життя Д.І. Менделєєва"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Від родоводу - до нащадків творця системи, що перевернула світ

Номер слайду 2

Дмитро Іванович Менделєєв народився 27 січня (8 лютого) 1834 року в сибірському місті Тобольську в родині директора Тобольської гімназії Івана Павловича Менделєєва і його дружини Марії Дмитрівни

Номер слайду 3

Д.І. Менделєєв 17 /остання/ дитина в родині. На час народження в сім’ї Менделєєвих залишилось в живих два брати і п’ять сестер, вісім дітей померли ще в ранньому віці (трьом з них батьки ще навіть не встигли дати навіть ім’я). Хлопчика хрестили в Богоявленській церкві і нарекли Дмитром на честь діда Дмитра Васильовича Корнільєва

Номер слайду 4

Іван Павлович (Соколов) Менделєєв – директор Тобольської гімназії, в рік народження Дмитра, у віці 51 року осліп і був змушений перейти на мізерну пенсію

Номер слайду 5

Мати - Марія Дмитрівна, походила з старовинного, але збіднілого купецького роду Корнільєва.  Не отримавши ніякої освіти, вона самостійно закінчила курс гімназії разом зі своїми братами. Незважаючи на нелегку долю, важкі матеріальні умови, часті хвороби дітей, вона зуміла прищепити своїм дітям оптимізм, уміння долати життєві перешкоди, любов до праці.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

З 1850 р. навчався на фізико-математичному факультеті Петербурзького педагогічного інституту. В цей же рік помирає мама. У 1855 р. закінчив його з золотою медаллю. Улітку Менделєєв попросив призначення до Сімферопольської гімназії. Його зарплатня становила 35 рублів на місяць, а зняти кімнату коштувало 30.

Номер слайду 10

Особисте життя  У 1857 році Дмитро Менделєєв робить пропозицію Софії Каш, з якою був знайомий ще в Тобольську, дарує їй обручку, серйозно готується до шлюбу з дівчиною, яку дуже любить. Але несподівано Софія повернула йому обручку і сказала, що весілля не буде. Менделєєв був вражений цією звісткою, захворів і довгий час не вставав з ліжка.

Номер слайду 11

1859-го хімік у місті Гейдельберг закрутив роман з німецькою акторкою Агнесою Фойґтман. 1861-го жінка народила дівчинку й зажадала, щоб Менделєєв одружився з нею. Молодий науковець утік до Петербурга. Протягом 17 років він надсилав колишній любці аліменти.

Номер слайду 12

Сестра Ольга Іванівна вирішила допомогти братові в особистому житті і наполягла на його заручини з Феозвой Микитівною Лещевою (1828-1906), з якої Менделєєв був знайомий ще в Тобольську. Феозва, прийомна донька вчителя Менделєєва поета Петра Петровича Єршова, автора знаменитого «Коника-Горбунка», була старше нареченого на шість років. 29 квітня 1862 вони одружилися. 

Номер слайду 13

У цьому шлюбі народилися три дитини: дочка Марія (1863) - вона померла в дитинстві, син Володя (1865) і дочка Ольга.

Номер слайду 14

У 43 роки Дмитро Іванович закохався в 19-річну Ганну Попову, красуню, яка часто бувала у будинку Менделєєвих. Вона захоплювалася живописом, була добре складена, легко знаходила спільну мову з відомими людьми, які збиралися у Дмитра Івановича.

Номер слайду 15

Василь Менделєєв. Дочка Менделєєва Люба та її чоловік. За 6 років Анна народила доньку Любу сина Івана та близнюків Василя і Марію. Марія Менделєєва

Номер слайду 16

Володимир Менделєєв (1865-1898) Свого першого сина Дмитро Іванович любив сильніше інших дітей. Володимир був талановитий, цілеспрямований і вважався надією російського флоту. Тільки ось зробити встиг небагато: одного разу, об'їжджаючи морехідні училища, Володимир застудився і зліг із запаленням легенів. Раптово помер 19 грудня 1898 р

Номер слайду 17

Ольга Менделєєв (1868-1950) Ольга зуміла лише закінчити гімназію. Вийшла заміж за Олексія Володимировича Трирогова, що навчався разом з Володимиром в Морському кадетському корпусі. І практично все своє довге життя віддала родині. Ольга написала книгу спогадів "Менделєєв і його сім'я", яка побачила світ в 1947 р.

Номер слайду 18

Любов Менделєєва (1865-1898) Закінчила Вищі жіночі курси і займалася в драматичних гуртках. Артистичних здібностей їй було не позичати. У 1907-1908 рр. вона грала в трупі В. Е. Мейєрхольда і в Театрі В. Ф. Коміссаржевської. Стала першою публічною виконавицею поеми "Дванадцять".

Номер слайду 19

Іван Менделєєв (1865-1898) Іван Дмитрович був, мабуть, найбільш творчо обдарованою особистістю. Закінчив гімназію в 1901 р із золотою медаллю і фізико-математичний факультет Петербурзького університету.  З 1924 р і до кончини Іван працював у Головній Палаті мір і ваг, продовжуючи, таким чином, справу батька. Одним з перших в СРСР вивчав властивості важкої води.

Номер слайду 20

Василь Менделєєв (1886 - 1922)Василь закінчив Морське технічне училище в Кронштадті. Мав здібності до технічної творчості; розробив модель надважкого танка. Після революції доля закинула його на Кубань, в Катеринодар, де він помер від висипного тифу в 1922 р.

Номер слайду 21

З онуків Менделєєва вижили лише Катерина Каменська — донька Марії та Офудзі Хідесіма — донька Володимира.

Номер слайду 22

Заповіт "Жити треба, щоб виконати завдання природи... Зумій бути корисний, потрібен і цінний для інших. Так жив або хотів жити я сам.... Треба бути працьовитим і ощадливим, в той час сміливим і благородним..... Задоволення пролетить - воно для себе, праця залишить слід довгої радості – вона для інших. Навчання - для себі, плід навчання - іншим. Іншого сенсу життя в науці немає...." Д.І. Менделєєв

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
5 грудня 2019
Переглядів
960
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку