Доповідь на тему «Що заважає і що допомагає дитині навчатися»

Про матеріал

Доповідь «Що заважає і що допомагає дитині вчитися», яка допоможе батькам краще зрозуміти свою дитину. 

Перегляд файлу

Доповідь "Що заважає і що допомагає дитині вчитися."

         Сучасна українська сім’я стає головною ланкою у вихованні дитини. Вона має забезпечити їй належні матеріальні та педагогічні умови для інтелектуального, фізичного, морального та духовного розвитку. Для дитини матуся й татусь – це найголовніші люди, які зрозуміють її, дадуть їй пораду.

Деякі батьки припускаються помилки потураючи дітям у виборі улюблених та неулюблених предметів, мовляв, тобі синку, майбутньому лікарю чи податківцю , не потрібна література чи географія. Знання потрібні і для багатого, всебічного, щасливого духовного життя, не пов’язаного з працею. Не бійтеся, того, що нашим дітям важко навчитися, слід боятися, коли їм занадто легко. Тому тема наших зборів «Що заважає і що допомагає дитині вчитися» .

 Хто хоче працювати, шукає можливості, хто не хоче — шукає причини.                  Е. Маккензі.

 Цей відомий афоризм можна перефразувати і для учнів: "Хто хоче вчитися, той шукає можливості, хто не хоче  -  шукає причини".

 У ранньому дитинстві мозок найкраще сприймає нове, накопичує знання. Отже, подбайте, щоб життя дитини не було нудним, одноманітним, безрадісним. Створивши сприятливе середовище, можна підвищувати коефіцієнт розумового розвитку.

 Педагогічний колектив школи постійно працює над цим. Так, учні з 1 класу вивчають англійську мову,  інформатику. Кожен учитель шукає і розробляє цікавинки, щоб зацікавити та привити любов до свого предмета.

 У школі для розвитку творчих здібностей учнів, з метою допомогти дитині знайти свої вподобання і бажання проводиться чимало  різних виховних заходів, учні беруть участь у районних  конкурсах та змаганнях і , звичайно, отримують призові місця. Нещодавно за новорічний плакат у районі наша школа посіла І місце.

 Щодо навчання , то зараз часто і вчителям і батькам доводиться з жалем констатувати: «не хоче вчитися», «міг би чудово займатися, а бажання немає». У цих випадках ми зустрічаємося з тим, що в учня не сформувалися потреби в знаннях, немає інтересу до навчання. У чому сутність потреби в знаннях? Як вона виникає? Як вона розвивається?  В учнів відсутня мотивація  до отримання знань?  Помічаємо, що ця відсутність іде з сторони сімї, суспільства.

Що ж заважає сучасній дитині вчитися?

1. Лінь

2. Інтернет (соціальні мережі)

3. Комп'ютер і телевізор

4. Телефон

5. Певні риси характеру (неуважність, незібраність, нерішучість)

6. Друзі

7. Надмірні навчальні навантаження

Як же навчити дітей вчитися ?

 Перш за все, є те, чого робити не потрібно:

• Не потрібно залякувати і карати, цим ви прищепите дитині не любов до навчання, а страх перед вами.

• Не потрібно платити за гарне навчання - цим ви розвинете у дитини споживацьке ставлення до життя взагалі, і до вас зокрема.

• Не потрібно ставити умови і обмеження в категоричній формі - нічого, крім негативних емоцій у дитини це не викличе.

 Розпочати потрібно з відношення батьків до навчання в школі і ситуації всередині сім'ї підлітка. Байдуже ставлення батьків до успіхів дитини до школи знижує цінність освіти в очах підлітка. А тому постійно цікавтесь життям вашої дитини. Як справи? Задавайте це запитання з всією відповідальністю і  доброзичливо, стимулюючи  дитину на  детальну відповідь. Ви просто зобов’язані знати про життя вашої дитини як можна більше! Володіючи інформацією про те, що робиться в школі, розклад навчальних занять, домашнє завдання, вам буде легше направити енергію школяра в потрібне русло. Під час таких бесід ви побачите, які предмети добре засвоюються,  а які – викликають труднощі у дитини, і зможете разом з вчителями знайти вихід і допомогти їй. 

 Дитяча лінь, не ретельність, і не обов’язковість  відразу ж впадають в око і якщо вчасно не звернути увагу на систематичні недоробки при виконанні домашнього завдання це може призвести до відставання.

 Створіть всі умови для того, щоб у сина чи доньки був свій читацький куточок. Всіляко стимулюйте потяг дитини до читання.  Саме батьки мають викликати у дитини прагнення самостійно здобувати знання. Не запам’ятовувати , а перед усім аналізувати, осмислювати, розуміти матеріал, виявляти особисту розумову активність у засвоєнні навчального матеріалу — ось до чого слід привчати підлітків. Тоді і запам’ятовування стане більш легким і ґрунтовним. Треба навчити дитину не запам’ятовувати все підряд, а вилучати головне.

     Формуйте самоповагу  Висока самооцінка додає сміливості, упевненості, формує вміння ризикувати. Діти повинні усвідомити, що успіх, майбутній добробут залежить від них самих.

     Пильнуйте, щоб дитина не стала «телеманом»  Сидіння перед телевізором гальмує в дітей розвиток лівої півкулі головного мозку, а нею визначається розвиток мови. Отже, із часом у дитини можуть виникнути ускладнення під час спілкування.

     Виховуйте відповідальність, порядність  Потрібно не лише пояснювати, що таке добре, а що погано, а й закріплювати гарні навички, карати за негідні вчинки.

     Будьте вимогливими  Діти з високою самооцінкою, почуттям власної гідності, умінням робити щось краще за інших, виховуються, як правило, у сім’ях, де до них ставляться високі вимоги, але не будьте тираном.

     Привчайте дитину до праці  Певною мірою ви можете запрограмувати життєвий успіх своїх дітей. Не слід неодмінно оберігати своїх синів і дочок від труднощів. Нехай вони зрозуміють, що шлях до успіху вимагає певних зусиль.

     Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі  Нехай вони все спробують, нехай вчаться на власних помилках, звикають робити щось для інших. Якнайбільше спілкуйтеся з дітьми. Пам'ятайте, якою буде Ваша дитина у дорослому житті, такою буде й Ваша старість!

 Це слід робити щоденно тоді це перейде у формулу  «Школа, родина, дитина – успіх».

 Підсумовуючи сказане, можна зробити такий висновок, що дітям допомагає вчитися :

1. Книги

2. Батьки

3. Вчителі (які знають свій предмет, вміють заохотити до навчання)

4. Власні риси характеру (наполегливість, цілеспрямованість)

5. Бажання вступити до певного вузу

6. Інтернет

7. Друзі

  То ж вам , батьки, потрібно і навіть необхідно:

• З самого дитинства заохотити дитину до постійного здобуття нових знань.

• Сприяти дитині в навчальному процесі, але не робити нічого за дитину.

• У випадку якщо є проблеми з вчителями, залагоджувати їх дипломатично.

• У разі проблем з однолітками в школі, намагатися вирішити їх разом з дитиною.

• Пояснити дитині, наскільки важливий результат отримання знань.

 Як бачимо, допомогти дитині вчитися таки нелегко, але все у ваших руках.

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку