Донецький край: від історії до сучасності

Про матеріал
Обласна учнівська науково-практична конференція присвячена обговоренню питань історії, культури, мистецтва, економіки, відродженню історичних реалій Донецького краю через призму сучасності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ОБЛАСНА УЧНІВСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ2019«ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ: ШЛЯХ ВІД ІСТОРІЇ ДО СУЧАСНОСТІ»

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ВИДАТНІ ПОСТАТІ ДОНЕЦЬКОГО КРАЮ

Номер слайду 6

Петр Кривонос вручает Геннадию Агатьеву символический факел. 28 октября 1971 год. Цей вогонь сьогодні горить в моїй душі

Номер слайду 7

«ЗОЛОТИЙ ГОЛОС» ОЛЕКСАНДРІВЩИНИ – НАДІЯ АРСЕНІЇВНА ПЕТРЕНКО - КОВАЛЬ 

Номер слайду 8

  «КРІЗЬ ТЕРНИ ДО ЗІРОК. СПОГАДИ ПРО ОЛЕКСУ ТИХОГО» «Я для того, щоб Донеччина давала не тільки учених, футболістів, лікарів, вчителів, а й українських спеціалістів – патріотів»

Номер слайду 9

 ДІЯЛЬНІСТЬ ЄВГЕНА СТАХОВА ЯК ОДНОГО З ПРОВІДНИХ ОРГАНІЗАТОРІВ ПОХІДНИХ ГРУП ОУН НА ДОНБАСІ ТА ЗАСНОВНИКА НАЦІОНАЛІСТИЧНОГО ПІДПІЛЛЯ У 40-Х РОКАХ ХХ СТОЛІТТЯУдут Микола учень ІІ курсу Державного навчального закладу «Краматорське вище професійне торгово-кулінарне училище». Професія «Кухар; офіціант; кондитер». Керівник: Дарлінг Глорія Миколаївна – викладач української мови та літератури, зарубіжної літератури. Донбас – земля, яку відкрив душею.

Номер слайду 10

МАРГАРИТА ТОНЕНКОВА - МАТЕМАТИК, ПИСЬМЕННИК, ХУДОЖНИК, ФІЛОСОФПантюхова Ілонаучениця І курсу Слов'янського багатопрофільного регіонального центру професійної освітиімені П. Ф. Кривоноса. Професія «Живописець». Керівник: Павлова Наталія Олександрівна – викладач математики

Номер слайду 11

ІІ. СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ ДОНЕЧЧИНИ

Номер слайду 12

Киркач Геннадій Михайлович, краєзнавець Донецького краю

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

СЛОВ’ЯНСЬК – НАЙСТАРІШЕ МІСТО ДОНЕЧЧИНИ  

Номер слайду 20

МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ МАЛЕНЬКИХ ВУЛИЦЬШевлякова Валеріяучениця ІІІ курсу Краматорського ВПУ. Професія «Кухар. Кондитер»Керівник: Ісай Марина Миколаївна – викладач суспільних дисциплін.

Номер слайду 21

КРАМАТОРСЬК – НЕВІДОМЕ ПРО ВІДОМЕ

Номер слайду 22

ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС-РОЗВИТОК ШВЕЙНОЇ СПРАВИ У ДОНЕЦЬКОМУ РЕГІОНІЗеленкова Анастасія ,учениця І курсу Слов'янського багатопрофільногорегіонального центру професійної освітиімені П. Ф. Кривоноса. Професія «Живописець». Керівник: Попович Тетяна Анатоліївна – викладач професійно-теоретичної підготовки

Номер слайду 23

ЖЕРТВИ ГОЛОДУ 1946-1947 РОКІВ В ДОНБАСІ

Номер слайду 24

РОЛЬ УКРАЇНСЬКОГО ОПОЗИЦІЙНОГО РУХУ ДОНЕЧЧИНИ 60-80-Х РР. ХХ СТ. У ЗДОБУТТІ УКРАЇНОЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Номер слайду 25

З ДОСВІДУ РОБОТИ КЕРАМІСТАТрегубов Олександр Сергійович

Номер слайду 26

МУРАЛИ СЛОВ’ЯНЩИНИПантюхова Діана,учениця

Номер слайду 27

ІV СУЧАСНА ДОНЕЧЧИНА

Номер слайду 28

СПОРТСМЕНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ, АЛЕ БЕЗМЕЖНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ СЛОВ’ЯНЩИНИ

Номер слайду 29

ВІДРОДЖЕННЯ СКАУТСЬКОГО РУХУ В БАХМУТІ

Номер слайду 30

НАМИСТО МИЛОСЕРДЯ - ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА В СЛОВ’ЯНСЬКОМУ КРАЇ

Номер слайду 31

ВІРШ «ДУША ДОНБАСУ»

Номер слайду 32

Краю мій!Моя домівко!Рідна серцю, моя земля!Чи є краще де сторона?

Перегляд файлу

Обласна учнівська науково-практична конференція

Тема: Донецький край: від історії до сучасності

 

Слайд №1

1-й Ведучий:

Кожна людина має свою Батьківщину, свою країну, яку любить і якою пишається. Але у кожного з нас є ще й інша, так звана «мала Батьківщина». Це місця, де ми народилися і провели найкращі і найдорожчі роки свого дитинства. Це земля наших батьків, дідів, прадідів… Вона найдорожча за все на світі!

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,

Рідніша їм своя пустиня,

Аніж земний в чужині рай!

 

2-й Ведучий:

Донеччина, свята моя колиско,

Земля моя і праведна, і грішна

Люблю тебе таку, яка ти є.

Життя буває й радісне, й невтішне…

Спасибі долі, що воно в нас 

 

Добрий день шановні гості, учні, колеги!

 

 

1-й Ведучий:

(Освітній заклад) радий сердечно вітати в цих світлинах учасників Обласної учнівської науково-практичної конференції «Донецький край: шлях від історії до сучасності».

 

2-й Ведучий:

Ця конференція проводиться з метою залучення учнівської молоді до науково-дослідної роботи з історії, краєзнавства, літератури, мистецтва, освіти та економіки та поширення кращого досвіду з організації пошуково-дослідницької роботи з вихованцями закладів професійної освіти.

 

Слайд №2

 

1-й Ведучий:

Наша конференція приурочена до Дня соборності України, бо саме 22 січня 100 років тому був підписаний Акт Злуки Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою. Цей захід проходить під гаслом: «Україна єдина».

 

2-й Ведучий:

Наша зустріч об’єднала у цій гостинній залі дослідників та їх керівників-педагогів з різних міст Донецького краю. Вони разом зі своїми керівниками активно вивчають та досліджують різні аспекти розвитку Донецького краю.

Слайд №3

2-й Ведучий:

Для урочистого відкриття обласної учнівської науково-практичної конференції запрошується директор (назва закладу)

(вітальне слово)

 

1-й Ведучий:

А зараз дозвольте представити почесних гостей нашої конференції

 

1-й Ведучий:

Дозвольте Обласну учнівську конференцію «Донецький край: шлях від історії до сучасності» оголосити відкритою.

Слайд №4 (гімн)

 

Слайд №5

2-й Ведучий:

Переходимо до програми конференції. Зверніть увагу на регламент нашої роботи: виступ – 5-10 хвилин, повідомлення – до 5 хвилин.

Перший блок присвячений видатним постатям Донецького краю.

Донецька земля – батьківщина багатьох обдарованих, яскравих, харизматичних особистостей, які стали гордістю не лише національної історії та культури, але й увійшли до світового пантеону слави. Це мислителі, письменники, науковці, артисти, художники, борці за свої права та незалежність. Ці люди визначили хід історії не лише нашого краю, а й України в цілому.

Доповідь (№1)

Однією з таких постатей є Петро Федорович Кривонос. Про його діяльність та новаторство нагадує нам наш освітній заклад. Більш детально Вас ознайомить з його віхами діяльності Коловоротний Андрій, учень Слов’янського багатопрофільного регіонального центру професійної освіти імені П.Ф. Кривоноса

 «ЗАЛІЗНИЧНІ ГОРИЗОНТИ П.Ф. КРИВОНОСА»

Прошу.

 

Слайд №6

1-й Ведучий:

Цей вогонь сьогодні горить в моїй душі

Більш детально ознайомить нас з новаторством Петра Федоровича Кривоноса, почесний гість, залізничник, людина, яка приймала факел естафети від Петра Федоровича Кривоноса 29 жовтня 1971 р., Агатьєв Геннадій Павлович.

Слайд №7

 

2-й Ведучий:

Її ніжне сопрано дарувало насолоду не лише землякам, а й всім тим, хто милувався її співом.

 

Про «ЗОЛОТИЙ ГОЛОС» ОЛЕКСАНДРІВЩИНИ – НАДІЮ АРСЕНІЇВНУ ПЕТРЕНКО – КОВАЛЬ» нас познайомить учениця …..

 

Слайд №8

1-й Ведучий:

Через мову та культуру українці мають вибороти свою незалежність, взяти відповідальність за своє майбутнє. Так думав та говорив донецький вчитель, дисидент, борець проти русифікації, Олекса Тихий.

«Я для того, щоб Донеччина давала не тільки учених, футболістів, лікарів, вчителів, а й українських спеціалістів – патріотів»

«КРІЗЬ ТЕРНИ ДО ЗІРОК. СПОГАДИ ПРО ОЛЕКСУ ТИХОГО» представить її учень І курсу …..

Слайд №9

1-й Ведучий:

Він намагався змінити світогляд щодо діяльності націоналістів під час Другої світової війни, коли похідні групи ОУН прийшли на Схід.

Донбас – земля, яку відкрив душею.

До вашої уваги виступ учня …. ДІЯЛЬНІСТЬ ЄВГЕНА СТАХОВА ЯК ОДНОГО З ПРОВІДНИХ ОРГАНІЗАТОРІВ ПОХІДНИХ ГРУП ОУН НА ДОНБАСІ ТА ЗАСНОВНИКА НАЦІОНАЛІСТИЧНОГО ПІДПІЛЛЯ У 40-Х РОКАХ ХХ СТОЛІТТЯ

Слайд №10

2-й Ведучий:

Особливе місце в переліку видатних діячів Донеччини належить Тоненковій Маргариті Михайлівні художник і філософ. В одній людині стільки поєднано талантів. Це педагог, математик, письменник.

Учениця …..розкриє життєвий шлях надзвичайної людини сучасності.

МАРГАРИТА ТОНЕНКОВА - МАТЕМАТИК, ПИСЬМЕННИК, ХУДОЖНИК, ФІЛОСОФ

Серед людей Донецького краю, що з покоління в покоління передають  як цінний спадок щирість своїх сердець, закарбували важливі сторінки свого життєпису ті, кого можна назвати патріотами нації. Кожна епоха має своїх талановитих синів та дочок, які залишили Великий спадок – любити свій край, шанувати свою землю.

 

Слайд №11-18

 

ІІ. СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ ДОНЕЧЧИНИ

1-й Ведучий:

Другий блок наших досліджень відкриває гість, видатний краєзнавець Донецького краю, збирач культурних цінностей, директор музею українського побуту під відкритим небом в селі Маяки, Киркач Геннадій Павлович.

 

Слайд №19

2-й Ведучий:

Сьогодні Слов’янськ є символом свободи в українській боротьбі за повернення окупованих територій, втрачених в конфлікті 2014 року. Але забуваємо те, що Слов’янськ – яскраве місто зі своєю унікальною історією

З Екскурсом в історію Слов’янська познайомить нас учень…..

СЛОВ’ЯНСЬК – НАЙСТАРІШЕ МІСТО ДОНЕЧЧИНИ

 

Слайд №20

1-й Ведучий:

Коне наше місто, селище має вулиці, по яким ми ходимо щодня. Але майже рідко, хто звертає увагу, що  назва кожної вулиці теж овіяна історію. Топоніміка – допоміжна історична дисципліна, яка вивчає назви вулиць.

Більш детально нам повідає про МАЛЕНЬКІ ІСТОРІЇ МАЛЕНЬКИХ ВУЛИЦЬ …...

 

 

Слайд №21

2-й Ведучий:

Доповненням до попереднього виступу є наступне повідомлення, але тут розкривається детально, що з’явилося в місті Краматорськ, а що з часом занепало чи перетворилося в щось нове. 

Більш детально розкриє тему КРАМАТОРСЬК – НЕВІДОМЕ ПРО ВІДОМЕ   учень ……

 

Слайд №22

1-й Ведучий:

Кожна професія має свою історію становлення та розвитку як на державному рівні, так і на регіональному. Однією з таких є професія «кравець», а з нею пов’язане швейне виробництво. Як розвивалася швейна справа в Донецькому регіоні нам допоможуть учениця … та її керівник ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС-РОЗВИТОК ШВЕЙНОЇ СПРАВИ У ДОНЕЦЬКОМУ РЕГІОНІ

 

Слайд №23

2-й Ведучий:

Регіональні особливості голоду 1946 – 1947 рр. в Донбасі, причини, перебіг та його наслідки  розкриє нам наступний доповідач учениця V курсу,

 

Слайд №24

1-й Ведучий:

Про незламну волю, жертовність, мужність українських дисидентів, земляків – донеччан учасників Української Гельсінської групи: Олексу Тихого, Івана Дзюбу, Василя Стуса присвячена наша наступна доповідь

РОЛЬ УКРАЇНСЬКОГО ОПОЗИЦІЙНОГО РУХУ ДОНЕЧЧИНИ 60-80-Х РР. ХХ СТ. У ЗДОБУТТІ УКРАЇНОЮ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 

Підсумок

Край Донецький має давню історію. Але вона має багато плям, які потрібно ще дослідити.

Любить свій край  - це значить все любити,

У чім його святе ім’я живе.

 

ІІІ. ЖИВОПИСНИЙ ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ

 

Слайд №25

 

1-й Ведучий:

Багато хто чомусь вважає Донеччину шахтарським краєм, забуваючи, що це центр української кераміки. Місто Слов’янськ – місто керамістів.

Олександр Трегубов гідно продовжує традицію українського фарфорову галузь і керамічне виробництво, усвідомлюючи важливість збереження мистецтва

(досвід роботи)

2-й Ведучий:

Сьогодні популярності набуває вуличне мистецтво, а саме масштабні зображення на стінах споруд як міста Слов’янська, так області в цілому. Здебільшого, йдучи вулицями ми майже не звертаємо увагу на цю красу, а тим більш на вкладений зміст.

До Вашої уваги доповідь учениці….

Слайд №26

МУРАЛИ СЛОВ’ЯНЩИНИ

 

Підсумок:

Сподіваємося, що Донецький край залишиться керамічним краєм. На цих землях виросте ще не одне покоління молодих керамістів та художників.

Слайд №27

 

ІV СУЧАСНА ДОНЕЧЧИНА

 

2-й Ведучий:

Сьогодні Донецький край продовжує розвиватися, з’являються нові споруди, оновлюються вулиці, дороги, запускаються нові проекти. Значну роль в цьому відіграють активісти, ті, хто хоче змінити своє життя в своєму місті.

Серед них є сьогоднішній наш гість, Євгенія Миколаївна Алфімова, голова благодійного фонду «Слов’янська Мрія», людина яка стояла у витоків створення скверу «Мрія»

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ФОНДУ СЛОВ’ЯНСЬКА «МРІЯ»

 

Слайд №28

1-й Ведучий:

Вірте в себе! Вірте в свої здібності! Ми чуємо це майже кожного разу, але не розуміємо , або не хочемо розуміти це. Але є категорія осіб, яка саме з таким девізом йде по життю. Це надає їм впевненості і перемог. Наступне наше повідомлення пов’язане з людьми сильними духом і великою спрагою до життя.

Учень ….. презентує досягнення спортсменів з особливими обмеженнями Слов’янщини.

 

СПОРТСМЕНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ, АЛЕ БЕЗМЕЖНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ СЛОВ’ЯНЩИНИ

 

Слайд №29

2-й Ведучий:

Наступна наша доповідь присвячена добровільному, неполітичному освітньому рухові молоді, відкритий для всіх, незалежно від походження, віросповідання і переконань – це скаутинг. Як же розвивався скаутський рух в Бахмуті розповість нам Дубицька Тетяна, учениця ДНЗ «Бахмутський професійний аграрний ліцей».

ВІДРОДЖЕННЯ СКАУТСЬКОГО РУХУ В БАХМУТІ

 

 


Слайд №30

1-й Ведучий:

Милосердя... Якщо запитати, що це таке, в більшості випадків отримаєш таку відповідь: це великодушність, доброта до людей, готовність прийти на допомогу. Діяльність гуманітарної організації Червоного Хреста – це милосердя у суспільних масштабах. Саме про це наступна доповідь: «НАМИСТО МИЛОСЕРДЯ - ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА У СЛОВ’ЯНСЬКОМУ КРАЇ» учениці Слов’янського багатопрофільного регіонального центру професійної освіти імені П.Ф.Кривоноса Тичинської Анастасії.

Керівник: Павенко Н.В. – викладач економіки.

 

2-й Ведучий:

Для того, щоб перейти до підсумків нашої конференції. Хотілося б закінчити на словах з поезії про наш край. Ліричну авторську композицію «ДУША ДОНБАСУ» нам представить викладач  викладач зарубіжної літератури Слов’янського БРЦПО імені П.Ф. Кривоноса Ігнатенко Ірина Ігорівна.

 

 

 

Краю мій!

Моя домівко!

Рідна серцю, моя земля!

Чи є краще де сторона?


РЕЗОЛЮЦІЯ

Обласної учнівської науково-практична конференції

«Донецький край: шлях від історії до сучасності»

22 січня 2019 р.

 

Організаторами виступили навчально-методичний центр Метою проведення конференції була популяризація історико-краєзнавчих знань і формування в учнів гордості та патріотизму.

У роботі конференції брали участь учні з різних міст Донеччини та почесні люди нашого краю.

Науково-практична конференція була присвячена обговоренню питань історії, культури, мистецтва, економіки, відродженню історичних реалій через призму сучасності.

Заслухавши і обговоривши виступи, учасники конференції за результатами своєї роботи прийняли наступні пропозиції:

  1. Доповіді виступаючих взяти до відома.
  2. Видати збірку матеріалів конференції
  3. Посилити зв'язок освіти з науковими дослідженнями, залучати учнів до вирішення наукових проблем, пов’язаних з історією Донецького краю.
  4. Рекомендувати закладам професійної включити до програми гурткової роботи теми з краєзнавства.

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
26 жовтня 2019
Переглядів
927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку