шаблон для проведення учнями у домашніх умовах експерименту з виявлення крохмалю у продуктах харчування. Містить інструкцію, завдання та контрольні запитання по даній темі. Сприяє зацікавленню учнів до вивчення хімії та розвитку їх компетентностей.
Учень:________________________________Клас:______________________
ДОМАШНІЙ ЕКСПЕРИМЕНТ
Виявлення крохмалю в харчових продуктах
Вам знадобляться: піпетка, склянка, йодна настоянка, саліциловий спирт (або борний чи мурашиний) — їх можна купити в аптеці або взяти в домашній аптечці; будь-які харчові продукти з умістом крохмалю: картопляний крохмаль, борошно, хліб, тістечка, чипси, томатний сік, макарони, відвар рису або іншої крупи, варена ковбаса (або сосиски), сметана тощо.
Правила безпеки:
• для дослідів використовуйте невеликі кількості речовин;
• остерігайтеся потрапляння речовин на шкіру, одяг, в очі; у разі потрапляння речовину слід змити великою кількістю води.
1. Підготуйте розчин йоду. Зазвичай аптечна йодна настоянка містить 5 % йоду. Для виявлення крохмалю такий розчин використовувати незручно: він дуже темний і появу синього забарвлення за наявності крохмалю можна не помітити. Тому розчин йоду необхідно розбавити. У воді йод не розчиняється, тому для розчинення йоду необхідно використати етанол (у вигляді фармацевтичних препаратів на його основі). У непотрібну склянку чи флакон налийте приблизно дві столові ложки саліцилового спирту. До цього спирту піпеткою додайте одну чи більше крапель йодної настоянки, щоб отримати розчин світло-солом’яного кольору. Цим розчином тепер можна користуватися для виявлення крохмалю.
2. Випробуйте наявні у вас харчові продукти на вміст крохмалю. Для цього на невеликі шматочки піпеткою додайте по кілька крапель розчину йоду. За зміною забарвлення зробіть висновок щодо наявності крохмалю у випробуваних продуктах. Результати дослідів оформте у вигляді таблиці:
Номер досліду |
Назва продукту |
Чи виявлено крохмаль? |
Як змінилося забарвлення? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ключова ідея
Полісахариди — це природні полімери, мономерами яких є залишки молекул моносахаридів. Найпоширеніші з них — крохмаль і целюлоза — полімери, утворені глюкозою.
Контрольні запитання
1. Для приготування киселю на 1 л рідини зазвичай додають 2 столові ложки крохмалю. Обчисліть масову частку крохмалю в такому киселі, якщо в одній столовій ложці міститься близько 30 г картопляного крохмалю.
2. Як можна видалити пляму від йодної настоянки на тканині, використовуючи для цього зріз сирої бульби картоплі?
3. Як ви вважаєте, з якої картоплі можна добути більше крохмалю: із щойно викопаної чи такої, яка всю зиму перебувала в овочесховищі?