Доповідь «Рекомендації щодо відновлення нервової системи для вчителів»

Про матеріал
Доповідь «Рекомендації щодо відновлення нервової системи для вчителів» Стреси. Їх у роботі вчителя виникає дуже багато. Причому психологи порівнюють вчительську працю з такими екстремальними професіями, як професія альпініста, пожежного або поліцейського. А постійне перебування в стресовому середовищі, як відомо, призводить до виснаження нервової системи. Якщо, звичайно, її не відновлювати. І робити це потрібно постійно.
Перегляд файлу

Доповідь «Рекомендації щодо відновлення нервової системи для вчителів»

Стреси. Їх у роботі вчителя виникає дуже багато. Причому психологи порівнюють вчительську працю з такими екстремальними професіями, як професія альпініста, пожежного або поліцейського. А постійне перебування в стресовому середовищі, як відомо, призводить до виснаження нервової системи. Якщо, звичайно, її не відновлювати. І робити це потрібно постійно.

Щоденні прийоми.

Для того, щоб наша нервова система мала можливість відновитися, потрібно протягом робочого дня використовувати кілька простих прийомів. Вони допоможуть Вам підтримати свій організм, переключитися, якщо ви відчуваєте нервове напруження.

Ранкові вправи.

Зверніть увагу, що тут навіть не йдеться про серйозний комплекс ранкової зарядки. Ми говоримо про те, щоб виконати кілька вправ, які одночасно тонізують і налаштовують на гарний настрій.

Вправа перша. Потягування.

Підніміть руки і постарайтеся потягнутися якомога вище. Напружте все тіло, зробіть глибокий вдих. А потім розслабтесь настільки, наскільки це можливо. Скажете, що Ви й так потягуєтеся вранці? А тепер Ви будете робити це усвідомлено.

Вправа друга. Повороти голови.

Для поліпшення мозкового кровообігу і для спокійного переходу від сну до активного стану ця вправа підходить чи не найкраще. Напишіть носом у повітрі цифри від нуля до десяти. Потім виконайте дуже повільні нахили голови вперед і назад, так, щоб ви відчули м'язи шиї, але це не викликало у вас почуття дискомфорту.

Прогулянки пішки.

Всі зрозуміло, що часу зазвичай обмаль і на прогулянки його зовсім не залишається. Тому «прогулянками» ми називаємо весь той час, коли ви можете ходити по вулиці швидким кроком. Ходити повільно теж непогано, але все ж вченими доведено, що рух зі швидкістю приблизно 6 км/год. не тільки допомагає спалити калорії, але й заспокоїтися, налаштуватися на позитив. І якщо є можливість не користуватися транспортом, а пройтися пару зупинок пішки, це якраз і буде той щоденний прийом, який заспокоїть вашу нервову систему. Тим, хто веде сидячий спосіб життя, такі прогулянки дуже корисні.

Збадьорливий душ.

Прийом душу вранці – це не стільки данина чистоті, скільки кращий спосіб зміцнення нервової системи. І зовсім не обов'язково поливати себе крижаною водою. Достатньо зробити її трохи прохолоднішою від звичайної, до якої ви звикли. З часом ви можете перейти до прийому контрастного душу, чергуючи теплу і холодну воду.

Здоровий сон.

У кожної людини свій оптимальний режим сну і неспання. Спробуйте визначити  той час, який вам необхідний, щоб гарненько виспатися, не почуватися розбитим і втомленим. Ви так само можете помітити, коли вам найкраще лягати й прокидатися. Спробуйте наблизити свій режим робочого дня до тих ритмів сну, які для вас комфортні. І спіть не менше семи годин на добу. А якщо у вас не виходить спати стільки, намагайтеся хоча б влаштовувати собі дні відпочинку у вихідні. Тоді можна дозволити собі поспати вдень або лягти раніше.

Трав'яний чай.

Трав'яні чаї – те, що можна приймати щодня. Робити їх швидко, а ефект, який чинять настоянки із трав і плодів, часто перевершує ефект від багатьох лікарських препаратів. Набір рослин краще підбирати разом з доктором-фітотерапевтом. Він обов'язково врахує ваші показники тиску, схильність до алергічних реакцій. Коли ви напружені на роботі і у вас немає ані хвилинки вільного часу, ви все-таки знайдете кілька секунд для ковтка ароматного, заспокійливого або підбадьорливого чаю. Використовуйте термос або термокружку, щоб зберегти напій теплим.

Гарний спогад.

«Порятунок потопальників - справа рук самих потопальників» - цей вислів якнайкраще відображає наші взаємини з нервовою системою. Якщо ви самі про себе не подбаєте, то навряд чи хтось зробить це за вас. Тому навчіться працювати зі своєю свідомістю. А це зовсім не так складно, як здається на перший погляд. Наприклад:

  • Згадайте щось хороше, приємне, радісне.
  • Згадайте найщасливіший день свого дитинства.
  • Уявіть, що ви повітряна кулька.
  • Уявіть, що ви лежите на теплому пляжі (або перебуваєте в будь-якому іншому місці, яке сповнить вас щастям).

 

Прийоми, які ви можете використовувати раз на місяць.

Є ті прийоми, які ми можемо використовувати рідко, наприклад раз на місяць, але це буде також надзвичайно ефективно.

Сауна, парна.

Процедура, яка буде ефективна один-два рази на місяць. Стимулює систему кровообігу, допомагає впоратися з дихальними проблемами, які нерідко трапляються у педагогів, заспокоює нервову систему.

Басейн.

Якщо у вас немає часу відвідувати басейн кілька разів на тиждень, влаштуйте собі раз на місяць «День басейну». Приходьте й плавайте , скільки ваша душа бажає. Плавання - найкращий вид спорту, якщо є проблеми з нервами. Водні процедури, перепади температури повітря й води сприятливо впливають на нервову систему. Під час плавання відбувається масаж багатьох груп м'язів. А підвищений режим дихання допомагає мозку насититися  киснем.

День відпочинку.

Можна назвати його «День себе», тому що цей день потрібно присвятити тільки собі. Полежіть у ліжку, якщо ви це любите, сходіть у парк, на масаж, до кафе – загалом, потіште себе, як тільки зможете. Бажано вимкнути мобільний телефон і відкласти всі «термінові» справи, які насправді можна зробити і завтра. Головне завдання – вийти за межі свого звичайного щоденного графіка, перестати розв’язувати щоденні проблеми, зупинитися і просто споглядати, чого, власне, ви не робите, коли у вас багато роботи.

Прийоми, які спрацюють навіть раз на рік.

Відпочинок на природі.

Вчителеві рекомендовано спокійне дозвілля. Це те, що потрібно робити хоча б раз на рік. І нехай це буде всього лише тиждень або два, але вони вам конче необхідні. Що рекомендують вибирати? Звичайно, хочеться об'їхати весь світ або вирушити на курорт, щоб зануритися в море. Але для вчителя, який весь рік спілкувався з дітьми, готувався до уроків і вів їх, найоптимальніший відпочинок – це дозвілля на природі, де вас не буде оточувати велика кількість людей. Похід у гори чи в ліс, улюблена дача ( тут ви маєте відпочивати, а не стояти над грядкою ) – це той відпочинок, який принесе користь вашій нервовій системі  і допоможе відновитися до нового навчального року.

Легкий екстрим.

Як це не дивно звучить, але у своє життя корисно внести елемент екстриму. Покататися на роликах, сплавлятися на каяках, вирушити на прогулянку на мотоциклі або конях – ось те, що потрібно. Після напруження, розслаблення відбувається просто відмінно. Сприймайте цю рекомендацію, як спосіб не тільки виконати своє бажання, але й отримати такі враження, яких ви позбавлені в повсякденному житті.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
9 травня 2020
Переглядів
509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку