Доповідь на тему : "Вивчення людиною космосу"

Про матеріал
Розроблено доповідь на тему "Вивчення людиною космосу". Розглянуто уявлення про космос із часів давньої Греції, надані дані про дослідження Коперника, досягнення Юрія Гагаріна та Леоніда Каденюка.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

ХЗОШ №105

 

 

 

 

 

 

 

 

Вивчення людиною космосу

 

 

 

 

 

 

Виконав:

Перевірив:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харків 2017

 

Дослідження Всесвіту

Зоряне небо та Сонце здавна привертали увагу людини. Вони були її помічником, оскільки допомагали визначати погоду, зміну пір року, найкращий час для посіву та збирання врожаю, сторони горизонту, допомагали не заблукати на місцевості, знаходити дорогу в безмежних морських просторах. Плоскою уявляли Землю давні греки. У їхньому уявленні плоский диск Землі був оточений величезним морем, із-за якого в золотій колісниці щоранку піднімався бог Сонця і рухався небом. Увечері на небо виходили зорі та розміщувалися на ньому

 

Відкриття Коперніка

Тривалий час вважали, що нерухома Земля розташована в центрі Всесвіту, а навколо неї обертаються планети, Сонце, Місяць. Зорі, начебто, розташовані на сфері, яка обмежує Всесвіт. Одним із перших 500 років тому ці уявлення спростував польський учений Микола Коперник. Після тридцяти років тривалих спостережень і завдяки складним математичним розрахункам він довів, що Земля є не центром Всесвіту, а лише однією з планет, що обертаються навколо Сонця. Та минуло ще багато років, перш ніж відкриття М. Коперника набуло визнання.

 

 

 

Досягнення в освоєнні космосу

Назавжди в історію освоєння космосу ввійшли імена К. Ціолковського, Ю. Кондратюка, С. Корольова. Вони доклали багато зусиль, щоб мрія людства про космічні польоти здійснилася. 12 квітня 1961 року вся планета почула радісну звістку про те, що людина вперше побувала в космосі. За 108 хв росіянин Юрій Гагарін облетів земну кулю зі швидкістю 8 км/с (її називають першою космічною швидкістю) і приземлився у визначеному районі. Цей день увійшов в історію людства як День космонавтики.

 

 

Успішним було і подальше освоєння космосу. Так, у 1965 році людина вийшла у відкритий космос, у 1969 році здійснила посадку на Місяць і взяла проби місячного ґрунту. Це дало змогу з'ясувати, що умов для існування живих організмів на Місяці немає.

 

 

Тепер стало можливим тривале перебування спеціально підготовлених людей (їх називають космонавтами) у космосі. Космонавти можуть працювати на орбітальних станціях по декілька місяців і здійснювати надзвичайно цінні дослідження. Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк у 1997 році 16 діб працював на такій станції спільно з американськими космонавтами.

Що ж таке Всесвіт?

Всесвіт — це весь безмежний простір і все те, що його заповнює: небесні тіла (зірки, планети, метеори, комети тощо), газ, пил. Сьогодні відомо, що неозброєним оком на всій небесній сфері можна побачити близько 4000 об'єктів. Небесні тіла та космічні явища вивчає наука, що має назву "астрономія" (від грецького "астрон" — зоря, "номос" — закон).

Нині вчені досліджують небесні тіла і явища за допомогою різноманітних телескопів (світлових, радіотелескопів та інших сучасних приладів) у обсерваторіях — спорудах для спостережень за небесними тілами.

doc
Додано
16 лютого 2019
Переглядів
1817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку