Доповідь «Організація позашкільної роботи у закладах загальної середньої освіти»

Про матеріал
Доповідь заступника директора з навчально-виховної роботи Варухи О.О. на семінар ЗДНВР на тему «Організація позашкільної роботи у закладах загальної середньої освіти»
Перегляд файлу

 

Доповідь

заступника директора з навчально-виховної роботи Варухи О.О.

на семінар ЗДНВР на тему

 

«Організація позашкільної роботи у закладах загальної середньої освіти»

 

Пісня «Школа» у виконанні Левченко Катерини та Нечухраної Аліни.

 

Для вас співали  Левченко Катерина та Нечухрана Аліна.

Як сказав Антон Семенович Макаренко, наші діти – це наша старість. Правильне виховання – це наша щаслива старість, погане виховання – це наше майбутнє горе, це наші сльози, це наша провина перед іншими людьми.

Виховна робота в нашій школі спрямована на виховання патріота, громадянина України, формування громадянської позиції, навичок культури здоров’я, безпечної поведінки, профілактику поширення ксенофобських і расистських проявів серед дітей, випадків фізичного і психічного насильства, подолання злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, організаціїю життя класних колективів на засадах взаємоповаги та взаємовиручки.

Виховною проблемою школи є: створення умов для формування соціальної компетентності та самореалізації особистості, розвитку духовного, інтелектуального та фізичного потенціалу учня.

Виховання органічно поєднується з процесом навчання дітей, оволодінням основ наук, багатством національної і світової культури.

Пріоритетним напрямком є всебічний і гармонійний розвиток особистості, яка здібна до саморозвитку, самовиховання і самореалізації, в своїй діяльності керується загальнолюдськими цінностями, глибоко розуміє та шанує традиції свого народу.

Успіх виховного процесу залежить від стосунків між педагогом і учнем, які повинні будуватися на підставі співдружності і ділового партнерства. Вчитель і учень – рівноправні суб’єкти навчально-виховної діяльності. Тому школа приділяє велику увагу стимулюванню внутрішньої і зовнішньої активності учнів, іх оптимальної участі в суспільній діяльності.

Виховна робота проводиться за наступними напрямками:

  • національно-патріотичне;
  • громадянське;
  • художньо-естетичне;
  • морально-етичне;
  • правове;
  • превентивне;
  • формування здорового способу життя;
  • сприяння творчому розвитку особистості;
  • сімейне;
  • екологічне;
  • трудове.

До вашої уваги пропоную виступ хореографічного колективу «Лілея» Садівської дитячої школи мистецтв.

У школі організовано роботу методичного об’єднання класних керівників. Кожен класний керівник має власний стиль роботи, всіх їх об’єднує спільна мета: шляхом використання оптимальних педагогічних форм, методів та прийомів виховання, особистим прикладом забезпечити процес набуття школярами соціального досвіду, формування особистісних рис громадян України, розвиток духовності, фізичної досконалості, моральної, трудової, економічної культури, виховання культури міжнаціональних взаємин.

У школі вже стало традиційним проведення відкритих виховним заходів класними колективами. Так в 2014-2015 та 2015-2016 навчальних роках найкращими були: «Молодь за здоровий спосіб життя» до Всесвітнього дня здоров’я, «Нехай палають серця, та ніколи не буде пожежі» (класний керівник Швець О.П.), «Послухайте, як дихає Земля» (класні керівники Воскобойникова Н.О. та Олешко Г.В.) , «Дружба – це країна ромашок», «Так буде українською» (класний керівник Шуляк О.П.), «Нащадки козацької слави» (класний керівник Мартиненко В.М.).

У школі працюють такі гуртки та секції: гурток «Умілі ручки» (керівник Федірко І.С.,1 година), судномодельний гурток (керівник Сироїд О.П., 1 година), вокально-хоровий гурток (керівник Давиденко В.М., 2 години), гурток квітникарів (керівник Міцай Н.М.1 година), спортивна секція з баскетболу (керівник Швець О.П., 1 година). Як ви бачите (і це є проблемою всіх шкіл району), у 2015-2016 навчальному році на гурткову роботу в школі було виділено лише 6 годин. Але не дивлячись на це, кожен гурток має свої результати. Роботи вихованців судномодельного гуртка знаходяться на Всеукраїнській виставці в м.Києві. Баскетбольна команда хлопців зайняла І місце в районних змаганнях і захищала честь району на обласних змаганнях, а команда дівчат – ІІ місце в районі. Хор молодших школярів виступив на загальношкільних батьківських зборах. Роботи вихованців гуртка «Умілі ручки» можна побачити на нашій виставці. Завдяки юним квітникарям територія та приміщення школи завжди прикрашені різнобарвними квітами та зеленню.

Учні школи є переможцями і призерами районних і обласних змагань з різних видів спорту. Так, у 2015-2016 навчальному році

  • у районному легкоатлетичному кросі було зайнято ІІ місце;
  • у Всеукраїнському спортивно-масовому заході «Олімпійське лелеченя» - ІІ місце у ІІ етапі;
  • у Всеукраїнському спортивно-масовий конкурс «Нащадки козацької слави» - «Козацький гарт» - ІІ місце у ІІ етапі;
  • у районних змаганнях з баскетболу серед дівчат – ІІ місце, серед хлопців – І місце. Команда хлопців захищала честь району на обласних змаганнях;
  • у районних змаганнях з футболу – ІІ місце.

Також на базі школи працюють гуртки від Будинку дітей та юнацтва, Станції юних техніків, Дитячої юнацької спортивної школи, а саме: спортивна секція з легкої атлетики (керівник Синявіна Р.Ф.), туристичний гурток (керівник Великодна Є.М.), секція футболу (Липов В.І.), гуртки при Садівському будинку культури - рукодільниця, казковий світ, художнє читання, драматичний гурток (керівники Крячко О.М. та Деркач В.М.), гурток естрадного співу (керівник Берегова Є.В.), гурток аматорського хорового співу (керівник Обозна О.М.). Роботи гуртківців ви можете побачити на нашій виставці.

85 учнів нашої школи (це 34%) займаються в Садівській дитячий школі мистецтв у таких відділеннях: фортепіано, духові інструменти, гітара, скрипка, сольний спів, хореографія та художній відділ. Учні цих відділень постійно беруть участь в районних, обласних та Всеукраїнських конкурсах, загальносільських заходах та концертах Будинку культури. Так, у 2016 році хореографічний колектив «Лілея» став Лауреатом фестивалю-конкурсу «Танцювальна родина - 2016», зайняв І місце в категорії «Юніори-1», став переможцем обласного конкурсу серед учнів хореографічних відділень дитячих шкіл естетичного виховання. Масовий танок «Зазеркалье детских душ» цього колективу визнаний найкращим танком року в Сумській області.

Із 255 учнів школи - 221 (87%) охоплений позакласною та позашкільною гуртковою роботою.

Зустрічайте оплесками Жорнокуй Юлію та Шамрай Софію з піснею «Добрий ранок, Україно!»

Шкільне учнівське самоврядування (керівник педагог-організатор Шуляк О.В.) як ланка виховної системи школи, забезпечує комплексний вплив на учнів шляхом їх залучення до усвідомленої й систематичної участі у вирішенні важливих питань життя класу та школи.

Середня та старша шкільні ланки складають актив учнівського самоврядування «Президентська республіка», яка складається з таких міністерств:

  1. Міністерство освіти і науки
  2. Міністерство внутрішніх справ
  3. Міністерство фізичної культури та спорту
  4. Міністерство культури та дозвілля
  5. Міністерство інформації
  6. Міністерство екології

При Міністерствах працюють такі організації як: Юні інспектори дорожнього руху, Молодь за здоров’я, Дружина юних пожежних, волонтерська організація «Милосердя».

Члени учнівського самоврядування беруть активну участь у позакласній роботі школи – концертна програма до Дня працівника освіти, до Дня захисника України, Олімпійський тиждень, Тиждень осені, осінній ярмарок, розважальна програма «Міс та Містер Осінь», місячник «Увага! Діти на дорозі!», заходи щодо відзначення Дня партизанської слави, Дня Гідності та Свободи, тиждень правових знань, виконання плану виховної роботи під час осінніх, зимових та весняних канікул, трудовий десант, заходи до Дня Соборності України, зустріч випускників минулих років, новорічні вечори, свято до Дня Святого Миколая, вечори відпочинку до дня закоханих,  місячник «Спорт для всіх – спільна турбота», Всеукрїанські акції («Напиши листа солдату», «За чисте довкілля», «Турбота», «Добрий ранок, ветеране!», «Маки пам'яті», «Засвіти свічку», акції по збору макулатури, по допомозі переселенцям із зони проведення АТО).

Як було сказано при Президентській республіці працює і волонтерська організація «Милосердя», до складу якої входить 52 учнів 5-11 класів.

Волонтери допомагають ветеранам, людям похилого віку, одиноким людям навести лад на городі, у фруктових садах, просто сходити до магазину, вітають з різними святами.

Кожного року ці учні організовують проведення осіннього ярмарку, який цьогоріч за ініціативою учнівського самоврядування та за підтримки батьківського комітету перетворився на благодійну акцію. Весела метушня, завзяті продавці, розгублені покупці, в яких очі розбігалися від розмаїття солодощів, – все, як на справжньому ярмарку. Зі сцени лунали пісні, гумор, танці. Бурхливими оплесками присутні зустрічали кожен номер художньої самодіяльності, а наші шкільні артисти з великим задоволенням дарували їм свою творчість.

За підсумками ярмарку було зібрана 3 тисячі 447 гривень 16 копійок. За рішенням ініціаторів акції кошти були передані на допомогу хворим дітям. Адміністрація школи в телефонному режимі домовилася про зустріч із завідуючою гематологічним відділенням Сумської обласної дитячої клінічної лікарні. Вона познайомила заступника директора з навчально-виховної роботи Варуху Олександру, голову батьківського комітету Даценко Христину, Президента школи Пуригіна Івана та його заступника Крючкову Анастасію з батьками хворих дітей.  1140 гривень було передано мамі Віленської Єлизавети, 9 років, яка має гліому зорових нервів; 1190 гривень – мамі Рудікова Назара, 12 років, який після пересадження нирки став онкохворою дитиною. Учні школи  разом з головою батьківського комітету придбали медикаменти на суму 1 тисяча 117 гривень 11 копійок для Гамзаєвої Анни, 17 років, дитини-сироти, у якої розвинулася алергічна реакція в тяжкій формі – синдром Лаєла. Батьки хворих дітей були дуже вдячні. А момент, коли до нас із гематологічного відділення вийшла Єлизавета, був дуже зворушливим. Дівчинка посміхалась нам через ватно-марлеву пов’язку, а очі її світились крізь окуляри. Гарна, сором’язлива Ліза просила передати слова вдячності всім учасникам акції «Милосердя» і побажала всім нам здоров’я. Ніколи не маючи досвіду спілкування  з тяжкохворими дітками, нам було складно підібрати слова в розмові з нею. Але в наших душах і в душах дітей ця зустріч залишила незабутні враження та слід в пам’яті від доброї справи.

Підводячи підсумки акції на робочій лінійці в школі та загальношкільних батьківських зборах, кожен з присутніх відчував гордість, що не залишився байдужим, і хоч краплиною в морі допоміг ближньому.

 

Учні школи постійно беруть участь у районних, обласних та Всеукраїнських конкурсах та мають такі результати:

на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Молодь обирає здоров’я» зайнято ІІІ місце у ІІ етапі,

у фотоконкурсі «Моя Україна» - І та ІІ місце у ІІ етапі,

у конкурсі соціальної реклами - І місце у ІІ етапі,

у краєзнавчій вікторині у рамках обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина» - ІІ місце у ІІ етапі,

в змаганнях «Диво-шашки» - І місце у ІІ етапі;

у фестивалі Дружин юних пожежних - ІІ місце у ІІ етапі.

Модель випускника нашої школи – це діяльний патріот, який оберігає й охороняє свою Батьківщину, її історію та культуру; духовно багата, творча, вільна особистість, яка володіє кращими рисами характеру, прагне до фізичної і моральної досконалості; освічена людина, яка володіє культурою розуму, готова до самоосвіти, самовизначення та самореалізації в дорослому житті.

Ми пишаємося тим, що серед випускників школи є:

кандидати наук:

  • Манько Н.
  • Дяченко С.В.
  • Іншина Н.М.
  • Лазаренко С.А.
  • Огієнко Н.І.

Відомі спортсмени в Україні:

  •  Шелест Л.Є.
  • Деркач О.А.
  • Левченко В.
  • Меденцов Е.
  • Меденцов О.

 

Школа — велика дитяча країна,

В ній відкривається білий наш світ.

Тут пізнає себе кожна дитина,

І відправляється звідси в політ.

 

Без оголошення пісня «Країна дитячих мрій» у виконанні Варухи О.О. та Федірко І.С.

 

На цьому наш виступ завершено. Дякуємо за увагу!

doc
Додано
24 березня 2019
Переглядів
606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку