Хімія 9 клас. Вуглеводи. Крохмаль, целюлоза. Молекулярні формули, властивості, поширення в природі та застосування.
Номер слайду 2
Крохмаль та целюлоза Глюкоза, що утворюється в результаті фотосинтезу, накопичується в плодах, листі та стеблах рослин у формі різних полімерів: крохмалю і целюлози (клітковина) Крохмаль і целюлоза – природні полімери, загальна формула яких (С6 Н10 О5)n Рівняння утворення крохмалю або целюлози: n. С6 Н12 О6 (С6 Н10 О5)n + n. Н2 ОЦя реакція називається реакц. поліконденсації. Мономер – глюкоза. Полімер – целюлоза або крохмаль
Номер слайду 3
Крохмаль Крохмаль – білий порошок, несмачний, нерозчинний у воді. У гарячій воді набухає, утворюючи клейстер (колоїдний розчин). Крохмаль – продукт фотосинтезу. Він є запасною поживною речовиною рослин. Найбільшу кількість крохмалю містять зерна рису (до 80%), пшениці (до 75%), кукурудзи (до 72%), бульби картоплі (до 24%)
Номер слайду 4
Крохмаль – суміш двох полісахаридів: амілази і амілопектину , які складаються із залишків глюкози. Молекули амілази мають лінійну будову. Молекули амілопектину утворюють розгалужені ланцюги. Крохмаль утворюється в рослинній зеленій клітині з вуглекислого газу та води під дією променів сонця. Цей процес називають фотосинтезом
Номер слайду 5
Утворення в природі Спочатку з вуглекислого газу і води внаслідок низки біохімічних реакцій (фотосинтез) утворюється α-глюкоза (у присутності хлорофілла на світлі):6 СО2 + 6 Н2 О → С6 Н12 О6 + 6 О2 А далі з α-глюкози синтезується крохмаль:n. С6 Н12 О6 → (С6 Н12 О6)n + n. Н2 О, або сумарно:6n. СО2 + 6n. Н2 О → (С6 Н12 О6)n + n. Н2 О
Номер слайду 6
При гідролізі крохмалю утворюється глюкоза. Гідроліз проходить в присутності каталізаторів (кислоти, ферментів).(С6 Н10 О5)n декстрин n С6 Н10 О6 Н2 ОН2 О крохмаль глюкоза З рослин витягують крохмаль, руйнуючи клітини і відмиваючи його водою. (Як в домашніх умовах добути крохмаль з картоплі?) Розчин йоду забарвлює крохмаль у синій колір і використовується для виявлення крохмалю
Номер слайду 7
Хімічні властивості крохмалю 1. Гідроліз: При тривалому кип’ятінні крохмалю в присутності кислоти (найчастіше сульфатної) молекули піддаються гідролізу. Причому кінцевим продуктом гідролізу є тільки α-глюкоза.(С6 Н12 О6)n+ n. H2 O → n. С6 Н12 О6 Гідроліз відбувається ступінчасто:(С6 Н12 О6)n → (С6 Н12 О6)m → С12 Н22 О11 → С6 Н12 О6 крохмаль декстрини мальтоза глюкоза. Декстріни утворюються під час термічної обробки продуктів, які містять крохмаль. Крохмаль гідролізується такою ж дією фермантів.
Номер слайду 8
2. Повне окиснення (відбувається в живих організмах) з виділенням енергії:(С6 Н12 О6)n +6n. O2→ 6n. CO2+5n. H2 O 3. Взаємодія з йодом (йодокрохмальна реакція) –ЯКІСНА РЕАКЦІЯ, утворюється сполука темно-синього кольору Ниткоподібні молекули амілози скручуються у спіралі, усередину яких, як у пастку, можуть потрапляти молекули інших речовин – утворюється сполука за типом «гість-господар».
Номер слайду 9
Хімічні властивості целюлози. Гідроліз. Гідроліз целюлози проходить у більш жорстких умовах, і кінцевим продуктом гідролізу є β-глюкоза. Проміжні продукти гідролізу целюлози не становлять особливого інтересу, тому їх можна не зазначати й рівняння реакції складати в сумарному вигляді:(С6 Н12 О6)n+ n. H2 O → n. С6 Н12 О6 Частково гідролізовану целюлозу застосовують у харчовій промисловості для освітлення соків. Целюлоза також гідролізується у шлунку жуйних тварин за допомогою бактерій-симбіонтів.
Номер слайду 10
2. Горіння Целюлоза добре горить з виділенням великої кількості енергії:(С6 Н12 О6)n +6n. O2→ 6n. CO2+5n. H2 O 3. Термічний розклад: Під час нагрівання без доступу кисню целюлоза розкладається на деревне вугілля (С) та леткі органічні речовини (метанол, ацетон, оцтову кислоту та інші оксигеновмісні органічні сполуки).
Номер слайду 11
Застосування крохмалю дуже різноманітне. Він є основним вуглеводом їжі людини – хліба, круп, картоплі. Застосування крохмалю У значних кількостях його переробляють на глюкозу й інші продукти, що використовуються в кондитерському виробництві.
Номер слайду 12
З крохмалю одержують етиловий спирт. Крохмаль використовують як клей. У медицині – для виготовлення лікувальних препаратів. Глікоген (тваринний крохмаль) утворюється в печінці з глюкози і є резервною речовиною в організмі людини. Добавити малюнок. Добавити малюнок
Номер слайду 13
Целюлоза Целюлоза (клітковина) є головною складовою частиною рослин. Близько 50% деревини становить клітковина Бавовняне волокно (вата) на 90% складається з клітковини У промисловості целюлозу виділяють з деревини. Добавити малюнок
Номер слайду 14
Склад целюлози, так само як і крохмалю, виражається формулою (С6 Н10 О5)n. Молекули целюлози мають лінійну будову, через це целюлоза легко утворює волокна. Волокна , утворені водневим зв'язком , мають високу механічну міцність. Через це целюлозу використовують у виробництві тканин.
Номер слайду 15
Целюлоза – волокниста речовина, не розчиняється воді й в органічних розчинниках, але добре розчиняється в аміачному розчині купрум (ІІ) гідроксиду. З цього розчину кислоти осаджують целюлозу у вигляді волокон (гідратцелюлоза) В будові макромолекул крохмалю і целюлози є відмінності: Макромолекули складаються з різних ізомерів глюкози;Молекули глюкози мають лінійну структуру;Молекули крохмалю – як лінійну так і розгалужену структуру;
Номер слайду 16
Відмінності в будові молекул визначають відмінності у властивостях полімерів: крохмаль – продукт харчування, целюлоза для цієї мети не придатна. Целюлоза як і крохмаль не має альдегідної групи тому не дає реакції “срібного дзеркала” Целюлозу використовують для виробництва хімічних волокон (штучного шовку), різних видів тканин і сортів паперу, пластмас, лаків тощо. Використання целюлози